-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Jaf la drumul mare în Sibiu. Unei femei din Ucraina i se fură toate documentele. Un sibian cu simț civic le găsește, însă Poliția nu se ”deranjează” să îl ajute să i le restituie păgubitului

Cele mai citite

Jaf la drumul mare în Sibiu. Unei femei din Ucraina i se fură toate documentele. Un sibian cu simț civic le găsește, însă Poliția nu se ”deranjează” să îl ajute să i le restituie păgubitului

O cetățeană ucraineană, care lucrează la o o multinațională din Sibiu, este jefuită marți, săptămâna trecută, în municipiu, și rămâne fără niciun act și păgubită de toți banii din portmoneu. Vineri, o sibiancă găsește portmoneul într-un loc de depozitare a deșurilor firmei la care este angajată și încearcă să găsească persoana jefuită, pentru a-i înapoia documentele. Se adresează, după cum simțul civic și prevederile legale o cer, Poliției Locale. De aici, începe o adevărată odisee, în care autoritățile plătite din bani publici să rezolve măcar sesizările de restituire a bunurilor recuperate (că de încercare de identificare a hoților se pare că nu a prea a fost vorba) nu se prea sinchisesc să iasă din confortul și ignoranța funcționărească.

Poliția Locală nu are între atribuții și simț civic

M. P., cel care ne-a semnalat acest caz, ne relatează următoarele: ”Soția mea lucrează la un magazin la gară. Într-un coș de depozitare a deșeurilor, vineri, a găsit un portofel. M-a sunat, să mă întrebe ce să facă. Primul meu gând a fost să anunț Poliția Locală. Gândindu-mă că aceștia sunt în oraș în fiecare zi, ar fi cei mai în măsură să rezolve această problemă. Am căutat pe google și i-am trimis numărul acela, public, soției. A sunat acolo și i-a răspuns o doamnă de la Poliția Locală, care i-a dat un alt număr, cu mențiunea să sune în altă parte, la un coleg. Sună acolo, îi explică faptul că a găsit un portofel, cu rugămintea că vrea să facă cumva să ajungă actele la păgubită. ”A, nu ține de noi, doamnă! Ține de Poliție. Vă dau numărul de la Poliția Municipală.” Sună soția la Poliția Municipală: ”Bună ziua! Am găsit un portofel…” ”A, păi nu avem noi treabă, doamnă! A, și sunt din Ucraina! A, nu… Nu avem ce să facem”.

După o astfel de reacție, doamna care găsise portofelul încearcă să identifice alte soluții. Vede că păgubita, L. K., cetățeană din Ucraina, deține un card de Raiffeisen. Se duce la prima filială a băncii. Găsește două funcționare, le explică și i se spune că nu o poate ajuta. Între timp, soțul, M. P., venind către gară, intră la secția de Poliție din această zonă. Întâlnește doi tineri polițiști, aflați la ora mesei. Le spune: ”Uitați, soția mea a găsit actele acestea și vrem să le înapoiem”. ”A, păi nu avem ce face…” Le cere scuze: ”Dacă nu aveți ce face, încerc să mă descurc. Nu știu, mă duc la Evidența Populației…” ”Mergeți, poate o rezolvați…” ”Eram în timpul lucrului, nu am putut să mă duc imediat la Evidența Populației, continuă M. P. Mergând la lucru, am zis să mă mai uit în portofel, poate găsesc un alt indiciu, un număr de telefon. Avea acolo toate cardurile, buletin, permis de Ucraina, practic, toate actele necesare unui om din viața de zi cu zi”.

M. P. încearcă să caute alte indicii, dacă oamenii legii nu îl ajută. Găsește un card de bonuri de masă, cu numele firmei unde era angajată. Ia legătura cu cei de acolo. În timp ce persoana cu care intrase în contact încearcă să identifice păgubita, M. P. vede un număr de telefon de București pe spatele cardului. Sună acolo. Era sediul central al Raiffeisen. ”Mi-au spus că nu îmi pot da numărul de telefon al doamnei, dar pot bloca cardul. I-am lăsat numărul meu de telefon, cu rugămintea de a mă suna doamna, după ce reușesc ei să ia legătura cu ea. În timp ce doamna de la firma unde lucra L. K. căuta și ea să dea de păgubită, mă sună de la Raiffeisen și îmi spun că au reușit să ia legătura cu doamna și că mă va suna”.

Ultimii săi bani. Peste 4.000 lei dispăruți din portmoneu

M. P. e sunat de o colegă de a păgubitei L. K., pentru că aceasta nu stăpânește bine limba română și se întâlnește cu acestea la foarte scurt timp. ”M-am întâlnit cu ele. Când m-au văzut, au început amândouă să plângă! De marți îi furaseră portofelul, era vineri, ea făcuse sesizare la poliție. Deci exista o sesizare. Nu le venea să creadă că au găsit actele! Iar sâmbătă trebuia să fie la ambasadă. I-au furat toți banii de pe card, 3.500 lei, și 700-800 lei din portofel”.

L. K., păgubita, ne povestește că în momentul depunerii plângerii la poliție, ”organul legii” i-a spus să lase sesizarea scrisă, doar că polițistul care se ocupă cu soluționarea unor astfel de situații se află în concediu și se va ocupa de caz în momentul în care va fi disponibil.

În Sibiul anului 2023, încă se întâmplă astfel de lucruri. Un cetățean străin, în virtutea faptului că oricum e bătut de soartă prin natura motivului pentru care a venit aici, e jefuit la drumul mare, depune o sesizare la Poliție, iar aceasta se ”pierde” în hățișul birocratic, așteptând să își termine concediul veriga lipsă din lanțul legal. Un alt cetățean cu spirit civic găsește documentele furate, sună la Poliția Locală, merge personal la prima secție de Poliție, iar aici pe nimeni nu interesează soarta acestei femei jefuite în orașul în care aceste autorități sunt arondate să apere cetățenii. Bine ați venit în orașul bunelor maniere, stimați păgubiți!

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect