Controalele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată că, în continuare, românii sunt nevoiți să cumpere produse alimentare de calitate îndoielnică. Cauzele: depozitare necorespunzătoare, lipsa înregistrarilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.
La nivel național, ANSVSA a efectuat 9.150 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 119 amenzi în valoare de 413.500 de lei. La nivelul județului Sibiu, DSVSA a aplicat amenzi în valoare de 12.700 lei, pentru fapte ce contravin legislației în vigoare. Detaliile furnizate de autoritățile Santiar-Veterinare subliniază cauzele amenzilor din Sibiu: „depozitare necorespunzătoare, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, igienă necorespunzătoare”.
ANSVSA susține că în cadrul controalelor din unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.