Știm că iarna nu aduce doar zăpadă și frig, ci și răceli, viroze și gripe. În ultima perioadă, holurile spitalelor s-au aglomerat cu persoane care prezintă simptome precum febră, nas înfundat, tuse și dureri musculare.
Mai jos, v-am pregătit câteva informații care vă vor ajuta să faceți diferența între răceală și gripă. De asemenea, vă punem la dispoziție o listă cu remedii naturale pentru tratarea acestora. Există diverse modalități prin care putem intra în contact cu virusuri care pot provoca atât răceli obișnuite, cât și gripe sezoniere. În mediul înconjurător, există cel puțin două sute de tipuri de virusuri care pot declanșa afecțiuni ușoare sau chiar boli mai grave.
Raul Oltean este medic rezident la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și ne vorbește despre diferența dintre răceală și gripă:
„Răceala, așa cum o știe toată lumea, în limbaj medical, poarta numele de viroză respiratorie. Este o boală infecțioasă, transmisibilă, care poate fi provocată de o mulțime de virusuri. De cele mai multe ori nu e identificat virusul cauzator.
Simptomele cele mai comune sunt nasul înfundat, tuse, oboseală, gât inflamat, febră, frisoane, oboseală, dureri musculare. Se vindecă spontan, fără complicații în 7-10 zile.
Gripa se încadrează tot la categoria viroze respiratorii, doar că aici se poate identifica virusul cauzator, respectiv virusul gripal (tipul și chiar subtipul acestuia).
Elementele cu care se diferențiază gripa de o simplă răceală (pe lângă virusul cauzator) sunt:
– simptomele mai severe ale gripei (cu posibile variații individuale)
– contagiozitate (gripa fiind mult mai contagioasă)
– posibilitatea complicațiilor
– gripa putând progresa către pneumonie și/sau suprainfecții bacteriene care se pot solda cu spitalizări sau chiar cu deces (mai rare cazurile, dar există)”.
Ce ne ajută să trecem mai ușor peste răceală și gripă
Vitamina C
Este important să știi, însă, că vitamina C nu are un impact atât de semnificativ pe cât s-ar putea crede. Ea nu reduce riscul de îmbolnăvire și nici nu atenuează simptomele, dar poate reduce durata perioadei în care experimentezi nasul înfundat, febra și o stare generală proastă cu până la 8% pentru adulți și 14% pentru copii.
Usturoiul
Usturoiul este considerat de mulți ca un antibiotic natural puternic, eficient în tratarea răcelii și gripei. Usturoiul conține nutrienți, vitamine, minerale și fitochimicale, fiind perceput ca un element respingător pentru viruși. Sucul de usturoi este apreciat pentru combaterea răcelilor, gripei și infecțiilor respiratorii, oferind beneficii și în degajarea bronhiilor și în combaterea infecțiilor, inclusiv a streptococilor.
Ceapa
Ceapa aduce numeroase beneficii, inclusiv reducerea senzației de inflamație la nivelul căilor respiratorii și ameliorarea tusei. De asemenea, această legumă bogată în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 și magneziu are un efect surprinzător: acela de a fi un excelent somnifer natural, fără efecte secundare și fără riscuri de dependență. Ceapa are, de asemenea, proprietăți antiseptice puternice, contribuind la lupta împotriva bacteriilor și toxinelor din organism.
Laptele
Laptele, o bogată sursă de calciu și vitamine, deosebit de benefică în special pentru cei mici, care absorb mai eficient substanțele nutritive din alimente, a fost un remediu popular de-a lungul timpului. Consumul de lapte cald, însoțit de miere și un ou crud, a fost considerat un tratament tradițional eficace împotriva răcelilor. Se pare că această practică a persistat în zilele noastre, și cu bună dreptate, deoarece laptele cald poate atenua senzația de usturime în gât asociată răcelilor.
Totuși, este important să reținem că laptele cald nu poate trata cauza disconfortului cauzat de prezența virusului în organism, ci doar să ajute la ameliorarea temporară a durerilor de gât. Este esențial să ai grijă ca laptele consumat să nu fie fierbinte, ci doar puțin mai cald decât temperatura camerei. Poți lua înghițituri mici și să lași lichidul să curgă ușor pe gât până când senzația de usturime dispare.
Ghimbirul
Ghimbirul, o rădăcină cu beneficii dovedite pentru sănătate, a fost recunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare încă din antichitate, iar acum avem susținere științifică pentru aceste afirmații. Adăugarea câtorva feliuțe de rădăcină proaspătă de ghimbir în apă clocotită poate ajuta la calmarea tusei și a durerii în gât. Studiile indică faptul că ghimbirul poate, de asemenea, să amelioreze senzațiile de greață asociate adesea cu gripa.
Mierea
În ceea ce privește mierea, aceasta deține o gamă variată de proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Adăugată în ceaiul cu lămâie, mierea poate alina durerea în gât. Într-un studiu, s-a constatat că oferirea copiilor 10 grame de miere înainte de culcare a redus gravitatea simptomelor de tuse, contribuind la un somn mai bun și la reducerea simptomelor răcelii. Este important să nu oferiți niciodată miere unui copil mai mic de 1 an, deoarece poate conține spori de botulin, care pot fi dăunători în această etapă de dezvoltare.
Băile calde
Băile calde reprezintă uneori o modalitate eficientă de a reduce febra. În plus, acestea pot aduce alinare și în cazul simptomelor răcelii și gripei la adulți.
Pentru a maximiza beneficiile, puteți adăuga sare și bicarbonat de sodiu în apă, contribuind la reducerea durerilor musculare. De asemenea, adăugarea a câteva picături de ulei esențial, cum ar fi cel de arbore de ceai, ienupăr, rozmarin, cimbru, portocală, lavandă sau eucalipt, poate oferi un efect calmant suplimentar.
Recomandările Ministerului Sănătății, pentru prevenirea și limitarea virozelor și gripei
Reguli de igienă:
- igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
- igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
- igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
- evitarea schimburilor de obiecte personale.
Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:
- informarea periodică a părinților de a nu trimite la școală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
- personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
- realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
- în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.
Măsuri preventive specifice și de informare:
- vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
- derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.