4.1 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Nouă (Zece) candidați pentru Președinția României, în 2019

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale au intrat în linie dreaptă, odată cu depunerea candidaturilor. Au fost înregistrate nouă persoane care doresc să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat, dar numărul celor care au încercat să se înscrie a fost mai mare.
Biroul Electoral Central a înregistrat nouă nume pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie. Toate persoanele înscrise sunt cunoscute, ele anunțându-și în ultimele luni intenția de candidatură.
ACTUALIZARE: Curtea Constituțională a întors decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a validat candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale, deși BEC o respinsese pe motiv că peste 94.000 de semnături sunt false. CCR a spus că nu intră în atribuţiile BEC să stabilească dacă cele 200.000 de semnături necesare cadidaturii sunt false. Reprezentanții BEC acuză CCR că tocmai a legalizat falsul în acte.
Viorel Cataramă a depus 230.341 de semnături. Legea pentru alegerea Preşedintelui României 370/2004, precizează că „BEC  verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale“.

  1. Viorica Dăncilă este primul candidat înscris, având și un număr mare de semnături depuse, 1,5 milioane declarate de echipa de la PSD. Candidatura prim-ministrului Dăncilă este cea care a stârnit ruperea coaliției de guvernare PSD-ALDE, Călin Popescu Tăriceanu fiind un contestatar al acestei candidaturi. Între timp, ALDE s-a retras de la guvernare, iar o parte din foștii miniștri s-au rupt de nucelul partidului și au rămas alături de Viorica Dăncilă. Grațiela Gavrilescu, șefa ALDE Prahova, a fost, de altfel, prezentă la BEC lângă Dăncilă.
  2. Theodor Paleologu, fost ministru al culturii în Guvernul Boc, fiu al regretatului Alexandru Peleologu, și-a depus candidatura din partea PMP, cu un număr de 360.000 de semnături declarate, făcând declarații, în fața BEC, prin care vrea să-și lege numele de celebritatea tatăului său.
  3. Dan Barna, reprezentantul Alianți USR PLUS, a venit cu aproape 400.000 de semnături, în cutii frumos ordonate, cu afișul de campanie lipit pe fiecare. A făcut o declarație care i-a inspirat pe toți ceilalți candidați. A spus despre Iohannis că a fost un pompier, salvând România de la foc. A spus însă că dacă era „un gospodar mai atent” țara nu lua foc atât de des. Barna speră să intre în turul al doilea și cu ajutorul lui Dacian Cioloș, partenerul de alianță care se promovează drept candidat pentru funcția de prim-ministru.
  4. Klaus Iohannis, președinte în funcție, s-a înscris imediat după Barna, dându-i și o replică acestuia: „Am fost un pompier atomic, care a prevenit să nu se prăbușească România”. Iohannis a depus 2,2 milioane de semnături, un volum record, adunat de PNL, partidul care îl susține și pe care l-a condus înaintede alegerile de acum patru ani.
  5. Mircea Diaconu a apărut brusc în aceste alegeri, în urmă cu mai puțin de o lună, ca o propunere a celor de la ProRomânia, alături de proaspătul partid de opoziție ALDE. Tăriceanu a fost dispus să renunțe la propria candidatură, în favoarea lui Diaconu, acesta fiind liantul alianței celor două partide.
  6. Kelemen Hunor, președintele UDMR, merge în alegeri conform unei tradiții pentru partidul etnicilor maghari, care spune că e obligatorie o candidatură la președinție, pentru a susține notorietatea partidului. Vine după un ciclu electoral în care a susținut guvernarea PSD, fără a face parte din guvern, având și unele acuzații de manipulare a votului, în unele județe, prin care UDMR a primi voturi de la PSD, contra susținerii politice în parlament.
  7. Cătălin Ivan a fost parlamentar PSD, și-a fondat propriul partid, după ce a părăsit PSD, în conflict cu Liviu Dragnea, și s-a remarcat în viața politică prin replicile sale.
  8. Alexandru Cumpănaşu este o figură greu de localizat în viața politică, având activități în zona ONG-urilor, dar fiind preocupat mai ales de politiceni. În ultima perioadă a fost intens mediatizat în cazul fetei ucise în Caracal, el fiind unchiul acesteia. A fost acuzat că încearcă să profite de acest caz pentru propria imagine.
  9. Ramona Bruynseels este un nume prea puțin cunoscut românilor și vine din partea partidului Puterea Umanistă, partid creat de Dan Voiculescu, după ce a ieșit din pușcărie.

Au mai fost și alți doritori, dar aceștia ori au renunțat din proprie inițiativă (Liviu Pleșoianu, Florentin Pandele, Andrei Stoican, Cătălin Berenghi) neavând numărul necesar de semnături, ori au fost respinși de BEC, din cauză că au prezentat liste de semnături false(Miron Cozma, Viorel Cataramă).
Campania electorală va începe pe 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor va fi pe 10 noiembrie. În cazul în care niciun candidat nu întrunește 50% din voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin, în care vor participa doar primii doi clasați. O noutate pentru aceste alegeri este dată de faptul că alegătorii din străinătate vor putea vota timp de trei zile, pe 8,9 și 10 noiembrie, respectiv 22,23 și 24 noiembrie, dacă va fi cazul.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

FOTO: A fost scoasă la vânzare casa natală a baronului Samuel von Brukenthal

Casa natală a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator Transilvaniei în secolul al XVIII-lea, a fost scoasă la vânzare pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect