Calitatea vieții în Sibiu a crescut în ultimii ani, potrivit statisticilor colectate de site-ul Numbeo, specializat în analiza costurilor pe mapamond. Indicele de calitate a vieții calculat după o formulă complexă arată că Sibiul depășește media României și se află la granița dintre segmentul mediu și cel ridicat.
Sibiul are câteva trăsături specifice, când vine vorba despre calitatea vieții, calculată după mai mulți parametri, printre care puterea de cumpărare, indexul de siguranță, clima și raportul dintre prețuri și venituri. În cazul Sibiului, așa cum se întâmplă în toată România, puterea de cumpărare este foarte mică, în timp ce câțiva indici care nu țin de bani sunt la un nivel bun: siguranța, sănătatea și clima. În același timp, costul vieții este foarte sccăzut, în comparație cu alte țări și cu orașe din vestul Europei, raportat la prețurile din magazinele din oraș, chirii, prețuri ale imobilelor. Față de alte zone din România, Sibiul stă bine și la trafic și poluare.
Pe ansamblu, indicele privind calitatea vieții în Sibiu, calculat de cei de la Numbeo, este 158,58, apreciat ca fiind foarte ridicat, în condițiile în care în Luxemburg acest indice este de 177,86. În Cluj-Napoca indicele este mai mic (149,98), la fel în Timișoara (154,7), iar valoarea medie pe România este de 130,97. Mai multe orașe din România, în general cele mici, nu au un indice calculat, deoarece nu există suficiente prețuri și informații care să permită calculul acestui index. Pe baza datelor existente, Sibiul are cea mai ridicată calitate a vieții din România, în acest moment.
Orașul din lume cu cea mai ridicată calitate a vieții, bazat pe costuri, opțiuni de sănătate și siguranță, poluare, trafic, este Canberra, Australia, urmat de un alt oraș din Australia, Adelaide, de Raleigh, SUA, și de Zurich, Elveția. Din UE, cea mai ridicată calitate a vieții a fost calculată în Eindhoven, Olanda, urmat de Viena, Austria, și Luxemburg.
O comparație cu orașele din Grecia, de exemplu, poziționează mult mai bine Sibiul, dar valoarea indexului este mai bună și decât unele orașe de top din Europa, precum Londra (130,64) sau Barcelona (133,91).
Salonic, cel mai apropiat oraș important din Grecia, are un index mult mai mic, ceea ce înseamnă că are o calitate a vieții mai scăzută: puterea de cumpărare este ceva mai mare, dar prețurile sunt mai mari, inclusiv valoarea proprietăților raportată la venituri. Grecii din orașele mari suferă din cauza poluării, au un cost al vieții mai mare decât cel al românilor și gradul de siguranță este mai scăzut.
O comparație între prețurile și chiriile proprietăților din cele două orașe evidențiază avantajele Sibiului, dar subliniază diferențele destul de mici din acest moment, care ar putea să se micșoreze și mai mult în lunile următoare. O garsonieră în Sibiu, în centru, are o chirie medie de 278 euro, cu 100 de euro mai puțin decât în Salonic, în timp ce la periferie diferența se micșorează ușor, cu 206 euro în Sibiu și 294 euro în Salonic. Un apartament din zona centrală, cu 3 camere, în Sibiu, se închiriază, în medie, cu 462 de euro, iar în Salonic cu 630 de euro. În cazul achiziției, prețul mediu pe metru pătrat în Sibiu a ajuns, la apartamente, la aproape 1.300 de euro pe metru pătrat, în vreme ce în Salonic depășește 1.700 de euro pe metru pătrat. În cartiere, prețul este mai moderat: 927 euro în Sibiu și 1269 euro în Salonic.
Veniturile medii în cele două orașe, după plata taxelor și impozitelor este de 581 euro, în Sibiu, și 705 euro, în Salonic.
Valorile privind costul vieții din Sibiu, calculate de Numbeo, plasează orașul nostru pe locul 454, la un nivel apropiat de Buenos Aires, Argentina, și de Bagdad, Irak. Cel mai ridicat cost al vieții din România este în București (locul 404), urmat de Cluj-Napoca (421), Constanța (428), Brașov (441) și Iași (449).
Cele mai scumpe orașe din lume sunt Hamilton, din Bermude, urmat de șapte orașe din Elveția (Zug, Basel, Zurich, Lugano, Lausanne, Geneva, Berna) și două din Norvegia. Din Europa de Est, cel mai scump oraș este Dubrovnik, Croația.
Aici găsiți prețurile medii din Sibiu, pe care se bazează calculele Numbeo.