15.2 C
Sibiu
sâmbătă, octombrie 26, 2024

eveniment

Anemona Bratu, tânăra model din Sibiu care cucerește podiumurile din țară: „Sunt mândră că sunt tilișcană”

Publicitate

Cele mai citite

Modellingul este o lume în care vizualul contează cel mai mult, iar dacă greșești, trebuie să o faci cu stil și atitudine. Este o lume în care e esențial să înțelegi că opiniile sunt variate și că cea mai simplă abordare este să nu iei prejudecățile personal.

Designerii de modă caută mereu muze care să devină surse de inspirație atât pentru ei, cât și pentru consumatorii brandurilor pe care le reprezintă.

Anemona Bratu, o tânără și elegantă sibiancă, își face treptat un nume pe podiumurile din țară și se pregătește să își extindă succesul pe plan internațional. Are 23 de ani, este studentă la master în București și s-a născut în Tilișca. În prezent locuiește în București, lucrează în domeniul marketing-ului și al publicității și colaborează cu Andreei Esca pentru revista prezentatoarei de știri, Alist Magazine. Cochetează și cu social media pentru persoanele din domeniul public, iar pasiunea pentru modelling o hrănește cu energie.

M-am întâlnit cu ea la cafea și, așa cum mă așteptam, m-a impresionat prin feminitatea ei. Înaltă, de o eleganță nedisimulată, stăpână pe sine, a început să îmi povestească despre modelling, provocările pe care le-a întâmpinat pe parcursul prezentărilor și le-a explicat tinerelor fete la ce să fie atente când caută agenții de modelling.

Publicitate

Sibianca a mărturisit că mereu s-a întrebat cum ar putea să-și valorifice înălțimea. Încă de la 14-15 ani, a simțit că acest aspect ar trebui să fie un avantaj pentru ea. A aplicat la diverse agenții, inclusiv în Sibiu, însă oportunitățile nu s-au dovedit a fi cele mai potrivite. La 19 ani, a decis să aplice la agenții din București, având în vedere și planurile de a studia acolo. A fost acceptată la toate agențiile la care a aplicat, însă prima agenție i s-a părut cea mai potrivită, datorită oamenilor care păreau mult mai implicați și apropiați. De aici începe povestea.

„Am purtat și haine foarte grele, în care abia puteam să defilez”

„Primul meu show a fost la Sibiu, la Feeric Fashion Week Sibiu. A fost un show plin de emoție, mai ales că locațiile de defilare se schimbau permanent. Nu aveam o locație fixă, așa că nu mă puteam obișnui cu podiumul. Aceasta a fost prima experiență. După Sibiu, a urmat Iași. Am prezentat la Iași, la Romanian Creative Week, care știu că este cel mai mare festival din țară. Ceea ce mi-a plăcut și îmi place în continuare la modelling este că ai parte de interacțiune cu oameni din diferite domenii. De la fotografi, atât de la noi, cât și din afară, cum ar fi de la Vogue, până la modele și designeri. De la designeri ai foarte multe lucruri de învățat. Înveți ce este o haină de calitate, înveți texturile, broderia, de unde se inspiră. Un alt lucru pe care îl iubesc în modelling este că poți purta niște haine pe care nu le poți purta în alte contexte. Tu dai valoare hainelor. În momentul în care îmbraci haina, îi dai o emoție. Acolo nu mai contezi tu neapărat, ci contează ținuta.

Trebuie să îi dai viață, trebuie să transmiți emoție publicului. Poți purta o jachetă din plastic ce nu îți este tocmai comodă, sau carton. Am purtat de la un designer din Milano o jachetă din plastic, care nu era neapărat comodă, însă pe podium se vedea extrem de bine. Am purtat și haine foarte grele în care abia puteam să defilez, ce cântăreau aproximativ 10 kg.

Am avut la Cătălin Botezatu o rochie în stil turcesc cu tematică de epocă, fiind cusută manual, în care abia puteam să defilez. Era foarte grea, dar foarte frumoasă. De multe ori, în păr ți se pot pune diverse accesorii, care să îngreuneze defilarea. Tot la Cătălin Botezatu am avut o un coc în care erau puse mai multe accesorii, niște pene, bețe. În general, pe podium se poartă părul natural. Totul ține de viziunea designerilor. Ajungi să vezi niște haine care ți se par foarte ciudate, dar tu trebuie să te gândești că designer-ul respectiv așa a văzut el frumusețea. Este o artă neînțeleasă.

Am avut o prezentare în care am purtat niște haine inspirate din diverse tematici, precum război, altele care te ducea cu gândul la tărâmul basmelor, dar și haine din produse reciclate. Am avut o ținută inspirată din figurile geometrice și numere”, povestește sibianca.

Nu de puține ori, oamenii văd sacrificiu în această muncă. Sigur că este vorba de sacrificiu, căci dacă stăm să ne gândim, totul din jur presupune sacrificiu. Anemona spune cu bucurie că părinții ei au susținut-o în drumul ei spre modelling: „Ai mei au fost foarte receptivi. M-au susținut și m-au încurajat mult, spunându-mi că voi descoperi lumea și că sunt ocazii pe care nu le pot rata. După ce am început să fac modelling, au învățat și ei să privească moda altfel, să privești hainele diferit și să nu o privești doar dintr-o respectivă: frumos sau urât”.

Ce știe lumea greșit despre modelling

„Greșit este faptul că trebuie să te înfometezi. Este o mare aberație. Nu trebuie să te înfometezi, ci trebuie să ai grijă la ce mănânci, totul trebuie făcut cu moderație. Trebuie să faci sport, dar acest lucru oricum trebuie să îl faci pentru sănătatea ta. Dacă activezi în zona asta, da, trebuie să fii o persoană tonifiată. Deci înfometarea nu există. Nu am întâlnit oameni care să se înfometezi în modelling”, explică tânăra.

Deși pare că înfometarea este doar un mit, însă tot am fost curioasă care este mâncarea ei preferată: „Îmi plac pastele. Pe locul doi sunt fructele. Iubesc fructele, între mese, la mase, oricând, fructe să fie”, spune ea, râzând.

Un alt mit frecvent despre modelling este faptul că trebuie să ai mulți bani pentru a reuși în această industrie. Anemona mă contrazice și de această dată. Chiar și cu o situație financiară modestă, spune ea, dacă ai trăsăturile potrivite și aplici la agenții, ai șansa să fii selectată: „Eu sunt o fată simplă care a reușit aceste lucruri, deci se poate. Am încercat, am fost respinsă prima dată, am fost dezamăgită, dar după m-am ridicat și am încercat din nou. Prin modelling înveți să ai încredere în tine, să fii mai feminină, să vorbești cu oameni din diverse domenii”.

„Defilam prin casă și mă filmam pentru a vedea unde greșesc și să mă perfecționez”

Viața înseamnă acomodare continuă. Zona de confort este cea mai toxică, iar dacă preferi să rămâi acolo pe vecie, poți fi sigur că nu vei performa niciodată. Acest lucru nu este valabil doar în modelling, ci în toate domeniile: „Pentru mine, acomodarea nu a fost ușoară. Știu că la primul festival aveam niște emoții foarte mari, însă m-am concentrat pe ideea că sunt acolo și că am avut șansa de a prezenta ținuta respectivă. E normal să ai greșeli, dar contează să nu renunți și să nu fii dură cu tine. Țin minte că defilam prin casă și mă filmam, apoi vedeam unde greșesc și încercam să mă perfecționez”.

Greșeli îmbrăcate în eleganță

Gândurile înainte de a defila sunt de tot felul: „Abia aștept să intru să prezint ținuta, să nu mă împiedic, dacă am o ținută mai dificilă. Acestea sunt gândurile principale, să mă uit în camera potrivită. Și dacă te împiedici, ți se rupe un toc, ori porți o mărime mai mică, trebuie să îți păstrezi o anumită mimică și expresie a feței, trebuie să o faci elegant. Cea mai mare provocare a mea a fost în defilare. Mi-a fost puțin greu să învăț să merg și să transmit ceva atunci când defilez.

O altă provocare a fost adaptarea, nu cea mai mare, dar printre provocări. Foarte multe lucruri se schimbă în backstage, lucrurile se schimbă extrem de rapid. Poți să ai și două-trei intrări, trebuie să fugi să te schimbi. Fiecare aleargă dintr-o parte în alta, hainele te strâng ori sunt prea mari, nu-ți găsești pantofii pe mărimea ta”, povestește Anemona.

Sfaturi esențiale pentru tinerele care vor să devină modele

Sibianca spune că fetele care își doresc să devină modele ar trebui încurajate să participe la cursuri de modelling, chiar dacă nu au înălțimea ideală. Este important să nu se descurajeze dacă sunt respinse de prima agenție; perseverența este esențială. Așa cum s-a întâmplat și în cazul ei, este necesar să încerce din nou și din nou până când își găsesc oportunitatea potrivită: „Să nu se dea bătută, dacă este refuzată la prima agenție, să încerce din nou și din nou. Așa a fost și la mine. Totuși, n-aș încuraja să facă modelling de la o vârstă fragedă. Pe la 14-15 ani ar trebui să înceapă, dar strict ca și carieră, nu aș încuraja modelling la 8-9 ani pentru că acel copil nu are discernământ și poate nu-și dorește acest lucru și poate provoca traume. Lucrurile nu trebuie forțate”.

Care sunt criteriile pentru a deveni model

Anemona Bratu subliniază că, în lumea modellingului, înălțimea minimă acceptată este de 1,70 m, iar ideal ar fi să fie peste 1,75 m. Este esențial să ai proporții potrivite, deși nu mai este obligatoriu să se respecte măsurile clasice de 90-60-90. Trăsăturile plăcute sunt importante, iar părul nu reprezintă un criteriu esențial. De asemenea, este recomandat a fi evitate tatuajele în zone vizibile sau foarte evidente.

Cum arată o zi din viața Anemonei

Rutina începe devreme. Trezirea are loc pe la 7 dimineața, urmată de un mic dejun nutritiv care să ofere energia necesară pentru ziua aglomerată ce urmează. După micul dejun, Anemona se îndreaptă spre backstage-ul locației de desfășurare a evenimentului. Aici, primul pas este întâlnirea cu designerul care a alocat-o pentru acel show. Această întâlnire este crucială pentru a discuta despre ținuta și stilul dorit. Urmează sesiunea de fitting, unde modelele își ajustează ținuta pentru a se asigura că se potrivește perfect. După fitting, se trece la make-up și coafură, unde echipa de specialiști le pregătește pentru apariția pe catwalk.

Repetițiile sunt o parte importantă a zilei, având loc înainte de defilare și putând dura câteva ore. După repetiții, vine momentul mult așteptat al defilării, unde Anemona, alături de alte fete, își arată strălucirea pe podium. Ziua se încheie târziu, pe la ora 22, 23 sau chiar miezul nopții.

Agențiile fantomă” de modelling și tinerele inocente

Anemona Bratu avertizează tinerele modele să fie extrem de atente la alegerea agențiilor de modelling. Unele agenții pot fi „fantomă”, adică neautentice sau neprofesioniste. Este important ca fetele să cerceteze bine agențiile cu care doresc să colaboreze, verificând colaborările anterioare, cerând păreri de la alte modele și consultând informații disponibile online.

Dacă agenția cere taxe nejustificate sau nu are referințe clare, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Anemona împărtășește propria experiență, menționând că a căzut într-o capcană similară chiar în Sibiu, unde a fost contactată pe stradă de o persoană care pretindea că reprezenta o agenție de modelling și cerea bani pentru taxe. Este esențial ca agențiile legitime să nu ceară taxe pentru înscriere, ci să ofere cursuri și oportunități de dezvoltare profesională.

Doruri din Tilișca

Anemona își exprimă dorul de tradițiile și peisajele care au definit copilăria sa în Tilișca: „Îmi este dor de tradițiile locului. Încă se păstrează, ceea ce mă bucură. Sunt mândră că sunt tilișcană. Datorită mediului în care am trăit sunt azi ce sunt. Îmi e dor de copilărie, de exemplu, de profesorii de la școală care ne-au pregătit pentru viață, nu doar din punct de vedere al educației, ci ne-au oferit principii solide de viață. Îmi e dor de liniște, de peisaj, de oamenii care apreciază muncă. Sunt singură la părinți, iar când eram acasă, ai mei nu se fereau să mă introducă în muncile la câmp. Ai mei s-au ocupat cu oieritul, cu fânul. Am fost și la oi, și la fân, și la câmp, și sunt mândră de asta, pentru că aceste lucruri mă fac să fiu simplă și mă ajută la București. Mi-a prins foarte bine munca de acasă”.

Anemona Bratu colaborează cu Andreea Esca la Alist Magazine și exprimă recunoștință pentru această oportunitate: „Sunt extrem de recunoscătoare pentru ceea ce fac acum. Lucrând alături de Andreea Esca, simt atât o mare onoare, cât și o presiune considerabilă. Vreau să îmi fac treaba cât mai bine posibil, iar tot ceea ce am învățat în Tilișca s-a dovedit a fi extrem de valoros în această etapă a carierei mele,” spune tânăra model.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Începând de duminică șoferii pot sesiza online comportamentul agresiv al conducătorilor auto

Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya