0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Tribunalul Sibiu intră în grevă

Cele mai citite

Mai multe instanțe din țară își vor suspenda activitatea ca formă de protest, împotriva eliminarea pensiilor speciale. Printre acestea se numără și Tribunalul Sibiu, care va intra în grevă începând de miercuri, 22 ianuarie. 
Marți, 21 ianuarie, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu s-a întrunit într-o ședință, în urma unei convocări din partea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii sibieni au decis, în unanimitate, adoptarea Hotărârii nr.2/21.01.2020. Această hotărâre implică sistarea activității, începând cu şedinţele de judecată stabilite în data de 22 ianuarie. Judecarea cauzelor va fi amânată şi judecătorii vor refuza să participe la constituirea birourilor electorale locale. Excepție vor face, însă, cauzurile urgente.
Această grevă vine ca o formă de protest din partea instanțelor din întreaga țară, împotriva eliminării pensiilor speciale. În opinia magistraților, pensia de serviciu, nu constituie un privilegiu, ci o compensaţie pentru incompatibilităţile şi interdicţiile la care magistraţii sunt supuşi tocmai pentru asigurarea independenţei şi imparţialităţii lor. În comunicatul transmis de Tribunalul Sibiu, se menționează faptul că abrogarea acestor pensii ar constitui o încălcare a independenței și statutului constituțional al judecătorilor.
Potrivit sindicaliștilor, manifestațiile vor continua până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Dezbaterea și votul în Parlament pentru proiectul ce prevede abrogarea pensiilor speciale, exceptând cele ale militarilor și polițiștilor, va avea loc marți, 28 ianuarie. Inițiativa ar fi trebuit să aibă loc în 18 decembrie, însă a fost amânată, în urma grevelor și presiunii din partea sindicatelor.
În data de 29 ianuarie va avea loc o altă adunare generală a judecătorilor, în care vor fi reluate discuţiile în funcție de măsurile legislative care vor fi aprobate până la acea dată. Magistrații consideră că eliminarea acestor pensii afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei.
Reprezentanții sindicatelor consideră decizia ca fiind una politică. Din cei aproximativ 160.000 de beneficiari de pensii speciale, 150.000 le vor putea păstra. Acestea aparțin militarilor, polițiștilor și angajaților din Administrația Penitenciarelor. Astfel, suma economisită la bugetul de stat nu ar fi semnificativă. Potrivit magistraților, o modalitate mai eficientă de finanțare ar putea fi o inspecție a activității ANAF. România are a doua cea mai scăzută cotă de colectare a taxelor din Uniunea Europeană, doar 25% din PIB.
Tot marți, a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia. Adunarea a decis organizarea unui protest care implică suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei. Măsurile adoptate nu se vor aplica cauzelor care se soluţionează în regim de urgenţă, în funcţie de specificul fiecărei secţii.
„Acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii si magistraţii”, se arată în comunicatul transmis de Curtea de Apel Alba Iulia.
Curtea de Apel București, Tribunalul București, Tribunalul Iași și Tribunalele din Iași și Buzău își vor suspenda, de asemenea activitatea, ca formă de protest. Decizia vine tot ca un răspuns la decizia de a elimina pensiile speciale. 
Prima instanță din țară care și-a anunțat protestul a fost Curțea de Apel București. Cu excepția cauzelor urgente, cum ar fi discutarea măsurilor preventive, judecătorii au decis,prin majoritate, sistarea activității, începând de miercuri, 22 ianuarie. Greva a fost motivată pe baza nemulțumirilor legate de eliminarea pensiilor de serviciu. Protestul ar urma să se încheie după „revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraților.” Decizia a fost luată în urma unei convocări a Adunării Generale, prin care s-a decis că această inițiativă legislativă ar compromite independența sistemului de justiție. 
Începând cu data de 27 ianuarie și Curțile de Apel din Craiova, Iași și Buzău, își suspendă activitatea.
Un protest spontat, împotriva eliminării pensiilor de serviciu, s-a desfășurat la Tribunalul Sibiu și anul trecut, în 18 decembrie. Protestul a dus la închiderea arhivelor, registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată, însă activitatea Tribunalului nu a fost afectată. Atunci, reprezentanții sindicatelor grefierilor declarau că vor merge până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete, în cazul în care cererile lor nu vor fi onorate.
În 20 decembrie, grefierii sibieni au organizat un alt protest, de această dată nemulțumireile au venit pe fondul intenției Guvernului de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018, care a fost aprobat în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019. Conform acestui proiect legislativ, sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare poate fi de cel mult 25% din salariul minim brut pe țară, aproximativ 500 de lei. Măsura ar fi menită să elimine discriminarea dintre angajați.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect