-2.1 C
Sibiu
duminică, februarie 16, 2025

Astrid Fodor este ”Primarul anului 2024” la Gala Smart City Industry Awards

Cele mai citite

Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a fost distinsă cu premiul ”Primarul anului. Dezvoltare și infrastructură urbană inovatoare”, în cadrul celei de a VIII-a ediții a Galei Smart City Industry Awards.

Astrid Fodor: ”Vreau să mulțumesc echipei, dar vreau să mulțumesc cetățenilor”

”Mulțumesc mult! M-ați lăsat fără voce. Sper că mi-o regăsesc. Nu m-am așteptat la acest premiu. Eu preiau acest premiu, dar acest premiu se cuvine Sibiului. Sibiul este un oraș care, fără multă zarvă, a mers pe drumul său. A fost un drum pentru o dezvoltare smart și am reușit să dezvoltăm acest oraș. Ne-am concentrat pe toate cele șase verticale smart ale unui oraș, dar nu numai pe verticale, pentru că avem nevoie și de orizontale. Pentru că 80-90% din proiectele pe care le-am realizat, sunt proiecte integrate, interconectate și asta cred că este important în dezvoltarea unui oraș smart. Degeaba faci niște proiecte izolate, care nu se ajută între ele și nu se deservesc. Acesta a fost conceptul după care am lucrat și, așa cum spuneau și alți câțiva primari înaintea mea, fără echipă nu faci nimic. Deci vreau să mulțumesc echipei, dar vreau să mulțumesc cetățenilor, care au înțeles că așa trebuie să ne dezvoltăm și, într-adevăr, munca noastră a fost răsplătită, și în această seară”, a declarat Astrid Fodor la preluarea trofeului.

Totodată, Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a preluat președinția juriului Galei Smart City Industry Awards 2025.

Evenimentul a avut loc astăzi, 4 aprilie 2024 și a fost organizat de Asociaţia Română Smart City, la Nord Events Center by Globalworth, Bucureşti. Gala s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Energiei, în cadrul iniţiativei EIT Urban Mobility, cofinanţată de Uniunea Europeană, şi s-a bucurat de participarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Gala SCIA este cel mai relevant eveniment al Industriei Smart City din România și are ca scop identificarea și premierea celor mai implicați actori în dezvoltarea orașelor și comunităților creativ-inteligente, reprezentanți ai administrației centrale și locale, ai mediului academic și economic, precum și ai organizaților civice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Nu poţi să gestionezi ceea ce nu măsori”

Gala Smart City Industry Awards (SCIA) este un eveniment anual, ce are ca scop descoperirea, recunoaşterea şi premierea soluţiilor şi a proiectelor inovatoare propuse de Unităţi administrativ teritoriale (UAT), antreprenori, mediul asociativ sau mediul academic. Premiile SCIA au ca scop promovarea proiectelor şi soluţiilor inovatoare care conduc la dezvoltarea comunităţilor, potrivit https://scia.ro/.

„Eu mi-aş dori să văd că România, după 34 de ani, pur şi simplu trece la următorul nivel. Ne-am obişnuit, am fost într-o perioadă de tranziţie, am stins multe incendii, uneori la propriu. S-au mişcat anumite lucruri. Am început să avem lucrări de infrastructură, am început să avem betoane, am început să avem drumuri, am început să avem poduri. E nevoie de ceva în plus faţă de toate astea. Iar această paradigmă de oraş inteligent, de smart city, exact asta oferă. Ca oraş să poţi să treci la nivelul următor, să poţi să le oferi cetăţenilor tăi o viaţă mai bună, în primul rând având date, pentru că atunci când nu ai date… E un principiu în management: nu poţi să gestionezi ceea ce nu măsori. Sisteme de senzori de date, asta înseamnă totul, de la trafic până la termoficare, până la celelalte servicii esenţiale pentru comunitate”, a spus ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului.

Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, la SCIA 8 – Smart City Industry Awards Gala: ”Nu mai putem funcționa că în anii 60-80”

Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, la SCIA 8 – Smart City Industry Awards Gala a declarat: „Suntem într-o cursă contratimp și în această cursă foarte important este dialogul. Se poate face treabă prin dialog, cooperare, cu specialiști la masă.

Suntem aici la Smart City Industry Awards pentru că transformarea trebuie sa fie făcută integrat, cu soluții digitale integrate. Nu mai putem funcționa că în anii 60-80. Trebuie sa ajungem la automatizare, la soluții inteligente, in timp real. E nevoie de viteza și flexibilitate.

E momentul ca și București să facă ceva în acest sens și e nevoie sa folosim toate soluțiile inteligente.

E nevoie de dialog, de o viziune integrată, e nevoie ca toți stakeholder-ii sa stea la aceeasi masă, sa fie racordați la aceeași strategie.

Nu mai avem timp sa acționăm haotic și nu mai e timp doar de declarații politice, ci e nevoie de acțiune pentru a avea un oraș smart.”

Despre Smart City

Asociaţia Română Smart City încurajează depunerea de proiecte ce folosesc soluţii tehnologice care se încadrează în următoarele domenii de interes: Smart Mobility, Smart Environment, Smart Governance, Smart Economy, Smart Living, Smart Citizen. Categoriile ediţiei SCIA 8 sunt: Mobilitate şi Transport Urban; Dezvoltare şi Infrastructură Urbană Inovatoare; Digitalizare/Transformare Digitală; Tehnologie şi Inovare; Managementul Deşeurilor şi Sustenabilitatea Urbană; Sustenabilitate şi Mediu; Securitatea Datelor şi Confidenţialitate; Bunăstarea şi Sănătatea în Oraşele Inteligente; Incluziune Socială şi Accesibilitate; Colaborare Public-Privat; Educaţie şi Cultură în Oraşele Inteligente. Criteriile de evaluare includ: impact în comunitate (20%), inovaţie şi creativitate (20%), grad de replicabilitate (20%), calitate (20%), funcţionalitate şi implementare (20%).

În competiţia din 2024 s-au înscris 60 de proiecte. Proiectele propuse pentru examinare de către juriul desemnat de organizator au avut ca termen de înscriere data de 15 martie 2024. Preşedintele juriului din acest an este primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Gala din 2024 include şi Conferinţa „Bucharest Smart Energy Summit: Shaping the Future of Urban Energy” şi semnarea Protocolului de Colaborare dintre Asociaţia Română Smart City şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti cu privire la Platforma Naţională pentru Transformarea Digitală a României (PNTDR).

Prima gală, în 2016

Prima ediţie SCIA a avut loc în 2016 şi a inclus categoriile Mobilitate; Inovare; Date & Tehnologie, Energie, Apă şi Calitatea Vieţii; Waste.

În cadrul evenimentului din 2017, concursul s-a desfăşurat în două etape: prima care a inclus jurizarea proiectelor înscrise în concurs şi premierea acestora, în timp ce a doua etapă a vizat acordarea unor Diplome de Excelenţă, conferite prin nominalizările partenerilor asociaţiei jurizate de către Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM). La ediţia a doua a existat şi o secţiune adresată presei. 

Anul 2018 s-a remarcat prin dezvoltarea mai multor proiecte în diverse regiuni ale ţării, astfel că proiectele înscrise în competiţia SCIA 3 au avut un grad ridicat de implementare, comparativ cu ediţiile anilor anteriori, când erau înscrise inclusiv proiecte aflate în stadiu incipient. O altă noutate faţă de ediţiile anterioare a fost reprezentată de proiectele ce proveneau din comunităţile mai mici, dar care derulau proiecte cu un grad ridicat de dificultate. Competiţia Smart City Industry Awards 2018 a introdus o componentă ce a implicat şi monitorizarea activităţii pe întreg parcursul anului 2018. La această categorie au fost nominalizate diverse municipalităţi şi companii, iar câştigătorii competiţiei au fost: City Manager of the Year: Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia; Mayor of the Year: Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca; Best Smart City Company: Orange România – Programul Orange Fab; Best Smart City Project: Primăria Municipiului Cluj.

Gala din 2019 a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat peste 400 dintre cei mai importanţi decidenţi ai industriei. În competiţie au fost înscrise 101 proiecte, triplu faţă de numărul proiectelor din 2018. În cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important program de dezvoltare al comunităţilor smart din România – Carta România 2030, un demers prin care liderii prezenţi la eveniment şi-au asumat valorile comune propuse pentru dezvoltarea comunităţilor din România în următorii 10 ani. „Este poate cea mai importantă iniţiativă a noastră ca asociaţie la nivelul administraţiilor locale. Asta înseamnă să fim sinceri, să ne asumăm această Cartă, să ne asumăm această declaraţie. România va fi digitală în 2030” – a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City. În 2019, preşedintele juriului a fost primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc. Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4 din Bucureşti, a câştigat cea mai prestigioasă distincţie pentru liderii administraţiilor locale, Mayor of the Year, iar Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, a ridicat marele premiu al serii, Best Smart City Project of the Year.

Premiile 2020

În 2020, evenimentul s-a desfăşurat în mediul online. Câştigătorii celor 10 premii speciale acordate de ARSC în cadrul Galei Smart City Industry Awards au fost: Premiul special pentru contribuţia adusă României şi pentru viziunea de dezvoltare a mobilităţii inteligente din Europa: Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi; Best Smart City Project: Primăria Sectorului 4, Bucureşti, primar Daniel Băluţă; Mayor of the Year: Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca; CEO of the Year: Andrei Militaru, CEO Network One Distribution, liderul pieţei de distribuţie IT&C din România; Most Active Member of the Year: Dell Technologies, Valentina Frângu, Sales Manager; Best Smart Village Project: primăria Municipiului Ciugud, primar Gheorghe Damian; Partner of the year: Institutul pentru Libertate şi Democraţie, preşedinte Cristian David; Best Smart City Company: UiPath, care ”s-a mobilizat în anul 2020 într-o manieră fără precedent peste tot în lume, ajutând spitale şi personalul medical, companii din industrii vitale şi organizaţii din sectorul public confruntate cu efectele pandemiei”; City Manager of the Year: Dorin Apahidean, administratorul public al Municipiului Turda; Best Mass Media Supporter: Ziarul Bursa şi Business Review; Smart City Ambassador: Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, ”pentru promovarea conceptului de Smart City şi pentru susţinerea acordată, pentru iniţierea şi găzduirea numeroaselor iniţiative în domeniu”, potrivit https://scia.ro/.

În 2022, SCIA a depăşit pragul de 1.000 de proiecte şi iniţiative Smart City. Tema principală a ediţiei din 2023 – SCIA 7 a fost Sustenabilitatea.

Publicitate
Ultimele știri

CSU Andu Sibiu vicecampioană națională la baschet

În urmă cu câteva momente s-a încheiat finala campionatului masculin de baschet U15, cu victoria echipei clujene. UBT Cluj...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect