3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Coșari și țepari. Cum să îți alegi meseriașul să îți desfunde șemineul, la un preț corect

Cele mai citite

Mulți sibieni se confruntă cu găsirea unui coșar de încredere. Piața unor astfel de servicii este destul de imprevizibilă, cu mulți țepari și multe firme fantomă. Însă siguranța trebuie să fie pe primul loc, având în vedere că anual zeci de incendii sunt provocate din cauza coșurilor de fum înfundate.

Până și legea ne obligă să facem această revizie anuală. Conform Ordinului M. A. I., nr. 163/28.02.2007, art. 85, aliniatul 3, ”verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii”, iar nerespectarea acestora atrage după sine sancțiuni conform HG. 537/2007.

Dar totuși cum aflăm prețul real pentru aceste servicii? Cum recunoaștem persoanele avizate?

Coșarul cu identitate furată

Fetean Gheorghe are 62 de ani, este din Dârlos și coșar autorizat de peste 18 ani. A învățat meserie în armată, pentru ca mai târziu să se specializeze urmând un curs în domeniu. Prețurile  pe care acesta le practică pentru serviciile sale sunt între 35 și 70 de lei, dar pot ajunge și la sume mai mari, în funcție de distanța de deplasare și de mărimea coșului: ”În meseria asta nu e ca la farmacie, dai cinci  lei și de banii ăștia îți dă medicamente. Au existat cazuri în care am fost chemat pentru lucrare mică și am stat și trei zile pentru a o duce la capăt. În cazul acesta deplasarea trebuie amortizată”, ne spune coșarul.

Gheorghe Fetean. Foto: Sibiu 100%

Instrumentele de lucru le are, mare parte din ele, importate din Germania: ”În Germania meseria se face pe zonă, nu e ca la noi, brambureală. În ani am dat de o grămadă de așa-numiți «meseriași». Sunt mulți țepari pe zonă. De exemplu, am fost la cineva de prin față la McDonalds, căruia coșarul i-a luat 360 de lei anul precedent, pentru serviciile sale, iar când i-am spus că munca mea costă 40 de lei, s-a minunat. Am apărut și prin presa din Sibiu; mulți așa-ziși coșari s-au dat drept a fi eu, după aceea. Odată, am fost la un domn, iar când am ajuns la el, mi-a zis: «N-ai fost azi odată?». Eu nu bat la poarta altora, unde sunt chemat vin. Am avut zeci de astfel de cazuri. Am reclamat și la poliție aceste fapte, dar oamenii păgubiți nu au venit să dea declarație, așa e lumea, mai comodă“, ne povestește Gheorghe Fetean.

În cei 18 ani ai lui de meserie a cunoscut doar doi coșari autentici, iar tinerii, spune el, nu prea mai sunt interesați de meserie.

Gheorghe Fetean. Foto: Sibiu 100%

Există o Asociație de profil care acreditează fochiștii, sobarii și șemineiștii

”Coșarii bătrâni desfundă în general sobe, iar sobele funcționează altfel. Dar ce te faci când instalațiile sunt mai moderne?“, se întreabă Ramona Tișanu, director Șeminee Ardeal. Ea afirmă că piața e plină de oameni rău intenționați: ”Una este un om bătrân care desfundă sobe și alta este o persoană mai tânără, neautorizată, sau cu acte false, care are ocupația de coșar.  Majoritatea coșarilor bătrâni sunt autorizați de Consiliul Local, ca pe vremuri. Dar în zilele noastre «Asociația fochiștilor, sobarilor și a șemineiștilor din România» se ocupă cu oferirea de cursuri, diploma fiind echivalentă cu acea autorizație veche”.

Prețuri mai mari la coșarii cu toate calificările la zi

Cosmin Păcurar are 36 de ani și lucrează în meseria aceasta de la 13-14 ani, pe care o moștenește, spune el, de la tatăl său. El sfătuiește oamenii să apeleze la firme specializate pentru serviciile de coșerit: ”Recomand oamenilor care doresc să-și curețe coșul să apeleze la o firmă specializată. Omul nu prea știe pe ce criterii să aleagă, totuși. Noi facem parte din «Asociația Coșarilor din România»; aici toți membrii au cursurile și toate calificările la zi. Prin acest grup pot ajunge oamenii la coșari de încredere”.

Cosmin Păcurar

Prețurile de la care pornesc serviciile de coșerit oferite de el pleacă de la 250 de lei: ”Sunt persoane care lucrează la negru în această meserie, iar atunci când nu plătești taxe îți permiți să iei bani mai puțini. Tarifele pe care le luăm noi sunt normale, ținând cont că avem o mulțime de aparatură de specialitate, camere video, iar sculele ajung la câteva  zeci de mii de euro”, spune Cosmin Păcurar. Tot el continua: ”Omul ar trebui să ia în considerare desfundarea coșului primăvara, când termină de făcut focul. Făcând toată iarna foc de lemne, rămâne o zgură pe el, iar vara emană niște mirosuri neplăcute”.

Coșarii și-au făcut și ei asociație

”Asociația Coșarilor se ocupă cu perfecționarea coșarilor, sobarilor, șeminaiștilor, pe oricare domeniu de activitate în parte. După ce ai făcut cursurile certificate de Ministerul Educației, te duci, te înscrii în societate, participi la seminarii cu maestrul coșar, cu profesori cu experiență. Iar după ce termini cursurile, faci o practică lângă cu un coșar, pentru că doar din teorie nu poți desfunda un coș. Apoi dai o testare, după care poți desfunda un coș, dar împreună cu o firmă acreditată”, ne spune Ramona Tișanu.

Tot aceasta ne spune cât de periculos este să nu-ți faci revizia anuală și să alegi improvizațiile: ”Când mergi să desfunzi un coș de fum și în aparență el pare curat, poate fi plin de pânză de păianjen, aceasta ține apa, iar automat coșul nu mai degajă fumul afară. Am întâlnit și situații limită. Un clopotar de la o biserică – pe el sigur l-a ferit Dumnezeu! – ne-a chemat să facem o curățare a unui coș. Când s-au dus colegii mei să facă procedura, au observat că coșul de fum era plin de găuri, iar în împrejurul lui era negru. Lemnele de la podul casei erau tăciuni. Toată lumea s-a mirat, mare lucru că nu a luat foc toată casa! E foarte periculos să-ți faci montaje singur. Indicat ar fi să chemăm o firmă specializată, nu că știm noi «un băiat» care face mai ieftin.”

În discuțiile cu Cosmin, acesta a precizat că aproximativ 60% din casele din Sibiu și din împrejurimi au șemineu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect