Salvamontiştii din România lansează proiectul „-1” prin care şi-au propus să reducă numărul accidentelor pe munte şi îndeamnă turiştii să li se alăture în acest demers.
Proiectul „-1” se va desfăşura pe parcursul acestei luni, în condiţiile în care statisticile din ultimele două decenii şi jumătate au arătat că în august se produc cele mai multe şi cele mai grave accidente din zona montană, potrivit Agerpres.
„Împreună trebuie să conştientizăm că prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea noastră, a tuturor, deopotrivă turişti şi salvamontişti. Facem eforturi deosebite, ne pregătim permanent, reuşim dotări de excepţie cu echipament performant de salvare, prim ajutor şi intervenţie, refacem marcaje şi trasee turistice, refacem sau construim refugii de salvare, baze, posturi şi cabinete medicale Salvamont, facem acţiuni educative, asigurăm asistenţa de specialitate, facem patrulări preventive, dar avem nevoie şi de sprijinul dumneavoastră pentru a avea un munte mai sigur şi cât mai puţine evenimente”, transmit salvamontiştii de ziua lor, printr-un mesaj pe pagina de Facebook a Salvamont România.
În 2022, în luna august, Salvamont România, prin cele 42 de structuri din ţară, a avut 567 de acţiuni de salvare, în urma cărora au fost salvate 747 de persoane accidentate. De asemenea, au fost 226 de persoane recuperate şi predate de Salvamont ambulanţelor SAJ, SMURD şi elicopterelor SMURD IGAV, dar şi alte 12 persoane pentru care nu s-a mai putut face nimic, fiind găsite decedate pe munte.