Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuinţe între 22 şi 24 grade Celsius şi chiar peste, iar peste 40% şi-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii, informează E.ON România, care citează rezultatele unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro.
De asemenea, interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conştienţi că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii şi, implicit, să scadă valoarea facturilor.
Printre metodele de eficienţă energetică a căror popularitate este în creştere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuinţele lor. Sub 10% dintre cei chestionaţi utilizează diverse aplicaţii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.
Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcţie de temperaturile exterioare.
În acelaşi timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuinţă aceeaşi temperatură pe tot parcursul anului, arată concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid.
Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuinţe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 şi 24 grade, şi chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 şi 21 grade le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19 grade C.
Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice în perioada 10 – 18.01.2024, pe un eşantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.