Tribunalul Sibiu a anunțat sfârșitul licitației pentru găsirea unui nou sediu. Ultima încercare s-a finalizat cu succes, fiind desemnat câștigător al procedurii imobilul deținut de Casa Albă Independența, fostul sediu al fabricii cu același nume.
Tribunalul Sibiu se va muta într-un nou sediu, în fosta clădire ce a aparținut fabricii Independența, din centrul orașului Sibiu. Proprietarii au reușit să satisfacă cerințele ipuse de tribunal în ultima licitație lansat în această toamnă.
„La data de 25.09.2019, Tribunalul Sibiu a demarat o nouă procedură de licitație în vederea închirierii unui imobil cu destinația de sediu administrativ pentru desfășurarea activității Tribunalului Sibiu și Judecătoriei Sibiu.
A fost depusă o singură candidatură, de către SC Casa Albă Independența SA.
La data de 22.10.2019, Comisia de evaluare a procedat la deschiderea ofertei tehnice și financiare, depusă de SC Casa Albă Independența SA.
În urma examinării ofertei, Comisia de evaluare a stabilit că oferta SC Casa Albă Independența SA respectă documentația de atribuire și caietul de sarcini și a fost declarată câștigătoare.” se arată în comunicatul tribunalului.
Tribunalul Sibiu a decis, la cea din urmă licitație, a patra, să ofere mai mulți bani pentru închirierea unui nou sediu, în urma eșecului din încercările anterioare de închiriere.
Potrivit Corneliei Prundaru, purtător de cuvânt al Tribunalului Sibiu, prețul oferit de instituție pentru închiere la ultima licitație a fost de 65 de lei pe metru pătrat, la care se adaugă TVA, el fiind ajustat cu prețurile pieței din acest moment. Suprafața oferită de proprietar a fost puțin mai mare decât minimul cerut de caietul de sarcini, adică 4.950 metri pătrați. Oferta făcută de proprietar s-a suprapus peste limita de buget prevăzută de tribunal, astfel că prețul exact al chiriei ce va fi plătită de Tribunalul Sibiu pentru sediul Casa Albă Independența va fi de 321.750 lei plus TVA.
Istoria încercărilor de găsire a unui nou sediu au început în primăvară. La prima procedură nu s-a prezentat nimeni, la a doua au fost respinse ultimele două oferte rămase în cursă, iar la a treia s-a prezentat o singură ofertă, neconformă. Asta înseamnă că prețul cerut a fost prea mare față de limitele pe care le-a avut la dispoziție Tribunalul. Acum, prețul pe care tribunalul l-a oferit, cu acceptul Ministerului Justiției, a fost mai mare iar proprietarii care au fost respinși până acum au reușit să se suprapună cu cererea de chirie pentru noul tribunal cu oferta.
Potrivit caietului de sarcini, contractul de închiriere se încheie pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii.
Reamintim că Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu trebuie să părăsească actualul sediu, care aparține MApN, deoarece proprietarul urmează să amenajeze sediul unui Comandament NATO.
Termenul pe care tribunalul l-a impus la ultima licitație, pentru ca sediul să fie pus la dispoziție, este de 20 mai 2020, ceea ce înseamnă că este nevoie de o nouă prelungire a contractului cu MApN, proprietarul sediului din Calea Dumbrăvii. Cornelia Prundaru ne-a precizat că proprietarul Independența va avea la dispoziție 6 – 10 luni pentru compartimentarea și pregătirea sediului potrivit cerințelor tehnice ale tribunalului. Asta înseamnă că sibienii vor avea un nou sediu al tribunalului și judecătoriei după vacanța judecătorească din vara lui 2020.
Cerințele minime pentru viitorul sediu al tribunalului au fost destul de restrictive:
– Să fie situat în Municipiul Sibiu, exclusiv în Zonele Fiscale A și B
– Imobilul trebuie să dispună de deschidere/acces la stradă
– Asigurarea unui spațiu privat de parcare, oferit gratuit pentru minim 70 autoturisme.
– Suprafața utilă să fie de 4.500 mp (+10%).
– Închirierea exclusivă a întregii clădiri, fiind exclusă coabitarea.