Unitățile de intervenții ale pompierilor din toată țara vor primi autospeciale de stingere a incendiilor noi, care vor ajunge și la Sibiu, în urma unui proiect finanțat cu bani europeni, care vizează achiziția a 476 de mașini pentru stingerea incendiilor. În prezent, un sfert din mașinile pompierilor sibieni au peste 25 de ani vechime.
Pompierii sibieni vor avea la dispoziție mașini noi cu care să poată ajunge mai repede la incendii. Ministrul de interne, Lucian Bode, și Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, au semnat un acord-cadru pentru achiziția de vehicule destinate pompierilor, cu finanțare din fonduri europene, care vor ajuta înlocuirea parcului învechit de astfel de autospeciale de intervenție.
Nu a fost anunțat încă numărul alocat fiecărui județ, dar a fost estimată o medie de aproximativ 10 autospeciale noi pe județ, un număr mic în comparație cu necesarul actual.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că peste 40% din autospecialele pentru stingerea incendiilor din unitățile ISU din țară au o vechime mai mare de 25 de ani. „Este prima dată când se face o astfel de investiție, cu o astfel de sumă și o astfel de abordare”, a spus dr. Raed Arafat.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” din Sibiu are în prezent peste 80 de autospeciale, utilizate la diverse tipuri de intervenții, dintre care 25 sunt specializate pentru intervențiile de stingere a incendiilor. „Șase autospeciale ale ISU Sibiu sunt mai vechi de 25 de ani, iar un procent de peste 45% din autospecialele de intervenție au o vechime mai mare de 10 ani”, ne-a precizat Cristina Criveanu, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de aproximativ 158 de milioane euro, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.
Proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin POIM, are o valoare de aproximativ 682 milioane euro. După cum au anunțat reprezentanții MAI, autospecialele vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, care necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.
Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.