Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care conține reglementări pentru utilizarea echipajelor canine Salvamont în cazul unor avalanșe sau a altor situații de criză.
A intrat în vigoare legea pentru folosirea câinilor de avalanșă Salvamont în intervenții pentru situații de urgență și operațiunile de salvare. Legea a fost redactată conform recomandărilor Comisiei Internaţionale de Salvare Alpină (ICAR-CISA).
Unitatea canină de intervenţie la avalanşă este un echipaj format dintr-un câine şi salvamontistul sau jandarmul său, conform AGERPRES. Echipajul trebuie să parcurgă un program special pentru a fi acreditați pentru intervenție. După pregătirea echipei în Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România poate elibera brevetul de intervenție. Unitatea canină trebuie să respecte regulamentul instituțiilor menționate și să absolve la zi verificările anuale.
Echipajele canine astfel instruite vor fi integrate în serviciile publice Salvamont din zonele cu risc de avalanşă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă. Echipajele canine Salvamont pot lua parte și la alte acțiuni de salvare, cum ar fi cutremure sau căutare la suprafață, la cererea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Conducătorul unităţii canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont, trebuie să fie salvator montan sau salvator de subteran atestat. Acesta beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum şi de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acţiunile de căutare. Ca un beneficiu adițional, este asigurată și hrana câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont. Hrana este administrată în funcție de vârsta, sexul, talia, greutatea, stare fiziologică și de sănătate, dar și rasa câinelui. Alți factori importanți în alimentația patrupedului sunt efortul depus, anotimpul şi caracteristicile tipului de alimentaţie folosit. Hrana trebuie să fie însoţită de un document ce detaliază, ingredientele, aditivii, analiza nutriţională, precum şi instrucţiunile de hrănire. Câinele de serviciu va beneficia de asistenţă și tratamente medicale, vaccinări şi deparazitări periodice.
Salvamontistul care a avut câinele în grijă pe perioada serviciului activ are dreptul absolut de adopţie gratuită, o dată ce animalul își încheie activitatea. Câinele va beneficia în continuare de hrană gratuită din partea serviciului Salvamont, care a fost ultimul beneficiar al serviciului său.