5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Focarul de coronavirus de la fabrica din Cisnădie s-a împrăștiat în tot județul. Mai multe localități au mici focare de la angajații firmei

Cele mai citite

Mai multe localități din județul Sibiu au mici focare de infecție cu coronavirus, toate fiind strâns legate de cazul femeii de 50 de ani care a murit pe 14 aprilie la Spitalul Județeana. Femeia a ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă și a murit în aceeași zi. Acum, aproape 300 de angajați au fost trimiși în izolare, până se va finaliza ancheta epidemiologică, însă o parte dintre aceștia au simptome și au fost sau vor fi internați în spital. ACTUALIZARE: Citiți la finalul articolului povestea acestui caz transmisă de compania Raguse.
Cazul Raguse-Cisnădie ar putea transforma județul Sibiu într-un nou focar de infecție cu SARS-CoV-2, noul coronavirus care produce COVID-19. Dacă situația județului era oarecum stabilă până la acest caz, focarul izbucnit în fabrica Raguse se multiplică în mai multe focare în localitățile în care locuiesc angajații fabricii. Este vorba despre localitățile Cisnădie, Sadu, Bradu, Avrig, Marșa, Horman, Vurpar și Porumbacu, după cum ne-a comuniat firma.
Până în acest moment știm că femeia a avut simptome tipice de COVID-19, iar un medic i-a dat tratament de răceală și a trimis-o acasă. Pe 14 aprilie s-a simțit foarte rău și a chemat ambulanța. A fost internată la Spitalul Județean, direct în Terapie Intensivă, dar medicii nu au mai putut să o salveze. În aceeași zi i-a fost făcut testul de coronavirus care a fost pozitiv.

CITEȘTE ȘI: Femeia de 50 de ani care a murit săptămâna aceasta a trimis în spital sau în izolare 300 de colegi de la fabrica din Cisnădie în care lucra

Reprezentanții fabricii din Cisnădie, unde lucra femeia, au spus că ea își luase concediu în perioada în care nu s-a simțit bine, fiind absentă de două săpătmâni. Cu toate acestea, mai multe cazuri au fost descoperite în cadrul fabricii, ceea ce conduce la două posibile ipoteze. Prima ar fi cea în care femeia a luat virusul din exterior și l-a adus în fabrică, unde a infectat colegii. A doua ar fi că virusul a ajuns în fabrică din altă sursă, iar femeia este doar una dintre victime.
“S-a dispus măsură izolării la domiciliu pentru toți angajații fabricii, un număr de aproximativ 300 de persoane. Până la această oră au fost înregistrate 6 persoane care au prezentat simptome, după ce s-au dispus izolarea. Acestea au fost transportate și internate la SCJU Sibiu. De asemenea se efectuează testări si la domiciliu pentru persoanele aflate în izolare. Momentan se așteaptă rezultatele testelor.” ne-a declarat purtătorul de cuvât al Prefecturii Sibiu , Andreea Ștefan.
Printre localitățile care au intrat în alertă se numără Cisnădie, Avrig, Sadu,  dar și Sibiu, aici aflându-se persoane care lucrează la compania germană care are fabrica din Cisnădie. Potrivit autortiăților, primăriile au fost informate și au obligația de a-și avertiza mai departe locuitorii.
Primăria comunei Sadu a publicat un anunț explicit pe pagina de Facebook, în care avertizează locuitorii comunei.
“ANUNT FOARTE IMPORTANT !
Datorită situației de la Fabrica de produse medicale din Cisnădie, comuna noastră este serios atinsă de fenomenul Coronavirus. Astăzi s-a dispus măsura autoizolării a 17 familii cu aparținătorii din gospodărie. Deasemenea sunt 3 cazuri cu suspiciuni rezonabile de diagnostic, care vor fi ridicate cu Ambulanța și duse pentru testare și probabil tratament medical corespunzător. Facem apel pe această cale la toate persoanele care au intrat in autoizolare, să respecte cu strictețe această Decizie, pentru binele lor, binele semenilor și al comunității!
Deasemenea noi toți să respectăm Deciziile care ne obligă să “ stăm în casă”!
Dumnezeu să ne aibă în grija sa!”

CITEȘTE ȘI: Amenzi pentru zeci de persoane care au mers la biserică în Vinerea Mare. Preotul a fost amendat cu 20.000 de lei

Primăria Orașului Avrig, în care locuia femeia care a decedat pe 14 aprilie, a transmis ieri actualizarea situației persoanelor înregistrate si monitorizate.
“În acest moment pe raza UAT Avrig se află:
– 184 persoane izolate la domiciliu
– 266 persoane care au efectuat cele 14 zile de izolare și au ieșit din monitorizare
– 3 persoane confirmate pozitiv”
Instituția Prefectului Sibiu ne-a precizat că cifrele vor fi stabilite de ancheta epidemiologică. “Este în desfășurare una foarte amplă unde sunt implicate mai multe echipe de medici epidemiologi”, ne-a declarat Andreea Ștefan.
Iată și un comunicat cu situația curentă a cazului de la fabrica Raguse din Cisnădie
COMUNICAT DE PRESĂ
După confirmarea cu SARS CoV-2 a femeii decedate în vârstă de 50 de ani, angajata a unei fabricii de confecții din județul Sibiu s-a dispus de către Direcția de Sănătate Publică, izolarea la domiciliu a tuturor angajaților din fabrică.
De asemenea a fost demarată o amplă anchetă epidemiologică, în acest caz, fiind implicate mai multe echipe de medici epidemiologi, pentru a identifica în cel mai scurt timp contacții și pentru a se lua toate măsurile necesare limitării răspândirii coronavirusului SARS CoV-2.
Pe măsura ce ancheta evoluează se transmit recomandări de limitare a răspândirii virusului către toate primăriile localităților din care provin contacții.
Până la această oră au fost înregistrate 6 persoane care au prezentat simptome, din cadrul fabricii de confecții din județul Sibiu. Acestea au fost transportate și internate la SCJU Sibiu. De asemenea se efectuează testări și la domiciliu pentru persoanele aflate în izolare, în funcție de constatările specialiștilor în sănătate publică, din cadrul DSP Sibiu. În urma efectuării testării SARS CoV-2 în cazul celor 6 persoane internate din cadrul fabricii de confecții din județul Sibiu, precizăm faptul că toate cele 6 persoane au primit rezultat pozitiv.
Cu mai multe informații vom reveni de îndată ce se vor contura primele concluzii ale acestei ample anchete.
Situația la nivelul întregului județ este atent monitorizată și se iau în regim de urgență toate măsurile care se impun pentru a proteja cetățenii.
De asemenea asiguram toți cetățenii de dedicarea specialiștilor Direcției de Sănătate Publică și a tuturor autorităților implicate în prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19.
Andreea Ștefan
Purtător de cuvânt Instituția Prefectului Județului Sibiu
ACTUALIZARE: Povestea acestui caz așa cum o descriu cei de la compania Raguse din Cisnădie.
„Firma avea joi 297 angajați care lucrau în două schimburi în 2 hale, magazie și zone de birouri, dar de când a apărut această situație la noi în țară multe angajate pe fond de panică au luat concedii medicale sau de odihnă și am lucrat cu efectiv destul de redus, undeva cu 25-35% mai puțin.
Înaintea instauraii stării de urgență societatea a întocmit plan de măsuri de prevenție:
– reducerea programului de muncă pentru a face posibilă distanțarea între echipe și între membrii fiecărei echipe în vestiar, în sala de mese, în hală.
– am făcut comunicări de conștientizare a problemei, de cât de important este să nu ignore problemele de medicale, să nu vina la muncă până nu ne comunică starea de sănătate și au acordul nostru, să vorbească cu medicii de familie pentru orice problemă minoră, acestea au fost confirmate cu semnătură de toți angajații;
– am sporit igienizările;
– am solicitat acolo unde aveam transport să se facă același lucru;
– mediul în care lucrăm presupune spălare și sterilizarea permanentă și echipare adecvată;
– luăm zilnic declarații pe propria răspundere legate de contacte cu persoane izolate sau venite din zone cu probleme cât și depre simptomatologia specifică înainte de a începe munca;
– la intrarea în hală se testa temperatura;
În data de 14.04.2020 aprox ora 14.00 am fost informați de prima angajată testată pozitiv și am transmis lista de contacte către DSP și persoanele în cauza au fost trimise acasă pentru isolare conform indicațiilor primite.
În data de 15.04.2020 la prima oră când am reușit să luăm legătura cu cei de la DSP pentru a primi alte recomandări și instrucțiuni am aflat de doamna ce a decedat, cazul 2. Astfel am hotărât să facem dezinfecția spațiilor cu firma recomandată de DSP, aceasta fiind posibilă abia în 16, am întrerupt activitatea din data de 15 pentru a face pregătirea necesară înaintea acestui demers. Urmând ca în 21.04.2020 să ne reluăm activitatea, între timp agajate care erau speriate sipanicate au cerut ambulanța acasă pentru că se simțeau rău. Aceste persoane sunt încă în spital, nu avem rezultate oficiale pentru toți dintre ei, dar înțeleg că starea lor de sănătate este bună (nici aici nu știm nimic oficial). Primul caz depistat ar trebui să fie în curs de externare.
Pentru că sunt mai multe cazuri DSP a dispus ca din data de 17 toți angajații să intre în izolare cu cei care locuiesc până în data de 30.
Primul caz confirmat a fost la muncă ultima data în 03.04.2020, iar cazul 2 în 06.04.2020.
Noi am transmis către DSP și poliție listele cu toți angajații și medici de familie de acre aparțin.
Totodată am comunicat angajaților situația și rugămintea de a respecta izolarea și a comunica cu medici de familie pentru probleme medicale cât de minore.”

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect