Asociația InfoCons, care se ocupă cu testarea produselor de pe piața românească, a realizat un studiu comparativ al vopselelor de ouă, în perioada 2015 – 2019, pe 59 de produse. rezultatele arată o creștere îngrijorătoare a cantității de aditivi folosiți pentru aceste vopseluri.
InfoCons precizează că produsele testate aparțin mărcilor Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Atifco.
În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
- Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire.
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 25 de grame.
Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsa între 10 și 100 de ouă.
Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16g de vopsea, puteam vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi. În studiul din 2015, observam că doar cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 si 60 de oua, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți, 21 g, se pot vopsi doar 30 de ouă.
- Din punctul de vedere al numărului de aditivi
Media numărului de aditivi a crescut în 2019 cu 60% față de media numărului de aditivi identificați în studiul din 2015.
Respectiv : în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de 3 față de 5 media aditivilor regăsiți în studiile din 2016, 2018 și 2019.
Pe parcursul celor 4 ani de studiu în compoziția produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce privește numărul de aditivi. Numărul aditivilor diferă în funcție de tipul de vopsea, gramaj și cantitatea de ouă pe care o poate vopsi.
Numărul maxim de aditivi găsiți în studiul anilor 2015 – 2019, este:
7 – numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs în studiul din anul 2015;
10 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2016 și 2018;
12 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2019.
Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar:
– 10 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2015;
– 16 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2016;
– 22 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2018;
– 32 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul din 2019.
Astfel observăm o creștere a aditivilor cu 22% în 2019, față de 2015.
În 2019 se menține folosirea celor mai utilizați aditivi, dar într-un număr mai mic decât în 2018:
– acidul lactic (E270) – prezent în 27 produse
– azorubina (E122) – prezent în 25 produse
– albastru briliant FCF (E133) – prezent în 22 produse
– tartrazina (E102) – prezent în 17 produse
– acidul citric (E330) – prezent în 16 produse