Singura țară din Europa în care restaurantele sunt închise este România, potrivit lui Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale Hora. Acesta a declarat miercuri, când a fost organizat protestul restaurantelor, menit să tragă un semnal de alarmă autorităților, că, odată cu răcirea vremii, încasările vor ajunge sub 20%.
„După ce s-au redeschis aceste terase, nu a existat niciun impact asupra evoluției numărului de infecții Covid. Odată cu răcirea vremii, încasările vor ajunge la mai puțin de 20%. Fiecare restaurant, fiecare unitate are o cotă de cheltuieli care depășește cu mult aceste încasări. În Europa, singura țară cu restaurantele închise este România. Guvernul nu poate rezolva criza sanitară prin închiderea industriei HoReCa”, a declarat Daniel Mischie, conform Mediafax.
Acesta a precizat că industria de hoteluri și restaurante din România, în momentul de față, este aproape de ATI.
„Noi ne-am constituit într-un partener de discuţie al Guvernului şi astăzi am reacţionat foarte serios din acest punct de vedere: practic această discuţie a avut loc înainte de a pune lacătul pe această industrie. (…) Considerăm că industria de Hoteluri şi Restaurante este aproape de ATI (Terapie Intensivă, n.r.). În momentul de faţă, toate rezervele şi toată disponibilitatea operatorilor din această industrie a ajuns la final şi nu mai există resurse pentru a susţine această industrie. (…) Înainte de covid, din calculele noastre, industria (HoReCA, n.r.) reprezenta 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de o relansare economică fără această industrie”, a subliniat Daniel Mischie, arată Agerpres.
Protestul restaurantelor
Miercuri, numeroase restaurante din țară și-au întrerupt activitatea între orele 17 – 18, dorind să tragă un semnal de alarmă autorităților. Angajații au ieșit cu pancarte în afara localurilor, exprimându-și nemulțumirea față de măsurile adoptate și cerând redeschiderea restaurantelor.
Inițiativa a aparținut Organizației Patronale HORA și a fost adoptată de mai multe restaurante, la nivel național. „Ignoranța autorităților este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că, prin aceste restricții, se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, spun reprezentanții Organizației HORA.
„Dacă eram bugetari, stăteam liniștiți acasă!”
Restaurantele din Sibiu s-au aliniat acestui protest și, la ora 17, au ieșit cu pancarte în fața teraselor. „Guvernul face legi fără să cunoască vreun pic problema. Noi, din acest domeniu, suntem cei mai afectați în timpul pandemiei. Poate vocea noastră va fi auzită de cei care trebuie să audă. Dacă eram bugetari, stăteam liniștiți acasă și primeam bani. Dar nu suntem! Angajații mei au fost în șomaj în perioada stării de urgență, dar au revenit la serviciu și au aceleași salarii ca înainte de pandemie. Acum, ei sunt speriați că nu știu ce se va întâmpla când va veni toamna. Nici eu nu știu ce va fi! Nu e transparență din partea guvernanților! Ne uităm la televizor și aflăm că ni se închid restaurantele! Atât!”, a spus Gianfranco Colonna, patronul restaurantului Max din Sibiu.
„Nu omorâți viitorul unei industrii cu un prezent la care nu vă pricepeți!”
Timp de o oră, restaurantele din Sibiu și-au întrerupt activitatea și au afișat pancarte pe care au scris: „60.000 de cazuri confirmate de COVID. Noi suntem 400.000!”, „Specialitatea Orban – 40.000 de firme cu aromă de faliment!”, „Nu omorâți viitorul unei industrii cu un prezent la care nu vă pricepeți!”, „Suntem 40.000 de firme. Contează?”, „Meniul zilei: șomaj”, „Suntem 10% din forța de muncă privată a României. Contează?”, „Nu ne ajutați, nu ne ascultați, doar ne ignorați!”, „400.000 de vieți. O notă pe care nu vă permiteți să o plătiți”, „O industrie izolată fără a fi testată” și „Contăm doar când votăm?”.
Patronii restaurantelor din Sibiu spun că sunt pregătiți, dacă li se va permite, să își deschidă porțile.
„Statul ne-a ajutat cu șomajul tehnic, ne ajută cu 41,5% din salariul de bază, dar acest ajutor este foarte timid. HORA declară că România este singura țară unde restaurantele au sălile de mese închise. De ce? Avem voie să stăm la coadă la supermarket cu 1,5 metri distanță între noi, dar nu avem voie să ne așezăm în interiorul restaurantului respectând o distanță de 2 metri. S-au deschis sălile de jocuri, dar nu se deschid restaurantele. De ce?”, a mai spus directorul de Marketing al unor restaurante din Sibiu.
Un alt patron al unui restaurant din Sibiu spune că deschiderea restaurantelor înseamnă supraviețuire pentru mulți oameni. „Dorim să avem posibilitatea de a supraviețui, respectând anumite protocoale”, a explicat acesta.
Printre restaurantele care au protestat, miercuri, s-au numărat cele din centrul orașului, Piața Mică și Piața Mare, dar și Benjamin Steakhouse Sibiu, SuperMamma, Salateria și Jacob Grillhouse Sibiu.
Klaus Iohannis: „Guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic”
Întrebat despre ce părere are despre protestul din sectorul HoReCa, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că: „Înțelegem foarte bine această preocupare a HoReCa, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economică. Guvernul a aprobat deja câteva scheme de ajutor și va continua acest lucru. Dar aici e vorba de sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile și până nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare. Dar Guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic”.
https://www.facebook.com/sibiusutalasuta/videos/856035071592670/
https://www.facebook.com/watch/?v=307020277283285