5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Procurorul sibian Eugen Stoina, trimis în judecată de Secția Specială, achitat definitiv de ICCJ

Cele mai citite

Eugen Stoina, procuror din Sibiu, a fost achitat definitiv de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Eugen Stoina a fost acuzat de Secția de Investigare a infracțiunilor din justiție de sustragere de la prelevarea de mostre biologice, fiind acuzat că a consumat băuturi alcoolice și a produs un accident rutier.
Completul de cinci judecători ai Instanței Supreme a dispus achitarea lui Eugen Stoina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, motivând că fapta de care este acuzat procurorul nu este prevăzută de legea penală. Această decizie vine după ce, în iunie 2019, în același dosar, un complet de trei judecători a dispus de asemenea achitarea procurorului. Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a atacat cu recurs decizia completului de trei judecători, recurs care a fost respins luni.
Dosarul în care a fost acuzat Eugen Stoina a fost instrumentat în 2018 de Secția de investigare a infracțiunilor din justiție. Potrivit Agerpress, procurorii secției au reținut în sarcina lui Eugen Stoina că, la data de 11 ianuarie 2018, acesta aflat în București la volanul unui autoturism și nepăstrând distanța regulamentară a intrat în coliziune cu un alt autoturism care se afla oprit în coloană, la semafor. Incidentul a condus la tamponarea în lanț a altor două mașini și vătămarea corporală a procurorului.
Poliția Rutieră și echipajul SMURD prezente la fața locului au decis transportarea lui Eugen Stoina la spital pentru îngrijiri medicale. Un comunicat de presă al secției emis în acea perioadă a arătat că „Din probele administrate de procurori reiese faptul că inculpatul ar fi părăsit unitatea medicală fără a avea avizul medicului de gardă. Ulterior, inculpatul a fost căutat de organele de Poliție Rutieră, reușindu-se contactarea telefonică a acestuia, (cu solicitarea de a se prezenta la sediul Brigăzii Rutiere. Inculpatul s-a prezentat la sediul Brigăzii Rutiere, unde a fost testat cu aparatul alcooltest. Ulterior, inculpatul a fost condus apoi la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe de sânge, stabilindu-se că acesta consumase băuturi alcoolice”.
Potrivit Agerpres, acesta este primul dosar instrumentat de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, trimis în instanță în noiembrie 2018, secția care acum se pare că urmează a fi desființată de ministrul Justiției.
Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, cunoscută sub numele de Secția Specială, este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, a cărei operaționalizare a avut loc la data de 23 octombrie 2018, la inițiativa PSD. Înființarea acestei secții a fost considerată de magistrați și opoziție ca fiind o încercare de subordonare și control a magistraților.
În conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect