În 2023, România s-a clasat pe locul șapte între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește valoarea producției agricole, potrivit unui raport Eurostat.
Deși valoarea totală a producției agricole în UE a scăzut cu 1,5%, ajungând la 537,1 miliarde de euro, România a fost printre țările care au înregistrat o creștere a valorii producției. Aceste cifre subliniază o tendință pozitivă pentru sectorul agricol românesc, chiar și într-un context general de ușoară scădere la nivel european.
După o creștere de 19% în 2022, când producția agricolă a UE a atins un record istoric de 545,4 miliarde de euro, anul 2023 a marcat o diminuare a producției agricole a Uniunii.
Printre țările care au avut creșteri notabile se numără Ungaria (+26%) și Slovacia (+12%), urmate de Luxemburg, Franța, Belgia și România. Astfel, producția agricolă a României a contribuit semnificativ la menținerea stabilității economice a sectorului agricol la nivelul UE.
La nivelul UE, culturile agricole au reprezentat cea mai mare parte a producției agricole, cu 273,6 miliarde de euro (51%), urmate de sectorul creșterii animalelor, care a contribuit cu 214,3 miliarde de euro (39,9%), potrivit g4food.ro.
Din perspectiva contribuției totale, patru țări au generat peste jumătate din valoarea producției agricole a UE: Franța (95,8 miliarde euro), Germania (76,1 miliarde euro), Italia (73 miliarde euro) și Spania (65,6 miliarde euro). România, cu o producție agricolă estimată la 22,2 miliarde de euro, se situează în top șapte țări europene.