Sfârșitul tragic al celui mai mare urs din România, după cum susțin organziațiile neguvernamentale de mediu, care au sesizat cazul opiniei publice, readuce în actualitate situația extrem de complicată în care România se află din punct de vedere al protecției acestor animale, ce reprezintă totodată un pericol pentru localnicii din zonele în care trăiesc. Din celebrul urs a rămas doar ‚cea mai mare blană” și mai multe anchete ale autorităților.
Potrivit documentelor consultate de Prima TV, prințul a avut acte în regulă pentru a vâna ursul, vânătoarea propriu-zisă fiind desfășurată pe timpul nopții. În actele prezentate de autorități, Asociația Vânătorilor și Pescarilor Botos, din Covasna, a cerut autorizație în numele prințului pentru „un exemplar urs (Ursus Arctos) de pe fondul cinegetic 25 Ojdula. Actele emise nu făceau referire la sexul ursului și nici la alte detalii care să poată identifica animalul, nici după vârstă sau dimensiuni. Și prinzul Emanuel avea o autorizație de vânătoare individuală, emisă în 12 martie, în acest an, în care este precizată și identitatea organizatorului de vânătoare, Talko Tames.
Martorii susțin că împușcătura s-a produs noaptea. „Prințul, împreună cu mai mulți participanți, ar fi stat la pândă la marginea satului. Nu au intrat în pădure deloc și un singur glonț a fost suficient să îl doboare. Totul de la o sitanță de 100 de metri”, mai spun martorii.
Blana ursului Arthur se află acum într-o tăbăcărie din Târgu Secuiesc, urmând să fie prelucrată și utilizată. Meșteșugarul pielar susține că este cea mai mare blană de urs pe care a văzut-o vreodată. Blana a fost adusă la tăbăcărie de cel care a organizat vânătoarea.
Potrivit jurnaliștilor de la Prima TV, prințul Emanuel din Liechtenstein a stat în România doar două zile, fiind cazat la numai 24 de kilometri de locul de vânătoare.
Reprezentanții ONG-ului Agent Green, cei care au sesizat uciderea ursului Arthur, susțin că animalul avea 17 ani și era cel mai mare urs observat în România. Măsurătorile au arătat că ursul avea 593 de puncte din maxim 600 cât poate primi un urs ca trofeu de vânătoare.
Vânătoarea s-a autorizat pe baza cererii care ar fi precizat că este urmărită o ursoaică agresivă, care a atacat oameni. „Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, susține Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Autoritățile au anunțat mai multe anchete, inclusiv un dosar penal pentru braconaj deschis de poliție. Ministerul Mediului a anunțat că va face verificări pentru a stabili dacă a fost împușcat ursul pentru care a fost emisă autorizația.