În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și ar putea pune viața locuitorilor în pericol. Materialul de informare menționează că „Buretele Viperei” este o ciupercă ce necesită gătire, însă această afirmație este complet falsă și extrem de periculoasă.
În realitate, „Buretele Viperei” este denumirea populară a ciupercii Amanita phalloides, una dintre cele mai toxice specii din lume. Consumul acesteia poate provoca insuficiență hepatică și deces, chiar și în cantități foarte mici.
Pentru că începe sezonul culesului de ciuperci, am pregătit un material informativ. Despre cum să ne pregătim corespunzător pentru cules și care sunt cele mai otrăvitoare ciuperci din județul Sibiu ne-a vorbit Florin Bustan, un sibian care urmează un curs de micologie.

De asemenea, potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, numărul de pacienți care s-au prezentat la UPU cu intoxicație cu ciuperci a fost:
- 2023: 8 persoane, cu vârste între 29 și 74 de ani.
- 2024: 5 persoane, cu vârste între 34 și 84 de ani.
Numărul de cazuri nu este extrem de mare, dar nici de neglijat, având în vedere cât de periculoase pot fi intoxicațiile cu ciuperci.
Dacă ne raportăm la faptul că mulți oameni culeg ciuperci și le consumă fără probleme, cifra poate părea mică. Însă, având în vedere gravitatea intoxicației cu Amanita phalloides, chiar și un singur caz poate avea consecințe fatale. De aceea, este esențială informarea corectă și prudența în culesul și consumul ciupercilor.

Care sunt cel mai des întâlnite ciuperci din județul Sibiu
Printre cele mai întâlnite specii se numără hribii, cunoscuți și sub denumirile de Boletus edulis și Boletus aestivalis (sin. Boletus reticulatus), apreciați pentru gustul lor bogat. Mai jos atașăm lista:
Comestibile:
1. BOLETUS EDULIS ( hrib , mănătarcă )
2. BOLETUS AESTIVALIS , SIN. BOLETUS RETICULATUS ( hrib, mănătarcă)
3. CANTHARELLUS CIBARIUS ( gălbior)
4. CANTHARELLUS PALLENS (gălbior)
5. MACROLEPIOTA PROCERA (parasol)
6. AGARICUS CAMPESTRIS (șampinion)
7. MARASMIUS OREADES ( burete de rouă)
8. RUSSULA VESCA
9. RUSSULA CYANOXANTHA
10. RUSSULA VIRESCENS
11. LACTARIUS PIPERATUS (iuțar)
12. LECCINUM AURANTIACUM (a nu se consuma cu alcool)
13. LECCINUM SCABRUM
Condiționat comestibilă (comestibilă după preparare termică 20 minute)
14. AMANITA RUBESCENS (cuci )
15. ARMILLARIA MELLEA (ghebe )
16. ARMILLARIA OSTOYAE (ghebe)
Unele dintre ciupercile rare din județul Sibiu sunt :
1. Hygrophorus marzuolus ( băloasa de martie)
2. Amanita caesarea ( crăița )
3. Scleroderma citrinum parazitată de Pseudoboletus parasiticus
4. Hericium erinaceus ( coama leului)
5. Polyporus umbellatus ( bureții iepurești)
6. Ganoderma lucidum ( lingurița zânei)
7. Polyporus squamosus ( păstrăvul de nuc )
8. Albatrellus pes-caprae
9. Boletus aereus ( hribul arămiu)
10. Gyroporus castaneus ( hribul castaniu )
11. Strobilomyces strobilaceus ( moșneagul pădurii)
12. Pleurotus ostreatus ( păstrăvul de fag)
13. Verpa bohemica
14. Morchella esculenta
15. Morchella conica / elata
16. Cordyceps militaris
Care sunt cele mai otrăvitoare și toxice ciuperci din județ
1. AMANITA PHALLOIDES (buretele viperei)
2. ENTOLOMA SINUATUM
3. GALERINA MARGINATA ( gheba de brad)
4. CORTINARIUS ORELLANUS
5. OMPHALOTUS OLEARIUS ( buricul măslinului)
6. CLITOCYBE RIVULOSA
7. PAXILLUS INVOLUTUS (buretele porcesc)
8. AMANITA CITRINA (burete de lămâie)
9. GYROMITRA ESCULENTA (zbârciogul gras)
10. SCLERODERMA CITRINUM ( buretele cerbilor )
11. BOLETUS SATANAS
12. AMANITA MUSCARIA ( buretele muștelor)
13. AMANITA PANTHERINA
14. AGARICUS XANTHODERMUS
15. TRICHOLOMA SAPONACEUM
16. MYCENA PURA
17. MYCENA ROSEA
18. HYPOLOMA FASCICULARE ( gheba pucioasă)
19. HEBELOMA SINAPIZANS
20. LACTARIUS HELVUS
21. RAMARIA FORMOSA
22. HAPALOPILUS RUTILANS
23. TRICHOLOMA SCIODES
Cum trebuie să plecăm la cules
„Oricine merge la cules de ciuperci trebuie să fie bine echipat pentru pădure. Recomand purtarea unor ghete rezistente, un rucsac cu apă și mâncare, dar și haine cu mâneci lungi pentru protecție împotriva căpușelor. Un aspect esențial este folosirea unui coș pentru transport, nu a pungilor de plastic, deoarece astfel sporii ciupercilor se răspândesc și ajutăm la regenerarea lor.
Un briceag este indispensabil pentru recoltare, iar o pelerină poate fi utilă în caz de ploaie. De asemenea, în zonele unde există risc de întâlnire cu animale sălbatice, un spray împotriva urșilor poate oferi un plus de siguranță”, explică Florin.
Un accesoriu extrem de util este bâta de lemn, care are trei funcții importante: oferă sprijin pe teren accidentat, poate fi folosită pentru autoapărare și, cel mai important, ajută la îndepărtarea șerpilor din vegetația deasă. Lovind ușor solul în fața pașilor, vibrațiile îi alungă, prevenind astfel riscul de a călca accidental pe o viperă.
În plus, un fluier și o busolă pot fi de mare ajutor în cazul în care cineva se rătăcește, iar un ghid de ciuperci este esențial pentru identificarea corectă a speciilor comestibile. Cel mai bine este să mergem la cules alături de cineva experimentat, pentru a evita orice confuzie periculoasă
Sfaturi pentru amatorii de cules ciuperci
„Pentru cei care sunt la început, recomand ca primele ieșiri să fie făcute alături de un expert în micologie. Este esențial să nu consume nicio ciupercă dacă nu sunt absolut siguri de identificarea ei. Chiar și speciile comestibile pot avea dubluri toxice extrem de periculoase”, adaugă sibianul.
Înainte de a începe culesul, ar fi bine să studieze și să învețe să recunoască cele mai otrăvitoare ciuperci din zonă, pentru a evita orice risc. De asemenea, ciupercile nu trebuie culese dacă sunt bătrâne, alterate sau din locuri poluate, cum ar fi marginile drumurilor sau terenurile tratate cu pesticide.
Cum verificăm ciupercile și la cine apelăm
„Ciupercile trebuie verificate și identificate de către experți în micologie. Dacă există cea mai mică îndoială, mai bine renunțați la consum! Puteți apela la specialiști în micologie sau la laboratoarele specializate pentru identificarea sigură a ciupercilor”, atenționează Florin.
De multe ori, nu este suficientă doar observarea aspectului, ci sunt necesare și alte informații esențiale, precum:
- Habitatul unde au fost găsite (pădure de foioase, conifere, câmp, pășune etc.)
- Secțiunea ciupercii (cum arată în interior)
- Mirosul specific
- Analiza microscopică
- Teste chimice
- Amprenta sporală (culoarea sporilor)
Ce trebuie să facem în cazul otrăvirii cu ciuperci
Otrăvirea cu ciuperci este o problemă serioasă în orice caz şi nu trebuie tratată niciodată superficial. Unele tipuri de ciuperci, cum ar fi buretele viperei (Amanita phalloides), provoacă otrăviri în care simptomele aproape dispar după o criză iniţială, dar toxinele din organism continuă să afecteze rinichii şi ficatul. Din acest motiv trebuie să mergeţi imediat la urgențe în cazul unei otrăviri cu ciuperci. Se va încerca să se apeleze la un expert în ciuperci din împrejurimi care, în caz de urgență, va veni şi el la spital şi va examina reziduurile de ciuperci sau voma pentru a găsi urme de ciuperci, pentru a identifica speciile şi a discuta cu medicul măsurile posibile. Pentru a facilita munca expertului în ciuperci, voma, resturile de la curăţarea ciupercilor şi rămăşiţele de la masă trebuie păstrate şi duse la spital.