Una dintre măsurile prevăzute de Guvernul României în Planul Național de Redresare și Rziliență ar ptuea să dea mari bătăi de cap românilor, chiar dacă țara noastră va primi bani pentru a duce la capăt această măsură. Este vorba despre încălzirea cu lemne, pe care România vrea să o elimine în doar doi ani.
PNRR depus de Guvernul României și aprobat de Comisia Europeană include pe lista măsurilor referitoare la decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire din România realizarea unui cadru legislativ care să contribuie la modificarea surselor energetice pentru încălzire a populației, astfel încât să se renunțe la lemn, ca sursă de combustibil. Această transformare reprezintă o adevărată provocare, deoarece românii care locuiesc în mediul rural folosesc preponderent această sursă de încălzire, procentul ajungând până aproape de 100% în micile localități din țară.
„Reforma va (…) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată” se arată în PNRR, aprobate de CE.
Motivul acestei propuneri este dat de impactul acestei activități de încălzire asupra biodiversității și pădurilor. Propunerile vizează trecerea la încălzirea de energie pe bază de energie solară și eoliană și racordarea la sisteme centralizate.