După ce a ieșit pe locul al doilea în topul celor mai bune orașe din România, în urma unui sondaj realizat de PressOne, Sibiul a fost prezentat într-un video de aproape 19 minute, denumit „Sibiu, revoluția din spatele pozelor de Instagram”. Clipul prezintă atuurile Sibiului în competiția cu marile orașe din România, prezentând transformarea prin care a trecut, de-a lungul timpului.
Sibiul a ieșit pe locul al doilea în topul celor celor mai bune orașe din România, în urma unui sondaj realizat de PressOne. Cititorii au putut ierarhiza în jurul unor criterii care țin de siguranță, spații verzi și de relaxare, costul vieții, curățenie, administrație, trafic, soluții de smart city sau calitatea vieții. „Am încercat să aflăm în ce constă prețul succesului unui oraș care a crescut simțitor în ultimul deceniu și care sunt atuurile lui în competiția cu marile orașe din România”, spun cei de la Press One.
Aceștia vorbesc despre faptul că transformarea spectaculoasă a orașului a fost generată de titlul de Capitală Europeană a Culturii acordat în 2007 Sibiului, fapt subliniat și de cei care apar în video.
„Pentru că, înainte de a fi cel mai instagramabil oraș din România, Sibiul e un loc în care noțiunea de comunitate și-a regăsit sensul”, mai scriu jurnaliștii de la PressOne.
Aceștia au realizat un videolip în care apar artistul Dan Perjovschi, actrița Ofelia Popii, Ciprian Ciocan – directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu, Mihaela Miroiu – profesor universitar, Deborah Faoro – specialistă în comportament canin, precum și Florentin Cismaru Băcanu – liderul echipei de street workout Flux.
Unii sunt sibieni de loc, alții sunt mutați la Sibiu de ani buni iar în clip vorbesc despre schimbările prin care a trecut orașul de-a lungul anilor.
Cum se trăiește în Sibiu, ce plusuri, dar și ce minusuri are orașul? Iată ce au avut de spus intervievații:
„Era gri, ca toate orașele românești. (…) Deci, el a primit boost-ul ăsta cu Capitala Culturală, realmente. El avea Festivalul de teatru, de jazz, celebru, avea niște puncte. Astea s-au adunat și a primit o direcție și, de atunci, el s-a dezvoltat”, spune artistul Dan Perjovschi.
„Sibiul a devenit acasă ușor, ușor… fără să-mi dau seama. (…) Simt că e un oraș care protejează, familia, copiii. Mi se pare un oraș foarte bun în care un copil poate să crească foarte frumos”, spune actrița Ofelia Popii.
„A fost această schimbare bruscă de la o ruină, la un oraș care arată frumos. (…) Orice oraș care reușește să atingă un succes, la un moment dat, și nu reușește să meargă mai departe, ci se oprește undeva la nivelul acela de succes, în lumea de astăzi în care orașele și tehnologia și totul se mișcă atât de repede e posibil să rămâi blocat acolo și să nu îți mai dai seama că tu trebuie să evoluezi în continuare ca să poți să ții pasul. Și cred că Sibiul suferă puțin de asta…”, spune Ciprian Ciocan.
„Trăim doar într-un oraș în care există colțuri de desfătare, minunate, și intelectuale și așa mai departe. Tot patrimoniul ăsta, și geografic și cultural, face bine sufletului”, spune prof. Univ. Mihaela Miroiu.
„Am cunoscut mai pe-adânc oamenii pe aicea. Și atâta ospitalitate și bunătate și deschidere, cred că-i un cuvânt bun, oamenii-s deschiși aici să se cunoască, să fie aproape, să creeze ceva împreună”, spune și Deborah Faoro.
„Asta facem noi: creăm cadrul pentru ca ei să ajungă acolo unde au potențial. Sincer, e atât de mult de muncă aici și cu comunitatea care crește, încât fix acolo unde e nevoie de muncă ar trebui să stăm”, spune Florentin Băcanu.
Clipul integral poate fi urmărit aici: