10.2 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

RAPORTOR LOCAL. Nasty. Documentarul lui Tudor Giurgiu ne face să-l recuperăm, emoțional, pe marele tenisman           

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

La Cinegold a avut loc premiera documentarului Nasty, al cărui protagonist este fostul tenisman Ilie Năstase, primul lider mondial din istoria tenisului. La eveniment a participat și echipa de regizori ai lui Tudor Giurgiu, cea care a realizat documentarul de aproape două ore. Ilie Năstase încă prinde la sibieni, dovadă fiind sala plină în care a avut loc proiecția.

Publicitate

Filmul documentar explorează viața și cariera românului, dar aduce în prim-plan și controversele care l-au înconjurat și influența sa asupra lumii tenisului. În plus, vine cu imagini de arhivă inedite și interviuri cu vedetele tenisului mondial, între care Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors sau Boris Becker, cei mai valoroși eroi din acest sport. Este axat în mare parte pe momentele trăite de Ilie pe terenul de tenis și în afara lui în anii `70 și `80. Pune accent însă pe performanțele fără egal din 1972, cel mai bun an din cariera sa de jucător de tenis.    

Publicitate

Documentarul care îi dă șansa reabilitării în spațiul public autohton

Cei care privesc filmul au ocazia să-l redescopere sau să-l cunoască mai bine pe cel mai valoros sportiv din istoria țării și să înțeleagă cu adevărat ceea ce a însemnat Năstase pentru tenisul mondial. Documentarul este un demers binevenit, într-un context în care viața mondenă, cu scandalurile mediatice asortate, din ultimii 20 de ani, aproape că i-a anulat credibilitatea în spațiul public. Se poate spune că este documentarul care îi dă șansa reabilitării în spațiul public autohton.

Publicitate

Ilie Năstase a fost unul dintre oamenii care au schimbat istoria tenisului. Într-o perioadă în care Războiul rece și ciocnirea celor două lumi, Occident și Cortina de Fier, au marcat cursul omenirii în Europa. Publicul are ocazia să descopere întregul parcurs în carieră al unui copil crescut de fratele său, Constantin, pe terenurile de tenis. A cunoscut faima, a câștigat titluri și bani, a adus imagine pozitivă țării. Însă a picat examenul  cel mai însemnat în fața românilor, atunci când îi era lumea mai dragă, și anume: nu a câștigat Cupa Davis, la București, în 1972, în fața americanilor. Dacă ar fi reușit acest lucru, atunci Ilie Năstase ar fi devenit o personalitate aproape fără de cusur.

Paradoxal, așa cum poate nu ne-am fi așteptat din partea echipei lui Tudor Giurgiu, Ilie Năstase și Ion Țiriac vorbesc foarte puțin în film. Însă imaginile de arhivă cu cei doi sunt extrem de valoroase. Potrivit spuselor lui Tudor Giurgiu, acestea au costat câteva sute de mii de euro, în condițiile în care bugetul filmului a fost de aproape un milion de euro. O muncă de 4 ani a echipei lui Tudor Giurgiu, care a realizat un documentar după aproape 50 de ani de la apogeul carierei lui Ilie Năstase.

Trebuie să fim recunoscători că avem un sportiv de talie mondială

Cei care au vorbit despre Ilie Năstase în film, în speță fostele vedete din tenisul mondial, au făcut-o obiectiv, exceptându-l poate pe Boris Becker. Germanul a fost subiectiv, poate mai mult decât ar fi trebuit, dar e de înțeles având în vedere prietenia germanului cu cei doi români, dar și viața tumultoasă din afara terenului, asemănătoare cu a lui Ilie Năstase. Oricum, Năstase și Becker rămân doi mari campioni ai tenisului, deși oarecum repetenți în ceea ce privește onorabilitatea și credibilitatea în spațiul public, mai ales în cel monden.

Oare de cât respect ar fi avut parte Ilie Năstase în spațiul public, dacă după retragere ar fi avut eleganța lui Pete Sampras, Rod Lever, Roy Emerson, Roger Federer sau Stefan Edberg? Sau dacă ar fi rămas „băiatul rău” al tenisului din perioada carierei de jucător profesionist, alături de Jimmy Connors sau John McEnroe. Oricum, acesta a fost Ilie Năstase, un om care s-a comportat așa cum a vrut și pentru aceasta nu-l putem judeca prea aspru. Până la urmă e viața lui… Noi, ceilalți, trebuie să fim recunoscători că avem un sportiv de talie mondială.  

Urmărește Sibiu 100% în Google News   

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Haina

Una dintre trăsăturile inconfundabile ale omului este capacitatea lui de a da legi și de a le respecta. Nicio...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect