23.1 C
Sibiu
luni, iulie 8, 2024

(VIDEO) Ei sunt eroii cu lesă, care ne străjuiesc libertățile. Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu

Publicitate

Cele mai citite

Nu apar decât foarte rar la televizor. Nu au dat niciodată interviuri. Aproape că nu se văd ca activitate, nu sunt organizați în sindicate, nu fac niciodată proteste. Nu cer decât puțină atenție și sunt fideli până la pensionare și dincolo de ea. Ei sunt eroii care nu se văd ai Sibiului. Sau cei pe care Sibiul îi asigură ca suport profesional în cele mai dificile misiuni, pentru cele mai importante structuri ale Ministerului Administrației și Internelor. Sunt vedetele Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea”, exemplarele canine care sunt antrenate să facă față unora dintre cele mai complicate provocări.

Centrul Chinologic Sibiu

Centrul Chinologic de la Sibiu este singura unitate de profil din România. De aici e asigurat bazinul canin pentru toate structurile descentralizate ale Ministerului de Interne care operează în activitatea lor cu câini: ICPR (Inspectoratul General al Poliției Române), IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), Poliția de Frontieră Română etc.

Centrul Chinologic funcționează în Sibiu de peste 70 de ani, cu o activitate constantă și ca parte integrantă a rețelei de învățământ din cadrul Ministerului Administrație și Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliție Române. Câinii de aici sunt dresați și antrenați ca salvatori de vieți omenești, fiind prezenți mereu la calamități, cutremure, inundații, avalanșe, în situațiile în care ei rămân ultima speranță a celor care sunt agățați de un dram de noroc și supraviețuire. Tot ei sunt cei care dau de urma victimelor unor atrocități omenești (crime, atentate) sau de făptașii unora din cele mai oribile drame. Totodată, au devenit spaima traficanților de droguri și a celor care au devenit tot mai abili în a șterge urmele altor fărădelegi.

De aici, anual, aproximativ 150 de exemplare canine sunt distribuite pentru structurile MAI din toată țara

Am ajuns zilele trecute la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea”. O unitate impunătoare ca așezare, cu oameni frumoși, care știu să facă din munca lor un izbutit spectacol vizual și să creeze o atmosferă real de familiară. Am zis să intru cumva în atmosfera locului, de aceea l-am întâmpinat cu un cordial ”Ham-ham” pe Comisarul Șef Cosmin Iana, Directorul instituției în discuție. De aici, povestea a decurs firesc, antrenant.

Comisarul Șef Cosmin Iana a preluat ”directoratul” în 21 octombrie 2022, pentru o perioadă de trei luni. După această etapă, și-a început în forță mandatul pentru care a fost ulterior titularizat. Discutând în biroul său prietenos, îți dai seama că fosta sa formație ca angajat în zona rutieră vreme de ani și ani nu a făcut decât să îi ”ducă drumul” spre Sibiu, pentru a face treabă bună aici. Și aceasta o spun angajații, cei cu care interacționează și, fie vorba între noi, cei care au urmărit evoluția acestui centru. S-a ambiționat să își fidelizeze o echipă de profesioniști, cu care încearcă de ceva vreme să schimbe lucruri. Iar unul din cele mai curajoase și anevoioase proiecte administrative este cel de dotării și regândirii unității prin prisma achiziției de panouri fotovoltaice, o școală nouă, cu săli de clase la standarde moderne, săli de agrement, sală de mese optimă, poligon care să răspundă tuturor cerințelor pregătirii profesionale etc.  

Cosmin Iana, Directorul Centrului Chinologic

Am vrut să știu cu ce se ocupă exact Centrul Chinologic și care sunt etapele procesului prin care exponentele canine de aici ajung, de la maternitate, în plină activitate.

Câinii de aici provin din două categorii (rase): ciobănesc german și ciobănesc german malinois. În stocul de reproducție sunt mereu pe stoc în jur de 40 de câini. Structurile subordonate Ministerului Administrației și Internelor fac în fiecare an, până în data de 10 decembrie, solicitările cu numărul de exemplare de care au nevoie. Astfel, anul trecut au fost solicitați 159 de câini.

După trei-patru luni de la naștere, cățelușii intră în predresaj, după care se face o evaluare, de către cei mai buni instructori, după proceduri specifice. Acum câinii se acomodează cu oamenii, cu zgomotul, socializează, se antrenează cu diferite obiecte. Li se acordă note, iar pentru cei care nu se încadrează în standardele evaluării, se fac documente de casare și sunt oferiți cu titlu gratuit doritorilor, în funcție de o listă de așteptare. Peste 80 de solicitări sunt la acest moment pentru adopția de căței. Competiționarii care au trecut evaluarea sunt distribuiți în funcție de nevoi către unitățile de poliție. De asemenea, în cadrul evaluării se face și recomandarea spre ce se pretează exemplarele ca dresaj (droguri, exploziv, cadavre). Conductorii de la instituțiile care au făcut solicitările vin după câini la Sibiu și rămân aici nouă zile pentru instruire, inițiere. În acest interval, se împrietenesc cu câinii și, împreună cu lucrătorii de la Centrul Chinologic, sunt inițiați despre cum se ține în lesă, ce mănâncă, despre tot ce trebuie să știe pentru a lucra în echipă cu ei. Urmează apoi patru luni de instruire, sunt reevaluați și repartizați pe intervenții.

Anual, peste 150 exemplare canine urmează acest parcurs de instruire și distribuire și ajung în unitățile subordonate Ministerului Administrației și Internelor de pe cuprinsul întregii țări. Întregul proces beneficiază de cele mai profesioniste proceduri, în care sunt angrenați zeci de oameni (profesori, instructori, personal de îngrijire, personal de conducere, administrativ, logistică). De asemenea, Centrul asigură permanență 24 din 24 de ore, nu de puține ori oferind expertiză și ajutor direct în misiuni atât în județele limitrofe, cât și în celelalte zone unde e solicitat. Dintre misiunile la care a participat Centrul Chinologic anul trecut, care au ajuns la peste 100 efectuate, amintim acțiunile antidrog (în special cele ocazionate de marile festivaluri Untold, Neversea), cele de căutare victime, persoane dispărute, cadavre, precum și cele uzuale de prevenire.

Comisarul Șef Cosmin Iana, director 24 din 24 ore

L-am rugat pe Directorul Cosmin Iana să ne spună care a fost cea mai mare provocare la interacțiunea inițială cu Centrul Chinologic de la Sibiu. ”Eu lucrez în Poliția română din 1997, ne mărturisește Comisarul Șef. Am fost repartizat la Tg. Mureș, după 11 luni m-am mutat la Vâlcea. Am lucrat la examinări, la înmatriculări patru ani de zile, apoi la circulație. În 2018 am fost numit inspector-șef al Poliției Vâlcea, în 2019 mi s-a terminat împuternicirea și am lucrat tot în cadrul Poliției Vâlcea și în 2022 am fost solicitat să vin la conducerea Centrului Chinologic. A fost o nouă provocare. Inițial nu am fost foarte încântat, mai ales că aveam și alte oferte profesionale. Dar să știți că m-am îndrăgostit de munca aceasta și îmi place. Cea mai mare provocare cred că a fost lipsa de interes constatată aici. Era un loc de refugiu”. În ce măsură s-au schimbat lucrurile? ”Am venit să fac treabă aici. Nu am de gând să ies la pensie. Îmi place și încerc să îmi fac o echipă cu care pot lucra. Suntem singurii din țară și trebuie să fim în top. La mine nu merge cu jumătăți de măsură. Nu am venit aici pentru salariu, pentru pensie sau să plec. Am dat examen, sunt titular. Vreau să mai rămân câțiva ani, să aduc la standarde europene Centrul. Sunt multe de făcut.”

De când e la Sibiu, Directorul Cosmin Iana s-a dedicat cu totul Centrului. De aceea a ales să și locuiască aici. Pentru că, spune el: ”Puteam să îmi iau chirie în oraș. Nu am făcut lucrul acesta. Aici locuiesc”. Cum s-a acomodat? ”Sunt un om care se acomodează foarte repede. Am găsit aici o echipă dornică să facă treabă, am făcut o echipă unită, echilibrată și încercăm să facem performanță.” Nici după ora 16.00, la încheierea programului, comisarul-șef… nu ”taie frunză la câini”. În schimb, împreună cu alt coleg, nu de puține ori e văzut la cosit: ”După ora 16, cu colegul doctor, tundă iarba, 80 %, în Centru”.

În intervalul 8-12 ani, un câine este în plină activitate

Despre Șuier, câinele vedetă ciobănesc german al Centrului Chinologic, s-a mai scris. De curând, a împlinit 8 ani de activitate. La ceas aniversar, Șuier a fost sărbătorit cum se cuvine, inclusiv cu un tort impresionant, pe care l-au adulmecat toți colegii săi. De altfel, durata de 8 ani e și cea care în mod obișnuit este considerată ca activitate pentru un câine. Ce se întâmplă după această vârstă? Ne spune tot Directorul Iana: ”Se face evaluare anuală, iar dacă respectivul câine trece de această etapă, poate activa până la 12 ani. După care e pensionat, se fac documente de casare și îl dăm cu titlu gratuit cui dorește să îl ia. Prioritate are instructorul. Dacă nu îl ia nimeni, rămâne la noi în canișe și, pe cale naturală, când moare, de bătrânețe, boală, se întocmește un proces verbal și își încheie viața tot aici, la noi. Cu alte cuvinte, la noi se naște, la noi moare și la noi este îngropat”.

Care e deviza după care se ghidează Cosmin Iana în pregătirea profesională a câinilor? ”În primul rând, evaluările să fie cele mai riguroase. Când dăm un câine, trebuie să fim siguri pe el, să fie pregătit de cei mai buni profesioniști. Pentru că noi aceasta facem. Și de aceea trebuie să dăm câini de top, pentru a nu se chinui colegii noștri apoi cu ei. Și consider că am reușit să realizăm aceasta. Împreună cu colegii mei, am dat câini de calitate în țară. Iar oamenii au început să înțeleagă importanța acestui Centru, că trebuie să fim cei mai buni, profesioniști și că trebuie să dezvoltăm această instituție”.

Care îi sunt nemulțumirile? ”Tot ce îmi lipsește e personalul. Mai am nevoie în jur de 14 angajați (bucătar, ospătar, dulgher, mecanic auto), pentru că funcțiile sunt încă blocate. Altceva? Instabilitatea de până acum, lipsa atragerii fondurilor europene”.

Între proiecte, e și acela ca instructorii de la Centru să se poată ocupa concomitent de doi câini. A și întreprins demersurile necesare în acest sens. ”Instructorii au un câine și se ocupă de el. Legislația nu îți dădea voie să te ocupi decât de un singur câine. Dar cazul nostru e ceva atipic. Noi doar asta facem. Și de aceea am făcut această solicitare de modificare, în curs de aprobare, ca fiecare instructor sau conductor să aibă cel puțin doi câini. Pentru că la 8 ani se pensionează câinele. Dacă doar după 8 ani pot să mă ocup de alt câine, cel puțin un an trebuie să mă ocup de el să poată intra în activitate. Un câine iese cam la 1 an și 10 luni – doi ani, în activitate. De aceea am propus ca la vârsta de șase ani instructorul să poată lua încă un câine.”

”Din bucata mea de dragoste, am hrănit un om și-un câine”

Centrul Chinologic e o familie. Cu bucuriile și întristările ei. Oamenii se atașează de tovarășii lor de lucru, câinii cresc împreună cu ei, petrec ore în șir pe zi, zi de zi, luni, ani în șir. ”Câinele face parte din familia ta, ne spune Comisarul Șef Iana. Am avut cazuri când un câine a fost bolnav. Cu toate că avem o adevărată echipă de medici de aici, condiții extraordinare, instructorul nostru, în ciuda faptului că instructorul stă în apartament, a vrut să îl ia acasă, să îl poată îngriji cum vrea el și să fie cu el și după program. Și am aprobat să stea acasă cu câinele și să îl îngrijească așa.”

Sibienii au ocazia să vadă câinii de la Centrul Chinologic Sibiu și să asiste la demonstrațiile instructorilor cu aceștia în fiecare an, de Ziua Porților Deschise. Un eveniment care s-a bucurat și se bucură în continuare, an de an, de prezența câtorva mii de sibieni. La ediția de anul trecut, ca și la vizitele organizate în perioada în care copiii sunt în ”Școala Altfel” sau ”Săptămâna Verde”, toți elevii au primit cu această ocazie diplome, baloane și au fost oaspeți de seamă pentru Centru.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Accident grav cu 7 victime în Vâlcea. Trafic blocat complet spre și dinspre Sibiu

Şapte persoane, între care şi trei minori, au ajuns la spital, duminică seara, în urma coliziunii a două maşini,...

Publicitate

Cele mai citite

Nu apar decât foarte rar la televizor. Nu au dat niciodată interviuri. Aproape că nu se văd ca activitate, nu sunt organizați în sindicate, nu fac niciodată proteste. Nu cer decât puțină atenție și sunt fideli până la pensionare și dincolo de ea. Ei sunt eroii care nu se văd ai Sibiului. Sau cei pe care Sibiul îi asigură ca suport profesional în cele mai dificile misiuni, pentru cele mai importante structuri ale Ministerului Administrației și Internelor. Sunt vedetele Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea”, exemplarele canine care sunt antrenate să facă față unora dintre cele mai complicate provocări.

Centrul Chinologic Sibiu

Centrul Chinologic de la Sibiu este singura unitate de profil din România. De aici e asigurat bazinul canin pentru toate structurile descentralizate ale Ministerului de Interne care operează în activitatea lor cu câini: ICPR (Inspectoratul General al Poliției Române), IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), Poliția de Frontieră Română etc.

Centrul Chinologic funcționează în Sibiu de peste 70 de ani, cu o activitate constantă și ca parte integrantă a rețelei de învățământ din cadrul Ministerului Administrație și Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliție Române. Câinii de aici sunt dresați și antrenați ca salvatori de vieți omenești, fiind prezenți mereu la calamități, cutremure, inundații, avalanșe, în situațiile în care ei rămân ultima speranță a celor care sunt agățați de un dram de noroc și supraviețuire. Tot ei sunt cei care dau de urma victimelor unor atrocități omenești (crime, atentate) sau de făptașii unora din cele mai oribile drame. Totodată, au devenit spaima traficanților de droguri și a celor care au devenit tot mai abili în a șterge urmele altor fărădelegi.

De aici, anual, aproximativ 150 de exemplare canine sunt distribuite pentru structurile MAI din toată țara

Am ajuns zilele trecute la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea”. O unitate impunătoare ca așezare, cu oameni frumoși, care știu să facă din munca lor un izbutit spectacol vizual și să creeze o atmosferă real de familiară. Am zis să intru cumva în atmosfera locului, de aceea l-am întâmpinat cu un cordial ”Ham-ham” pe Comisarul Șef Cosmin Iana, Directorul instituției în discuție. De aici, povestea a decurs firesc, antrenant.

Comisarul Șef Cosmin Iana a preluat ”directoratul” în 21 octombrie 2022, pentru o perioadă de trei luni. După această etapă, și-a început în forță mandatul pentru care a fost ulterior titularizat. Discutând în biroul său prietenos, îți dai seama că fosta sa formație ca angajat în zona rutieră vreme de ani și ani nu a făcut decât să îi ”ducă drumul” spre Sibiu, pentru a face treabă bună aici. Și aceasta o spun angajații, cei cu care interacționează și, fie vorba între noi, cei care au urmărit evoluția acestui centru. S-a ambiționat să își fidelizeze o echipă de profesioniști, cu care încearcă de ceva vreme să schimbe lucruri. Iar unul din cele mai curajoase și anevoioase proiecte administrative este cel de dotării și regândirii unității prin prisma achiziției de panouri fotovoltaice, o școală nouă, cu săli de clase la standarde moderne, săli de agrement, sală de mese optimă, poligon care să răspundă tuturor cerințelor pregătirii profesionale etc.  

Cosmin Iana, Directorul Centrului Chinologic

Am vrut să știu cu ce se ocupă exact Centrul Chinologic și care sunt etapele procesului prin care exponentele canine de aici ajung, de la maternitate, în plină activitate.

Câinii de aici provin din două categorii (rase): ciobănesc german și ciobănesc german malinois. În stocul de reproducție sunt mereu pe stoc în jur de 40 de câini. Structurile subordonate Ministerului Administrației și Internelor fac în fiecare an, până în data de 10 decembrie, solicitările cu numărul de exemplare de care au nevoie. Astfel, anul trecut au fost solicitați 159 de câini.

După trei-patru luni de la naștere, cățelușii intră în predresaj, după care se face o evaluare, de către cei mai buni instructori, după proceduri specifice. Acum câinii se acomodează cu oamenii, cu zgomotul, socializează, se antrenează cu diferite obiecte. Li se acordă note, iar pentru cei care nu se încadrează în standardele evaluării, se fac documente de casare și sunt oferiți cu titlu gratuit doritorilor, în funcție de o listă de așteptare. Peste 80 de solicitări sunt la acest moment pentru adopția de căței. Competiționarii care au trecut evaluarea sunt distribuiți în funcție de nevoi către unitățile de poliție. De asemenea, în cadrul evaluării se face și recomandarea spre ce se pretează exemplarele ca dresaj (droguri, exploziv, cadavre). Conductorii de la instituțiile care au făcut solicitările vin după câini la Sibiu și rămân aici nouă zile pentru instruire, inițiere. În acest interval, se împrietenesc cu câinii și, împreună cu lucrătorii de la Centrul Chinologic, sunt inițiați despre cum se ține în lesă, ce mănâncă, despre tot ce trebuie să știe pentru a lucra în echipă cu ei. Urmează apoi patru luni de instruire, sunt reevaluați și repartizați pe intervenții.

Anual, peste 150 exemplare canine urmează acest parcurs de instruire și distribuire și ajung în unitățile subordonate Ministerului Administrației și Internelor de pe cuprinsul întregii țări. Întregul proces beneficiază de cele mai profesioniste proceduri, în care sunt angrenați zeci de oameni (profesori, instructori, personal de îngrijire, personal de conducere, administrativ, logistică). De asemenea, Centrul asigură permanență 24 din 24 de ore, nu de puține ori oferind expertiză și ajutor direct în misiuni atât în județele limitrofe, cât și în celelalte zone unde e solicitat. Dintre misiunile la care a participat Centrul Chinologic anul trecut, care au ajuns la peste 100 efectuate, amintim acțiunile antidrog (în special cele ocazionate de marile festivaluri Untold, Neversea), cele de căutare victime, persoane dispărute, cadavre, precum și cele uzuale de prevenire.

Comisarul Șef Cosmin Iana, director 24 din 24 ore

L-am rugat pe Directorul Cosmin Iana să ne spună care a fost cea mai mare provocare la interacțiunea inițială cu Centrul Chinologic de la Sibiu. ”Eu lucrez în Poliția română din 1997, ne mărturisește Comisarul Șef. Am fost repartizat la Tg. Mureș, după 11 luni m-am mutat la Vâlcea. Am lucrat la examinări, la înmatriculări patru ani de zile, apoi la circulație. În 2018 am fost numit inspector-șef al Poliției Vâlcea, în 2019 mi s-a terminat împuternicirea și am lucrat tot în cadrul Poliției Vâlcea și în 2022 am fost solicitat să vin la conducerea Centrului Chinologic. A fost o nouă provocare. Inițial nu am fost foarte încântat, mai ales că aveam și alte oferte profesionale. Dar să știți că m-am îndrăgostit de munca aceasta și îmi place. Cea mai mare provocare cred că a fost lipsa de interes constatată aici. Era un loc de refugiu”. În ce măsură s-au schimbat lucrurile? ”Am venit să fac treabă aici. Nu am de gând să ies la pensie. Îmi place și încerc să îmi fac o echipă cu care pot lucra. Suntem singurii din țară și trebuie să fim în top. La mine nu merge cu jumătăți de măsură. Nu am venit aici pentru salariu, pentru pensie sau să plec. Am dat examen, sunt titular. Vreau să mai rămân câțiva ani, să aduc la standarde europene Centrul. Sunt multe de făcut.”

De când e la Sibiu, Directorul Cosmin Iana s-a dedicat cu totul Centrului. De aceea a ales să și locuiască aici. Pentru că, spune el: ”Puteam să îmi iau chirie în oraș. Nu am făcut lucrul acesta. Aici locuiesc”. Cum s-a acomodat? ”Sunt un om care se acomodează foarte repede. Am găsit aici o echipă dornică să facă treabă, am făcut o echipă unită, echilibrată și încercăm să facem performanță.” Nici după ora 16.00, la încheierea programului, comisarul-șef… nu ”taie frunză la câini”. În schimb, împreună cu alt coleg, nu de puține ori e văzut la cosit: ”După ora 16, cu colegul doctor, tundă iarba, 80 %, în Centru”.

În intervalul 8-12 ani, un câine este în plină activitate

Despre Șuier, câinele vedetă ciobănesc german al Centrului Chinologic, s-a mai scris. De curând, a împlinit 8 ani de activitate. La ceas aniversar, Șuier a fost sărbătorit cum se cuvine, inclusiv cu un tort impresionant, pe care l-au adulmecat toți colegii săi. De altfel, durata de 8 ani e și cea care în mod obișnuit este considerată ca activitate pentru un câine. Ce se întâmplă după această vârstă? Ne spune tot Directorul Iana: ”Se face evaluare anuală, iar dacă respectivul câine trece de această etapă, poate activa până la 12 ani. După care e pensionat, se fac documente de casare și îl dăm cu titlu gratuit cui dorește să îl ia. Prioritate are instructorul. Dacă nu îl ia nimeni, rămâne la noi în canișe și, pe cale naturală, când moare, de bătrânețe, boală, se întocmește un proces verbal și își încheie viața tot aici, la noi. Cu alte cuvinte, la noi se naște, la noi moare și la noi este îngropat”.

Care e deviza după care se ghidează Cosmin Iana în pregătirea profesională a câinilor? ”În primul rând, evaluările să fie cele mai riguroase. Când dăm un câine, trebuie să fim siguri pe el, să fie pregătit de cei mai buni profesioniști. Pentru că noi aceasta facem. Și de aceea trebuie să dăm câini de top, pentru a nu se chinui colegii noștri apoi cu ei. Și consider că am reușit să realizăm aceasta. Împreună cu colegii mei, am dat câini de calitate în țară. Iar oamenii au început să înțeleagă importanța acestui Centru, că trebuie să fim cei mai buni, profesioniști și că trebuie să dezvoltăm această instituție”.

Care îi sunt nemulțumirile? ”Tot ce îmi lipsește e personalul. Mai am nevoie în jur de 14 angajați (bucătar, ospătar, dulgher, mecanic auto), pentru că funcțiile sunt încă blocate. Altceva? Instabilitatea de până acum, lipsa atragerii fondurilor europene”.

Între proiecte, e și acela ca instructorii de la Centru să se poată ocupa concomitent de doi câini. A și întreprins demersurile necesare în acest sens. ”Instructorii au un câine și se ocupă de el. Legislația nu îți dădea voie să te ocupi decât de un singur câine. Dar cazul nostru e ceva atipic. Noi doar asta facem. Și de aceea am făcut această solicitare de modificare, în curs de aprobare, ca fiecare instructor sau conductor să aibă cel puțin doi câini. Pentru că la 8 ani se pensionează câinele. Dacă doar după 8 ani pot să mă ocup de alt câine, cel puțin un an trebuie să mă ocup de el să poată intra în activitate. Un câine iese cam la 1 an și 10 luni – doi ani, în activitate. De aceea am propus ca la vârsta de șase ani instructorul să poată lua încă un câine.”

”Din bucata mea de dragoste, am hrănit un om și-un câine”

Centrul Chinologic e o familie. Cu bucuriile și întristările ei. Oamenii se atașează de tovarășii lor de lucru, câinii cresc împreună cu ei, petrec ore în șir pe zi, zi de zi, luni, ani în șir. ”Câinele face parte din familia ta, ne spune Comisarul Șef Iana. Am avut cazuri când un câine a fost bolnav. Cu toate că avem o adevărată echipă de medici de aici, condiții extraordinare, instructorul nostru, în ciuda faptului că instructorul stă în apartament, a vrut să îl ia acasă, să îl poată îngriji cum vrea el și să fie cu el și după program. Și am aprobat să stea acasă cu câinele și să îl îngrijească așa.”

Sibienii au ocazia să vadă câinii de la Centrul Chinologic Sibiu și să asiste la demonstrațiile instructorilor cu aceștia în fiecare an, de Ziua Porților Deschise. Un eveniment care s-a bucurat și se bucură în continuare, an de an, de prezența câtorva mii de sibieni. La ediția de anul trecut, ca și la vizitele organizate în perioada în care copiii sunt în ”Școala Altfel” sau ”Săptămâna Verde”, toți elevii au primit cu această ocazie diplome, baloane și au fost oaspeți de seamă pentru Centru.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Accident grav cu 7 victime în Vâlcea. Trafic blocat complet spre și dinspre Sibiu

Şapte persoane, între care şi trei minori, au ajuns la spital, duminică seara, în urma coliziunii a două maşini,...

Știri pe același subiect