Turcia a oficializat schimbarea denumirii țării, în toate documentele, după ce a anunțat recent că începe demersurile la nivel internațional. Solicitarea Turciei a fost acceptată de Organizația Națiunilor Unite, astfel că de acum înainte, numele oficial va fi schimbat.
Turcia va fi recunoscută de acum înainte drept Türkiye, după ce ONU a acceptat cererea făcută de această țară, astfel că mai multe organisme internaționale vor fi rugate să schimbe numele în cadrul unei campanii de rebranding lansate de președintele turc la sfârșitul anului trecut.
”Türkiye este cea mai bună reprezentare şi expresie a culturii, civilizaţiei şi valorilor poporului turc”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, la momentul oficial al schimbării.
Organizația Națiunilor Unite a precizat că schimbarea s-a produs imediat cu primirea cererii oficiale, iar unul din principalele motive ale rebrand-ului a fost faptul că numele în limba engleză, Turkey, înseamnă „curcan”, cuvânt asociat cu Ziua Recunoştinţei, Crăciunul sau Anul Nou, în SUA și în alte țări ale lumii.
Agenţia de presă de stat TRT a invocat definiția din dicţionarul englez Cambridge a unuia dintre semnificaţiile cuvântului ca fiind ”ceva care eşuează grav” sau ”o persoană proastă sau idioată”. ,,Made în Türkiye” va apărea pe toate produsele exportate, iar în luna ianuarie a fost lansată o campanie de turism cu sloganul ”Bună, Türkiye” (”Hello Türkiye”).
În 2020, trei țări și-au schimbat oficial denumirea. Țările de Jos au renunțat la denumirea Olanda (Holland) într-o acțiune de rebranding, Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia, iar în 2018, Swaziland a devenit e-Swatini.