-0.9 C
Sibiu
marți, martie 19, 2024

Spitalul Județean Sibiu a tratat un al doilea pacient COVID-19 cu plasmă hiperimună

Cele mai citite

Un bărbat de 44 de ani, bolnav de COVID-19, internat la Spitalul Județean Sibiu, cu o formă severă a bolii, a devenit al doliea pacient tratat cu plasmă hiperimună recoltată de la alt pacient vindecat de coronavirus.
Spitalul Județean a anunțat că un al doilea pacient diagnosticat cu COVID -19 a beneficiat de tratament cu plasmă umană hiperimună la SCJU Sibiu. Bărbatul, în vârstă de 44 ani, a fost internat în data de 17 mai și, din nefericire, a înregistrat o agravare a stării de sănătate pe parcursul internării, înainte de începerea tratamentului cu plasmă.
“Pacientul cu infecție confirmată cu SARS-COV2 a prezentat o formă clinică severă a bolii, pneumonie și insuficiență respiratorie acută, agravată în evoluție, cu necesar de oxigen. În condițiile în care toate măsurile terapeutice aplicate nu au fost eficiente, s-a decis administrarea de plasmă umană hiperimună, pacientul fiind compatibil cu plasma disponibilă pentru acest tratament. S-a hotărât administrarea unei unități de plasmă, în asociere cu anticorpi monoclonali (n.a. –  anticorpi obținuți în laborator din aceeași linie de celule și care recunosc același antigen)”, explică Medicul Șef al Secției Clinice Boli Infecțioase, Conf.univ.dr. Victoria Bîrluțiu.
Conform medicilor, răspunsul la terapie a fost unul bun, pacientul având o evoluție rapid favorabilă. Bărbatul este acum internat sub supraveghere și tratament în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase.
Anterior, fusese anunțat primul pacient din Spitalul Județean tratat cu plasmă hiperimună, care a beneficiat de o evoluție foarte bună și care a fost declarat vindecat, după ce două teste consecutive pentru SARS CoV-2 au avut rezultat negativ.
Medicii anunță încă o dată că pacienţii vindecaţi de COVID -19 sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună și pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în vederea obținerii de informații și programării pentru donare. Plasma recoltată de la ei poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătăate a altor bolnavi.
Condiții pentru donatorii de plasmă:

  1. a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  2. b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
  3. c) prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
  4. d) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  5. e) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei

SCJU Sibiu a primit spre folosință gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), ca urmare a unui contract de sponsorizare încheiat între BESMAX PHARMA DISTRIBUTION SRL, în calitate de sponsor, Consiliul Județean Sibiu și spital. Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu. Ulterior, la scurt timp, a avut loc prima procedură de colectare de plasmă umană hiperimună de la un pacient COVID-19 vindecat, donatorul fiind un bărbat de 33 ani, din Sibiu, infectat cu Covid – 19 și vindecat de medicii din cadrul spitalului.  De asemenea, SCJU Sibiu a primit avizul Ministerului Sănătății pentru includerea Secției Clinice ATI în Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID -19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați. De asemenea, secția a fost inclusă și în Studiul de eficiență al aceluiași tratament.

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Înscrieri la creșă și grădiniță 2024. Ministrul Educației a anunțat calendarul

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect