Astăzi debutează, în Germania, Euro 2024. Suflarea fotbalistică din județul Sibiu are un motiv în plus să susțină Naționala României la ediția din acest an, în condițiile în care printre tricolori se află medieșeanul Darius Olaru, campion în acest an cu FCSB.
Acesta este doar al doilea fotbalist sibian din istoria fotbalului românesc care face parte din lotul României la o ediție de turneu final la Campionatul European de Fotbal. Căpitanul FCSB calcă astfel pe urmele lui Michael Klein, primul sibian care a participat la vreo ediție Euro.
Michael Klein, etnic sas născut la Amnaș, acum sat aparținător al orașului Săliște, a evoluat pentru România la Euro 1984. Mișa Klein este una dintre legendele lui Dinamo și unul dintre cei mai valoroși tricolori din istoria fotbalului românesc, supranumit „Căpitanul lui Lucescu” sau „Neamțul”. Darius Olaru este cel mai valoros produs al fotbalului sibian de la Radu Niculescu încoace. Includerea județului Sibiu în harta de unde provin internaționalii români este una onorantă pentru fotbalul sibian.
Cota lui Olaru, 7 milioane de euro
Darius Olaru a jucat titular în ultimul meci de dinainte de Euro, cel cu Liechtestein, încheiat 0-0. Medieșeanul are 18 selecții la prima reprezentativă, plus două Europene cu naționala U21 în palmares.
7 milioane de euro este cota lui Olaru pe portalul transfermarkt.com, fiind cel mai scump jucător din Liga 1. Acesta a declarat, recent, pentru GSP.ro, că „urmează o perioadă importantă pentru mine, însă sunt pregătit. Vreau să dau totul pentru echipa națională, asta este prioritatea mea în acest moment. Este ceva nou pentru mine, va fi prima participare la un turneul final. Trebuie să fim pregătiți, însă avem un plan bine conturat. Îmi doresc semifinala la Euro! Dacă nici noi nu ne stabilim obiective mărețe, atunci cine? Trebuie să credem în noi, doar așa putem avea rezultate. Nu mi-am făcut calcule, focusul este pe primul meci, e clar. În funcție de primul rezultat, ne vom face calcule. A fost un sezon bun al meu, încununat cu un trofeu. Avem o echipă bună, trebuie să avem încredere. Primul obiectiv ar fi să trecem de faza grupelor în Germania”.
Michael Klein, primul fotbalist sibian la EURO
Mișa Klein s-a născut în Amnaș, lângă Săliște, însă a părăsit localitatea natală de mic, ca urmare a slujbelor obținute de părinții săi la Combinatul Siderurgic de la Hunedoara. A început fotbalul la Corvinul, după care a plecat la Dinamo. Michael Klein (n. 10 octombrie 1959, Amnaș, județul Sibiu – d. 2 februarie 1993, Krefeld, Renania de Nord-Westfalia), fotbalist de etnie germane, a jucat la echipele de club Corvinul Hunedoara, Dinamo București și KFC Uerdingen 05. În septembrie 1981, a debutat în echipa națională a României, pentru care a jucat în 90 de partide și a marcat 5 goluri. Ultima dată a jucat în echipa națională a României în noiembrie 1991.
Stadionul echipei Corvinul Hunedoara poartă astăzi în memoria lui Michael Klein numele său, iar în centrul orașului este un bust de comemorare din bronz. Două trofee a câștigat Klein, ambele cu Dinamo: titlul de campion și Cupa României, în 1990. Tot alături de „câini” a ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, ediția ’89-’90. A participat cu Naționala la Euro 1984 din Franța și la Campionatul Mondial din Italia 90. La Euro 84, a jucat 3 partide ca titular: 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG, 0-1 cu Portugalia, iar în Italia 90 a evoluat în 4 meciuri titular: 2-0 cu URSS, 1-2 cu Camerun, 1-1 cu Argentina, 0-0 (4-5 pen) cu Irlanda. În 1990, România a ajuns în optimile de finală.
Michael Klein (GSP.ro)
- S-a născut pe 10 octombrie 1959, la Amnaș (Sibiu)
- A făcut junioratul la Corvinul Hunedoara (’73-’77)
- A debutat în Divizia A pe 24 august 1977, în partida Corvinul – FC Argeș 2-2
- Ca senior, a evoluat la: Corvinul (august 1977 – iunie 1978, ianuarie 1979 – decembrie 1988), Aurul Brad (Liga 2, iulie – decembrie 1978), Dinamo București (ianuarie 1989 – septembrie 1990), Bayer Uerdingen (Germania, septembrie 1990 – februarie 1993)
- Ultima apariție în „A”, pe 2 septembrie 1990: Jiul – Dinamo 1-2
- Meciuri / goluri în primul eșalon din România: 322 / 36
- Meciuri / goluri în 1.Bundesliga: 37 / 0
- Meciuri / goluri în 2.Bundesliga: 25 / 0
- Meciuri / goluri în cupele europene: 13 / 2
- Meciuri / goluri în naționala de seniori: 90 / 5
- A decedat pe 2 februarie 1993
- 283 de jocuria strâns Mișa în tricoul Corvinului pe prima scenă, locul 4 all-time în istoria grupării hunedorene
- Klein și Mircea Rednic au fost singurii tricolori integraliști în toate partidele jucate de România, atât la Euro 1984 (selecționer Mircea Lucescu), cât și la Coppa del Mondo (selecționer Emerich Ienei)
Județele din care provin jucătorii români de la EURO
Sibiu: Darius Olaru
Cluj: Horațiu Moldovan
București: Florin Niță, Radu Drăgușin, Ionuț Nedelcearu, Răzvan Marin, Denis Drăguș
Iași: Ștefan Târnovanu
Alba: Andrei Rațiu, Nicolae Stanciu
Vaslui: Vasile Mogoș
Bacău: Andrei Burcă
Satu Mare: Adrian Rus
Olt: Nicușor Bancu
Timiș: Marius Marin
Bihor: Adrian Șut, George Pușcaș
Constanța: Alexandru Cicâldău, Denis Alibec
Brăila: Florinel Coman, Danie Bîrligea
Dâmbovița: Valentin Mihăilă
Arad: Dennis Man
Caraș-Severin: Deian Sorescu
Născuți în afara României: Bogdan Racovițan (Dijon, Franța), Ianis Hagi (Istanbul, Turcia). Cei mai mulți dintre jucătorii convocați de selecționerul Edward Iordănescu provin din Capitală, cinci la număr. Apoi, urmează patru județe ce dau câte doi tricolori la lotul echipei naționale pentru EURO 2024: Alba, Bihor, Brăila și Constanța. Ceilalți 13 internaționali români provin din 11 județe și din străinătate. Bogdan Racovițan și Ianis Hagi sunt născuți la Dijon, în Franța, respectiv la Istanbul, în Turcia.
Darius Olaru joacă cu 14 pe tricou
1. Florin NIȚĂ; 2. Andrei RAȚIU; 3. Radu DRĂGUȘIN; 4. Adrian RUS; 5. Ionuț NEDELCEARU; 6. Marius MARIN; 7. Denis ALIBEC; 8. Alexandru CICÂLDĂU; 9. George PUȘCAȘ; 10. Ianis HAGI ; 11. Nicușor BANCU; 12. Horațiu MOLDOVAN; 13. Valentin MIHĂILĂ; 14. Darius OLARU; 15. Andrei BURCĂ; 16. Ștefan TÂRNOVANU; 17. Florinel COMAN; 18. Răzvan MARIN; 19. Denis DRĂGUȘ; 20. Dennis MAN; 21. Nicolae STANCIU; 22. Vasile MOGOȘ; 23. Deian SORESCU; 24. Bogdan RACOVIȚAN; 25. Daniel BÎRLIGEA și 26. Adrian ȘUT.