Anunț îngrijorător venit de la experții fitosanitari, care au găsit în 40% din cele peste 1.300 de probe de legume urme de substanțe periculoase.
Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.
Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate, scrie Digi 24.
La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
Medicul Radu Țincu a explicat la Digi 24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcțiilor endocrine.
Specialiștii au recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.
FOTO: Arhivă