Polițiștii rutieri au transmis o serie de recomandări șoferilor, întrucât Sibiul se află sub Cod Galben de ninsori și vânt puternic. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Avertizarea meteorologică de Cod Galben de ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului, îndeosebi în zona montană, este valabilă în intervalul 20 noiembrie, ora 20:00 – 21 noiembrie, ora 14:00. În acest context, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.
„În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile mașinii! Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers”, transmite Insectoratul de Poliție Județean Sibiu.
De asemenea, polițiștii rutieri reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
În situaţia în care vizibilitatea este redusă, șoferii trebuie să folosească corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, de climatizare si dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor, şi în timpul zilei.
„În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți hands-free-ul.
Nu in ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică”, mai transmite IPJ.
Polițiștii le recomandă și pietonilor să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.