Câteva zeci de tineri sibieni, majoritatea elevi, s-au întâlnit vineri, 29 noiembrie, în Piața Mare pentru a atrage atenția autorităților asupra schimbărilor climatice și pentru a cere măsuri concrete în acest sens. Poliția locală și-a depășit din nou atribuțiile și a decis să-i amendeze pe elevi (nu direct pe ei, ci pe mama unuia dintre ei, care figura ca organizator) după ce aceștia au decis să-și exprime protestul și în Târgul de Crăciun. Sibiu 100% a decis să le acorde asistență juridică elevilor pentru a anula amenzile în instanță.
Vremea rea nu i-a speriat pe tinerii ecologiști, ce au protestat vineri, 29 noiembrie, în Piața Mare din Sibiu pentru a încuraja acțiunea împotriva schimbării climatice. Revendicările lor au inclus implementarea unei eco-educații în școli, ce ar implica recalificarea profesorilor, pentru ca „educaţia climatică” să poată fi introdusă în mai multe discipline. Alte propuneri au fost dezvoltarea mai multor spații verzi în zonele urbane, dar și îmbunătățirea infrastructurii rutiere pentru a face mersul cu bicicleta mai favorabil.
Elevii au susținut că, în ciuda dorinței lor de a merge cu bicicleta la scoală, nu îndrăznesc să o facă, din cauza lipsei de siguranță. Ei au cerut și creșterea procentajului de energie regenerabilă utilizată în oraș și și-au exprimat dorința ca Sibiul să se alăture inițiativei Parlamentului European de a declara stare de urgență climatică. Aceste revendicări au fost stipulate într-o scrisoare ce a fost semnată în timpul demonstrației și ulterior înmânată reprezentanților Primăriei.
Poliția locală a intervenit atunci când a considerat că tinerii au desfășurat protestul din fața Primăriei în Târgul de Crăciun, încălcând limitele autorizației, în condițiile în care Târgul de Crăciun ocupă deja toată Piața Mare.
https://sibiu100.ro/administratie/181916-reactii-virulente-ale-sibienilor-la-adresa-politiei-locale-dupa-abuzul-din-piata-mare/
Protestele organizate cu ocazia Zilei Pentru Acțiune Climatică din 29 noiembrie au avut loc la nivel mondial, în peste 6.500 orașe ale lumii, dar și în 17 alte orașe din țară precum: Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Târgu Jiu, Craiova, Caracal, Suceava, Iași, Bacău, Târgu Ocna, Constanța, și București. Sibiu este singurul oraș din cele 6.500 în care s-au dat amenzi participanților.
Evenimentul a avut loc la inițiativa Fridays For Future Romania și Climate Strike Romania.
Ziua pentru acțiune climatică din noiembrie a venit ca o continuare a Grevei Mondiale de Mediu, o serie de greve internaționale și proteste prin care au fost cerute noi măsuri pentru soluționarea schimbărilor climatice. Manifestațiile au avut loc între 20 și 27 septembrie și sunt cunoscute și sub numele de Săptămâna Globală a Viitorului.
În decursul anului trecut, protestele conduse de tineri au mobilizat milioane de oameni atât în UE cât și la nivel mondial. Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru șase din zece cetățeni europeni sunt încrezători și convinși că protestele conduse de tineri au un impact direct asupra politicilor publice atât la nivel național cât și european. Începând cu data de 28 noiembrie Parlamentul European a declarat, în mod simbolic, stare de „urgență climatică”.
Abuzurile Poliției Locale Sibiu nu sunt o premieră. Remintim că angajații instituției au ridicat mașinile turiștilor și ale sibienilor parcate legal în fața Teatrului Gong, pentru a face loc consilierilor locali, care nu aveau unde să parcheze.