17.9 C
Sibiu
joi, mai 15, 2025

Centrul de Consiliere pentru Agresori din Sibiu, la un telefon distanță pentru victimele violenței domestice

Cele mai citite

DGASPC Sibiu își reafirmă disponibilitatea de a veni în ajutorul victimelor violenței domestice, prin centrul său de consiliere și specialiștii Direcției.

banner
banner
banner

La nivelul DGASPC Sibiu, în cadrul Serviciului Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație, Repatriere și Violență Domestică funcționează Compartimentul Violență Domestică.                            

Prin intermediul acestui compartiment se realizează: evaluarea inițială și detaliată a cazurilor de violență domestică; consilierea, îndrumarea și informarea beneficiarilor; admiterea în cadrul serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice, aflate în structura instituției, cu locație secretă.

Scopul serviciului social Centrul de consiliere pentru agresori (CCA) este de a preveni și combate violența domestică, prin furnizarea și facilitarea accesului agresorilor victimelor violenței domestice la servicii de consiliere psihologică, consiliere socială, orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională, precum și servicii de consiliere și mediere familială, pe bază de opțiune voluntară sau, după caz, potrivit măsurilor dispuse de către instanța judecătorească ori în baza documentelor de referire întocmite de către managerul de caz.

Servicii sociale oferite de DGASPC Sibiu

Conform prevederilor Legii 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată, la nivelul DGASPC Sibiu, victimele violenței domestice pot beneficia de următoarele servicii sociale:

  • găzduire pe o perioadă determinată în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice „Sf. Ana’’ (găzduire pe o perioadă de 60 de zile), perioadă în care victima beneficiază de: consiliere psihologică și suport emoțional, consiliere socială, asistență medicală, juridică, hrană, consiliere și orientare vocațională, protecție împotriva agresorului, reintegrare familială și comunitară, inserție/reinserție socială.
  • găzduire în cadrul Locuinței Protejate „Victoria’’ pe o perioadă determinată (max 1 an), unde victima beneficiază de următoarele servicii: găzduire, consiliere psihologică, consiliere și orientare vocațională, supraveghere, reinserție socială.
  • consiliere pentru agresor în cadrul Centrului de Consiliere pentru Agresori, aflat în Municipiul Sibiu, strada Mitropoliei, numărul 2, județ Sibiu, care oferă următoarele servicii: consiliere psihologică, consiliere socială, orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională, precum și servicii de consiliere și mediere familială pe bază de opțiune voluntară sau după caz, potrivit măsurilor dispuse de către instanța judecătorească/serviciul de probațiune.

Accesul la toate aceste servicii este GRATUIT!

Cazurile de violență pot fi sesizate:

  • în scris, la sediul DGASPC Sibiu, strada Mitropoliei, numărul 2 Sibiu / prin email la adresa [email protected],
  • telefonic la numerele de telefon: centrala 0269/232066 tasta 2, Compartiment Violență Domestică: 0269/215177

De ce să suni la Centrul de consiliere pentru agresori (CCA)

Centrul de consiliere pentru agresori oferă serviciile de reabilitare care includ consiliere psihologică, precum şi alte tipuri de servicii/programe:

– Programe individuale de educaţie şi consiliere pentru reducerea comportamentului violent şi de control asupra membrilor familiei;

– Programe individuale de educaţie şi consiliere pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă prosocială: controlul furiei, rezolvare de conflicte, rezolvare de probleme, comunicare non-violentă;

– Programe de dezvoltare a abilităţilor parentale conţinând cel puţin drepturile copilului, relaţionarea şi comunicarea cu copilul/copii biologici sau şi partenerului de viaţă.

– Programele de reabilitare, precum şi documentele de monitorizare.

Sibienilor aflați în astfel de situații li se asigură accesul pe o perioadă determinată, la servicii de consiliere psihologică, consiliere socială, orientare vocațională, reabilitare și reinserție socio-profesională, la servicii de consiliere și mediere familială, precum și facilitarea accesului la alte servicii, în mod gratuit!

Cum te poți programa

Pentru programare, sunteți așteptați la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu – Centrul de Consiliere pentru Agresori, Str. Mitropoliei, nr. 2 Sibiu sau la telefon 0773/918846 e-mail – [email protected]

Persoane de contact: Coordonator Centru, Liliana Seprodi – asistent social, psiholog Mădălina Pițigoi.

Ce e violența în familie și care sunt formele ei

Conceptul de „violență în familie” este amplu și cuprinde violența domestică (înțeleasă ca violență ce apare între parteneri, fie ei soți sau concubini), dar și violența asupra copiilor sau altor rude.
Potrivit legislației în vigoare, violența domestică se manifestă sub următoarele forme:
Violența verbală – limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;
Violența psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică, în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie;
Violența fizică – vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, ștrangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate;
Violența sexuală – agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate;
Violența economică – interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății;
Violența socială – impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizării profesionale;
Violența spirituală – subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale.

Ordinul de protecție

În România violența în familie este pedepsită prin lege, victimele pot beneficia de ORDINUL DE PROTECȚIE PROVIZORIU, care se emite de îndată de polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, care iau cunoștință de săvârșirea unui act de violență, iar din evaluarea situației de fapt rezultă că există risc iminent, care pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea victimei.
Acesta se emite pe o durată de 5 zile, cu posibilitate de prelungire de către instanțele judecătorești.

Ordinul de protecție poate conține mai multe măsuri cum ar fi:
– agresorul este evacuat din locuință pe o perioadă de maxim 6 luni;
– are interdicția de a se apropia de victimă și de copii;
– este obligat la consiliere pentru controlul agresivității etc
Începe prin a cere ajutor!
– Sunați la: SNUAU 112, la numărul unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului aflat în structura DGASPC Sibiu.
– Obțineți un certificat medico-legal pentru a putea dovedi violența. Acesta este eliberat de către medicul legist.
– Depuneți la Judecătorie cererea pentru emiterea ordinului de protecție. Pentru a fi judecată de urgență, cererea trebuie completată cât mai amănunțit iar la dosar depuneți și alte dovezi: certificat medico-legal, procese verbale ale Poliției/sesizare;
– Apelați la un serviciu specializat care vă poate îndruma atât la obținerea ordinului de protecție cât și cu privire la obținerea altor drepturi.

Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.

Publicitate
Ultimele știri

Săptămâna viitoare începe Campania Antifumat 2025 în Sibiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara o nouă ediție a Campaniei Antifumat, tema din anul 2025 fiind „Sănătate pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect