25.1 C
Sibiu
duminică, iunie 30, 2024

Nicolae Viasu, Director General Thyssenkrupp Bilstein : „Mândri să fim Bilsteineri”

Publicitate

Cele mai citite

Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem responsabilitatea unui aport esențial asupra societății”

Activă în Sibiu din 1996, Bilstein e una dintre primele companii cu investiție străină din România, făcând parte din grupul internațional thyssenkrupp, divizia Automotive Technology. Divizia Automotive Technology are o acoperire globală, fiind prezentă în întreaga lume, cu peste 34.000 de angajați. Brandul Bilstein este asociat de mulți ani cu performanța și calitatea în domeniul amortizoarelor, concentrându-se pe segmentele de mașini sport, SUV-uri și vehicule premium. În unitățile din Sibiu se produc anual peste 2,5 milioane piese.

Nicolae Viasu a preluat managementul Bilstein de două luni. În biroul său confortabil, ordonat, căruia îi împrumută firesc din energia și vioiciunea sa familiară, s-a legat o discuție antrenantă, atât despre compania în sine, cât și despre omul care conduce una din cele mai mari societăți din România din domeniul automotive.

Există o „școală” de directori generali?

Gestionați una dintre cele mai importante companii din Sibiu. Care sunt exigențele și provocările unei astfel de responsabilități, având în vedere faptul că ați preluat de curând această poziție?

Gestionarea unei companii de talia și importanța Bilstein Sibiu este, într-adevăr, o responsabilitate enormă. Provocările vin atât din dinamică pieței, cât și din competiția în creștere. Pentru a ne adapta, trebuie să devenim mai flexibili și să ne consolidăm competitivitatea.
În calitate de angajator, ne străduim să fim performanți și să oferim stabilitate echipei noastre. Pentru mine succesul înseamnă  să fim percepuți de clienți drept cel mai bun furnizor și să fim văzuți de către angajați drept cel mai bun angajator, deci nu doar o chestiune de performanță pe piață, ci și de angajament față de oameni și de valorile noastre.

Veniți din Vestul țării, de la Arad. Care a fost parcursul profesional până aici?

Am început în 2005, ca inginer într-o companie de automotive. De-a lungul timpului, am avansat prin diferite poziții în cadrul aceleiași companii, de la supervizor de inginerie, manager de proiect, manager de calitate, manager de inginerie, la manager de fabrică. Dorința de a explora și de a învăța a fost întotdeauna o parte centrală a carierei mele. Așa că, timp de patru ani, am dat curs unei provocări internaționale, lucrând pentru o companie multinațională din Bulgaria, unde am fost expus la o cultură ușor diferită și la noi moduri de abordare a industriei auto. În ultimii ani am activat că director general pentru o companie germană cu fabrica în Arad. Fiecare etapă a fost o lecție și o oportunitate de creștere, iar acum sunt mândru să aduc experiența și pasiunea mea pentru inovație, în Bilstein Sibiu.

Există o ”Școală de Directori Generali”?

Dacă o găsiți, să-mi spuneți și mie…

Sunt, într-adevăr, două comportamente cheie pentru a ajunge GM cu rezultate bune. Cred că este nevoie de un mix între o educație formală solidă și focusul pe dezvoltarea și specializarea continuă, care rămâne în sarcina personală.

Pentru mine, secretul succesului a fost să fac mereu ceea ce îmi place și să am o motivație internă puternică. Asta m-a determinat să caut mereu noi modalități de a învăța și de a-mi perfecționa atât cunoștințele tehnice, cât și abilitățile de leadership.

Vedeți Sibiul că o zonă de împlinire profesională sau și una de așezare personală? A meritat să dați Aradul pe Sibiu?

Privind Sibiul, îl văd atât ca o zonă de împlinire profesională, cât și ca un cămin în care să ne simțim acasă. Nu aș face neapărat o comparație între Arad și Sibiu, deoarece fiecare are farmecul și particularitățile sale unice. Cu toate acestea, pot să spun că Sibiul a fost dintotdeauna unul dintre orașele preferate, atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Este un loc cu o atmosferă specială și o comunitate primitoare, iar decizia de a ne mută aici a fost cu siguranță una pe care nu o regretăm.

„Avem o echipă bine pregătită și motivată, capabilă să facă față provocărilor și să contribuie la succesul continuu al companiei noastre”

Cum ați caracteriza Sibiul în câteva cuvinte? Dar comunitatea, oamenii? Care sunt primele impresii?

Sibiul este un oraș minunat, sigur și vibrant, cu numeroase opțiuni pentru petrecerea timpului liber. În cea mai mare parte a timpului meu, interacționez cu colegii mei de la Bilstein. Prin prisma acestor interacțiuni, pot spune că sibienii sunt primitori, ambițioși și orientați către educație și cultură. Am întâlnit mulți oameni talentați și pasionați în domeniile lor de activitate.

Prin ce se individualizează activitatea și produsele Bilstein, în România? Există un concurent direct, local/național, pe acest segment?

În primul rând, prin inovație. Bilstein oferă o gamă largă de produse, de la tehnologiile clasice la cele mai moderne și ajustabile amortizoare, având produse pentru aproape orice automobil. Ce poate fi interesant pentru pasionații auto, este că producem o varietate mare de produse, de la amortizoare pentru sport, până la offroad, și cred că asta ne face mândri să fim Bilsteineri.

Cum stați la acest moment cu strategia de dezvoltare a companiei? Ne referim atât la gama de produse, cât și la echipa de implementare a  proiectului dvs. de management.

În ceea ce privește strategia noastră de dezvoltare, suntem într-o poziție solidă, cu perspective promițătoare. Datorită tehnologiei avansate a Bilstein, suntem văzuți ca un partener principal în furnizarea de soluții de amortizare de înaltă calitate. În prezent, avem mai multe proiecte în diverse stadii de implementare, care vor consolida poziția noastră pe piață și vor aduce valoare adăugată clienților noștri.

Pe de altă parte, suntem concentrați și pe dezvoltarea echipei noastre. Ne axăm pe îmbunătățirea abilităților tehnice ale angajaților noștri prin intermediul unor programe de formare individualizate și colaborăm cu furnizori specializați pentru a oferi traininguri relevante și eficiente. Astfel, ne asigurăm că avem o echipă bine pregătită și motivată, capabilă să facă față provocărilor și să contribuie la succesul continuu al companiei noastre.

Există, cel puțin în Sibiu, o provocare în atragerea forței de muncă. Cum credeți că veți gestiona recrutarea celor mai buni oameni din comunitate?

Din experiență mea, atragerea forței de muncă este o provocare nu doar la nivel național, dar și european, în special în zonele intens industrializate. Eforturile noastre se concentrează în primul rând pe menținerea și crearea unui mediu de lucru performant și plăcut, unde angajații se simt valorizați și motivați. Suntem conștienți că angajații sunt cei mai puternici și autentici ambasadori ai companiei noastre. Astfel, ne străduim să le oferim contexte profesionale și sociale în care se pot simți mândri că sunt Bilsteineri. Acest lucru este esențial pentru noi și ne ghidează eforturile în procesele de recrutare și retenție.

Care e profilul angajatului Bilstein?

La Bilstein, avem un set de principii care ne ghidează modul în care lucrăm împreună. În primul rând, un angajat Bilstein trebuie să fie sincer, responsabil și respectuos, să fie orientat către dezvoltare și să prioritizeze siguranța personală și a celor din jur. În al doilea rând, punem accent pe înțelegerea nevoilor clienților, pe excelența operațională și pe muncă în echipă.
Credem ferm în principiul „hire for attitude, train for skills”, motiv pentru care echipa noastră de recrutare caută candidați care se potrivesc cu profilul descris mai sus.

Ce l-ar motiva pe un potențial angajat să se îndrepte către Bilstein?

Cu o prezență solidă pe piața din Sibiu încă din iunie 1996, Bilstein oferă mai mult decât un loc de muncă – oferim stabilitate și un angajament profund față de dezvoltarea și bunăstarea oamenilor noștri. De la roluri în producție, până la poziții de specialiști, atât la nivel local, cât și global, ne străduim să creăm un mediu de lucru în care fiecare membru se simte valorizat și încurajat să-și atingă potențialul maxim.

„Succesul nu se măsoară prin numărul de ore petrecute la birou, ci prin rezultatele obținute”

Dincolo de business-ul în sine și de calitatea de angajator pentru sibieni, cum vă veți regăsi ca prezență activă în proiectele comunitare, ale orașului?

De-a lungul timpului, Bilstein a fost mereu un susținător al comunității locale, participând activ la proiecte legate de mediu, educație și aspecte sociale, prin parteneriate cu școlile și asociațiile locale. Un aspect interesant este că mulți dintre angajații noștri sunt pasionați de un stil de viață sănătos și activ. În acest sens, Bilstein nu doar că susține financiar, ci și participă activ la evenimente sportive majore ale orașului, precum Maratonul Internațional Sibiu, Turul Ciclist al Sibiului și Raliul Sibiului Bilstein. Vom continuă aceste tradiții și, de ce nu, vom sprijini și alte proiecte cu care simțim că rezonam.

La cât de multe lucruri a trebuit să renunțați pentru a avea acest succes confirmat pentru o astfel de poziție?

Orice domeniu în care dorești să excelezi cere sacrificii. Secretul stă în ați descoperi pasiunea și a-ti crea niște priorități. La începutul carierei, implicarea este intensă, iar munca depusă este considerabilă. Cu timpul, înveți să gestionezi mai eficient timpul și să îți stabilești obiective și priorități. Pentru mine, familia și echilibrul între viața profesională și cea personală au fost mereu foarte importante. Am învățat că succesul nu înseamnă doar realizări profesionale, ci și o stare de echilibru și împlinire pe plan personal.

Cum începe ziua dvs și la ce ora terminați?

Am văzut în ultimii ani cum multe companii își promovează angajații pe baza numărului exagerat de ore petrecute la birou, dar principiile după care îmi conduc eu echipa sunt următoarele: „work smart not hard”. Consider că este esențial să ne concentrăm pe rezultate și să gestionăm timpul și resursele în mod inteligent, astfel încât să obținem performanțe remarcabile într-un interval de timp rezonabil. Pentru mine, succesul nu se măsoară prin numărul de ore petrecute la birou, ci prin rezultatele obținute și impactul pe care îl avem în cadrul organizației.

Va rămâne timp pentru familie?

Familia se află în centrul valorilor mele. Îmi iau energia pozitivă și echilibrul din timpul petrecut alături de familie. Încerc să îmi organizez programul în așa fel încât să îmi rămână zilnic timp de calitate alături de soția mea și de fiica noastră. Menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală este esențial pentru mine, iar timpul petrecut cu familia este o investiție neprețuită în fericirea și bunăstarea noastră.

Care vă sunt  ”plăcerile nevinovate” prin care vă deconectați de la ritmul intens al activității de zi cu zi?

Sunt un împătimit al sporturilor off-road, aceasta fiind pentru mine o modalitate excelentă de deconectare și de eliberare a stresului acumulat în timpul săptămânii. Când timpul îmi permite, ies în natură alături de comunitatea de off-road, unde îmbin nevoia de adrenalină cu siguranța oferită de suspensiile Bilstein. Este o modalitate de a mă reconecta cu natura și de a îmi reîncărca bateriile pentru săptămâna care urmează.

Cine face cumpărăturile acasă?

În ceea ce privește cumpărăturile, suntem o echipă bine coordonată acasă. Dacă rolul întrebării este să aflați dacă fac cumpărăturile, răspunsul este: Da, facem cumpărături, uneori și eu.

Cititorii noștri sunt întotdeauna interesați și de latura umană a oamenilor de succes. Ce nu s-a spus sau ce secret, bine păstrat până acum, „ascundeți” dvs.?

Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem responsabilitatea unui aport esențial asupra societății care ne-a format și în care trăim. Mă implic cu bucurie și recunoștință în diverse proiecte care susțin educația copiilor aflați în situații vulnerabile, dar și în susținerea asociațiilor de animale.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Sibiancă dispărută de acasă, duminică seara. Soțul femeii a anunțat poliția

Poliţiştii sibieni caută o femeie în vârstă de 30 de ani, care a plecat de acasă, din municipiul Sibiu,...

Publicitate

Cele mai citite

Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem responsabilitatea unui aport esențial asupra societății”

Activă în Sibiu din 1996, Bilstein e una dintre primele companii cu investiție străină din România, făcând parte din grupul internațional thyssenkrupp, divizia Automotive Technology. Divizia Automotive Technology are o acoperire globală, fiind prezentă în întreaga lume, cu peste 34.000 de angajați. Brandul Bilstein este asociat de mulți ani cu performanța și calitatea în domeniul amortizoarelor, concentrându-se pe segmentele de mașini sport, SUV-uri și vehicule premium. În unitățile din Sibiu se produc anual peste 2,5 milioane piese.

Nicolae Viasu a preluat managementul Bilstein de două luni. În biroul său confortabil, ordonat, căruia îi împrumută firesc din energia și vioiciunea sa familiară, s-a legat o discuție antrenantă, atât despre compania în sine, cât și despre omul care conduce una din cele mai mari societăți din România din domeniul automotive.

Există o „școală” de directori generali?

Gestionați una dintre cele mai importante companii din Sibiu. Care sunt exigențele și provocările unei astfel de responsabilități, având în vedere faptul că ați preluat de curând această poziție?

Gestionarea unei companii de talia și importanța Bilstein Sibiu este, într-adevăr, o responsabilitate enormă. Provocările vin atât din dinamică pieței, cât și din competiția în creștere. Pentru a ne adapta, trebuie să devenim mai flexibili și să ne consolidăm competitivitatea.
În calitate de angajator, ne străduim să fim performanți și să oferim stabilitate echipei noastre. Pentru mine succesul înseamnă  să fim percepuți de clienți drept cel mai bun furnizor și să fim văzuți de către angajați drept cel mai bun angajator, deci nu doar o chestiune de performanță pe piață, ci și de angajament față de oameni și de valorile noastre.

Veniți din Vestul țării, de la Arad. Care a fost parcursul profesional până aici?

Am început în 2005, ca inginer într-o companie de automotive. De-a lungul timpului, am avansat prin diferite poziții în cadrul aceleiași companii, de la supervizor de inginerie, manager de proiect, manager de calitate, manager de inginerie, la manager de fabrică. Dorința de a explora și de a învăța a fost întotdeauna o parte centrală a carierei mele. Așa că, timp de patru ani, am dat curs unei provocări internaționale, lucrând pentru o companie multinațională din Bulgaria, unde am fost expus la o cultură ușor diferită și la noi moduri de abordare a industriei auto. În ultimii ani am activat că director general pentru o companie germană cu fabrica în Arad. Fiecare etapă a fost o lecție și o oportunitate de creștere, iar acum sunt mândru să aduc experiența și pasiunea mea pentru inovație, în Bilstein Sibiu.

Există o ”Școală de Directori Generali”?

Dacă o găsiți, să-mi spuneți și mie…

Sunt, într-adevăr, două comportamente cheie pentru a ajunge GM cu rezultate bune. Cred că este nevoie de un mix între o educație formală solidă și focusul pe dezvoltarea și specializarea continuă, care rămâne în sarcina personală.

Pentru mine, secretul succesului a fost să fac mereu ceea ce îmi place și să am o motivație internă puternică. Asta m-a determinat să caut mereu noi modalități de a învăța și de a-mi perfecționa atât cunoștințele tehnice, cât și abilitățile de leadership.

Vedeți Sibiul că o zonă de împlinire profesională sau și una de așezare personală? A meritat să dați Aradul pe Sibiu?

Privind Sibiul, îl văd atât ca o zonă de împlinire profesională, cât și ca un cămin în care să ne simțim acasă. Nu aș face neapărat o comparație între Arad și Sibiu, deoarece fiecare are farmecul și particularitățile sale unice. Cu toate acestea, pot să spun că Sibiul a fost dintotdeauna unul dintre orașele preferate, atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Este un loc cu o atmosferă specială și o comunitate primitoare, iar decizia de a ne mută aici a fost cu siguranță una pe care nu o regretăm.

„Avem o echipă bine pregătită și motivată, capabilă să facă față provocărilor și să contribuie la succesul continuu al companiei noastre”

Cum ați caracteriza Sibiul în câteva cuvinte? Dar comunitatea, oamenii? Care sunt primele impresii?

Sibiul este un oraș minunat, sigur și vibrant, cu numeroase opțiuni pentru petrecerea timpului liber. În cea mai mare parte a timpului meu, interacționez cu colegii mei de la Bilstein. Prin prisma acestor interacțiuni, pot spune că sibienii sunt primitori, ambițioși și orientați către educație și cultură. Am întâlnit mulți oameni talentați și pasionați în domeniile lor de activitate.

Prin ce se individualizează activitatea și produsele Bilstein, în România? Există un concurent direct, local/național, pe acest segment?

În primul rând, prin inovație. Bilstein oferă o gamă largă de produse, de la tehnologiile clasice la cele mai moderne și ajustabile amortizoare, având produse pentru aproape orice automobil. Ce poate fi interesant pentru pasionații auto, este că producem o varietate mare de produse, de la amortizoare pentru sport, până la offroad, și cred că asta ne face mândri să fim Bilsteineri.

Cum stați la acest moment cu strategia de dezvoltare a companiei? Ne referim atât la gama de produse, cât și la echipa de implementare a  proiectului dvs. de management.

În ceea ce privește strategia noastră de dezvoltare, suntem într-o poziție solidă, cu perspective promițătoare. Datorită tehnologiei avansate a Bilstein, suntem văzuți ca un partener principal în furnizarea de soluții de amortizare de înaltă calitate. În prezent, avem mai multe proiecte în diverse stadii de implementare, care vor consolida poziția noastră pe piață și vor aduce valoare adăugată clienților noștri.

Pe de altă parte, suntem concentrați și pe dezvoltarea echipei noastre. Ne axăm pe îmbunătățirea abilităților tehnice ale angajaților noștri prin intermediul unor programe de formare individualizate și colaborăm cu furnizori specializați pentru a oferi traininguri relevante și eficiente. Astfel, ne asigurăm că avem o echipă bine pregătită și motivată, capabilă să facă față provocărilor și să contribuie la succesul continuu al companiei noastre.

Există, cel puțin în Sibiu, o provocare în atragerea forței de muncă. Cum credeți că veți gestiona recrutarea celor mai buni oameni din comunitate?

Din experiență mea, atragerea forței de muncă este o provocare nu doar la nivel național, dar și european, în special în zonele intens industrializate. Eforturile noastre se concentrează în primul rând pe menținerea și crearea unui mediu de lucru performant și plăcut, unde angajații se simt valorizați și motivați. Suntem conștienți că angajații sunt cei mai puternici și autentici ambasadori ai companiei noastre. Astfel, ne străduim să le oferim contexte profesionale și sociale în care se pot simți mândri că sunt Bilsteineri. Acest lucru este esențial pentru noi și ne ghidează eforturile în procesele de recrutare și retenție.

Care e profilul angajatului Bilstein?

La Bilstein, avem un set de principii care ne ghidează modul în care lucrăm împreună. În primul rând, un angajat Bilstein trebuie să fie sincer, responsabil și respectuos, să fie orientat către dezvoltare și să prioritizeze siguranța personală și a celor din jur. În al doilea rând, punem accent pe înțelegerea nevoilor clienților, pe excelența operațională și pe muncă în echipă.
Credem ferm în principiul „hire for attitude, train for skills”, motiv pentru care echipa noastră de recrutare caută candidați care se potrivesc cu profilul descris mai sus.

Ce l-ar motiva pe un potențial angajat să se îndrepte către Bilstein?

Cu o prezență solidă pe piața din Sibiu încă din iunie 1996, Bilstein oferă mai mult decât un loc de muncă – oferim stabilitate și un angajament profund față de dezvoltarea și bunăstarea oamenilor noștri. De la roluri în producție, până la poziții de specialiști, atât la nivel local, cât și global, ne străduim să creăm un mediu de lucru în care fiecare membru se simte valorizat și încurajat să-și atingă potențialul maxim.

„Succesul nu se măsoară prin numărul de ore petrecute la birou, ci prin rezultatele obținute”

Dincolo de business-ul în sine și de calitatea de angajator pentru sibieni, cum vă veți regăsi ca prezență activă în proiectele comunitare, ale orașului?

De-a lungul timpului, Bilstein a fost mereu un susținător al comunității locale, participând activ la proiecte legate de mediu, educație și aspecte sociale, prin parteneriate cu școlile și asociațiile locale. Un aspect interesant este că mulți dintre angajații noștri sunt pasionați de un stil de viață sănătos și activ. În acest sens, Bilstein nu doar că susține financiar, ci și participă activ la evenimente sportive majore ale orașului, precum Maratonul Internațional Sibiu, Turul Ciclist al Sibiului și Raliul Sibiului Bilstein. Vom continuă aceste tradiții și, de ce nu, vom sprijini și alte proiecte cu care simțim că rezonam.

La cât de multe lucruri a trebuit să renunțați pentru a avea acest succes confirmat pentru o astfel de poziție?

Orice domeniu în care dorești să excelezi cere sacrificii. Secretul stă în ați descoperi pasiunea și a-ti crea niște priorități. La începutul carierei, implicarea este intensă, iar munca depusă este considerabilă. Cu timpul, înveți să gestionezi mai eficient timpul și să îți stabilești obiective și priorități. Pentru mine, familia și echilibrul între viața profesională și cea personală au fost mereu foarte importante. Am învățat că succesul nu înseamnă doar realizări profesionale, ci și o stare de echilibru și împlinire pe plan personal.

Cum începe ziua dvs și la ce ora terminați?

Am văzut în ultimii ani cum multe companii își promovează angajații pe baza numărului exagerat de ore petrecute la birou, dar principiile după care îmi conduc eu echipa sunt următoarele: „work smart not hard”. Consider că este esențial să ne concentrăm pe rezultate și să gestionăm timpul și resursele în mod inteligent, astfel încât să obținem performanțe remarcabile într-un interval de timp rezonabil. Pentru mine, succesul nu se măsoară prin numărul de ore petrecute la birou, ci prin rezultatele obținute și impactul pe care îl avem în cadrul organizației.

Va rămâne timp pentru familie?

Familia se află în centrul valorilor mele. Îmi iau energia pozitivă și echilibrul din timpul petrecut alături de familie. Încerc să îmi organizez programul în așa fel încât să îmi rămână zilnic timp de calitate alături de soția mea și de fiica noastră. Menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală este esențial pentru mine, iar timpul petrecut cu familia este o investiție neprețuită în fericirea și bunăstarea noastră.

Care vă sunt  ”plăcerile nevinovate” prin care vă deconectați de la ritmul intens al activității de zi cu zi?

Sunt un împătimit al sporturilor off-road, aceasta fiind pentru mine o modalitate excelentă de deconectare și de eliberare a stresului acumulat în timpul săptămânii. Când timpul îmi permite, ies în natură alături de comunitatea de off-road, unde îmbin nevoia de adrenalină cu siguranța oferită de suspensiile Bilstein. Este o modalitate de a mă reconecta cu natura și de a îmi reîncărca bateriile pentru săptămâna care urmează.

Cine face cumpărăturile acasă?

În ceea ce privește cumpărăturile, suntem o echipă bine coordonată acasă. Dacă rolul întrebării este să aflați dacă fac cumpărăturile, răspunsul este: Da, facem cumpărături, uneori și eu.

Cititorii noștri sunt întotdeauna interesați și de latura umană a oamenilor de succes. Ce nu s-a spus sau ce secret, bine păstrat până acum, „ascundeți” dvs.?

Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem responsabilitatea unui aport esențial asupra societății care ne-a format și în care trăim. Mă implic cu bucurie și recunoștință în diverse proiecte care susțin educația copiilor aflați în situații vulnerabile, dar și în susținerea asociațiilor de animale.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Sibiancă dispărută de acasă, duminică seara. Soțul femeii a anunțat poliția

Poliţiştii sibieni caută o femeie în vârstă de 30 de ani, care a plecat de acasă, din municipiul Sibiu,...

Știri pe același subiect