Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu prezintă buletinul nivometeorologic până în data de 8 ianuarie.
Risc moderat de avalanșe în Parâng și Bucegi
MASIVELE PARÂNG ŞI BUCEGI RISC 2 – MODERAT. Stratul nou-depus de zăpadă din partea superioară este de tip pulver şi puţin stabilizat, dedesubt aflându-se straturile mai vechi, care au îngheţat odată cu răcirea accentuată a vremii.
Pe alocuri sunt depozite consistente de zăpadă, pe versanţi cu orientări diferite, unde primii 30-40 cm sunt de asemenea alcătuiţi din zăpadă cu rezistenţă scăzută. În zona crestelor se întâlnesc plăci noi de vânt. Încălzirea accentuată a vremii va favoriza umezirea şi compactarea stratului de pulver de la suprafaţă, dar şi creşterea posibilităţii ca acesta să alunece peste stratul vechi şi îngheţat, ducând la declanşarea de avalanşe de topire de suprafaţă.
La peste 1800 m riscul declanşării avalanşelor va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea plăcilor de vânt sau alunecarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii – moderat (2). La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă, deşi are dimensiuni mai reduse, se va umezi şi poate aluneca peste stratul vechi, ducând la declanşarea spontană a unor avalanşe de topire – risc moderat (2).
Vreme caldă și în masivele Țarcu-Godeanu și Făgăraș
MASIVELE ŢARCU-GODEANU, FĂGĂRAŞ RISC 2 – MODERAT. Stratul de zăpadă are în general dimensiuni mai reduse. Vântul puternic din perioada precedentă, îndeosebi din masivele Ţarcu-Godeanu, a determinat transportul zăpezii din zona crestelor pe văi, acolo unde întâlnim unele depozite mai consistente, iar zăpada nou-căzută, de tip pulver, este depusă peste straturile subţiri de gheaţă formate.
Încălzirea accentuată a vremii va determina umezirea stratului superior, care va putea aluneca cu uşurinţă peste straturile mai vechi, ducând la declanşarea unor avalanşe de topire, riscul fiind amplificat în condiţii de supraîncărcare – risc moderat (2). Sub 1800 m, zăpada se va umezi accentuat, astfel încât, îndeosebi la altitudini spre 1800 m, se pot declanşa avalanşe de topire.
Risc de declanşare a avalanşelor de topire, îndeosebi pe pantelele mai înclinate din Munții Rodnei și Ceahlău
MASIVELE RODNEI, CĂLIMANI, CEAHLĂU RISC 2 – MODERAT. În ultimele zile a nins viscolit şi s-au depus până la 10-15 cm de zăpadă de tip pulver, peste stratul mai vechi şi uşor stabilizat de zăpadă. În zonele adăpostite şi pe văi se întâlnesc pe alocuri depozite mai consistente, ce prezintă rezistenţă scăzută în primii 2040 cm şi care pot ceda la supraîncărcări mari. În zona crestelor se întâlnesc unele plăci de vânt. Încălzirea accentuată din următoarele zile va determina umezirea stratului superior, care va putea aluneca, provocând avalanşe de topire de dimensiuni mici şi medii, riscul fiind amplificat la suprasarcini – risc moderat (2).
La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă, deşi uşor mai stabilizat, se va umezi mai mult datorită temperaturilor ridicate, existând astfel riscul declanşării avalanşelor de topire, îndeosebi pe pantele mai înclinate şi aflate la altitudini spre 1800 m, riscul declanşării unor avalanşe fiind amplificat la suprasarcini – risc moderat (2).
Noi plăci de vânt în Munții Vlădeasa
MUNŢII VLĂDEASA, MUNTELE MARE RISC 2 – MODERAT. Stratul de zăpadă a crescut în vestul masivelor cu 15-20 cm, izolat chiar mai mult, zăpada nouă fiind depusă peste stratul mai vechi, în mare parte stabilizat şi cu cruste subţiri de gheaţă în interior.
De asemenea, vântul foarte puternic a viscolit ninsoarea, depunând zăpada sub formă de depozite şi favorizând formarea unor noi plăci de vânt.
Evoluția vremii
În intervalul 02 – 05 ianuarie vremea a fost rece, geroasă în zonele înalte şi temporar vântoasă mai ales în zonele de creastă. Cerul a fost variabil, temporar noros. Au căzut precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă a crescut în medie cu 5-10 cm, iar pe arii restrânse 15-25 cm, în nordul Carpaţilor Orientali şi Occidentali şi pe crestele Meridionalilor. Vântul a suflat moderat la tare, cu intensificări de 70-90 km/h în majoritatea masivelor şi trecător de peste 140 km/h la Vlădeasa şi Ţarcu. Trecător s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
În data de 05.01.2025, la ora 14, stratul de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice măsura: Carpaţii Meridionali: 85 cm la Vf. Omu, 53 cm la Păltiniş, 57 cm la Bâlea-Lac, 36 cm la Sinaia-1500 şi Fundata, 34 cm Cuntu, 30 cm Vf. Ţarcu, 24 cm la Parâng, 17 cm la Predeal. Carpaţii Orientali: 110 cm la Vf.Lăcăuţi, 71 cm la Ceahlău-Toaca, 49 cm la Penteleu, 57 cm la Vf. Călimani, 56 cm la Bucin, 40 cm la Vf. Iezer. Carpaţii Occidentali: 73 cm la Semenic, 48 cm Stâna de Vale, 29 cm la Băişoara, 19 cm la Roşia Montană şi 13 cm la Vf. Vlădeasa.
Vreme caldă pentru următoarele zile
Vremea se va încălzi accentuat, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă. Local se vor semnala precipitaţii mixte la peste 1800 m şi predominant ploaie la altitudini mai mici. Pe arii restrânse în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali cantităţile de precipitaţii vor atinge 10…15 l/mp. Vântul va prezenta intensificări de 50-70 km/h, iar în zonele înalte, cu viteze mai mari, de 90…110 km/h, din sector predominant sud-vestic. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă, asociată în prima noapte şi cu depuneri de chiciură.
Peste 1800 m: temperaturi minime: în creştere, de la -7… -4 grade noaptea de duminică/luni, la -3…0 grade temperaturi maxime: în creştere la 1… 4 grade luni şi marţi, apoi în uşoară scădere miercuri: -2…2 grade Sub 1800 m: temperaturi minime: în creştere, de la -4… -1 grad în noaptea de duminică/luni, la 0…2 grade temperaturi maxime: în creştere la 4…9 grade luni şi marţi, apoi în uşoară scădere miercuri: 2…7 grade Vânt la peste 2000 m: din sector predominant sud-vestic, cu viteze ce vor atinge 90-110 km/h. Izoterma de 0 grade: în urcare, de la circa 700 m, la 2000-2500 m.