2.9 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Dr. Coman Daniela-Georgiana: Recomandările specialistului gastroenterolog pentru evitarea exceselor de Paște

Cele mai citite

Dr. Coman Daniela – Georgiana, medic specialist gastroenterologie, atrage atenția asupra obiceiului de a mânca excesiv și haotic în perioada Sărbătorii Învierii Domnului și despre cât e de important să optăm pentru alimentele sănătoase și să avem o abordare echilibrată a mesei de Paște.

De aceea, medicul recomandă evitarea excesului și introducerea treptată a alimentelor de origine animală, mai ales în cazul celor care au ținut o perioadă de post. De asemenea, este foarte important să combinăm corect alimentele. Produsele tradiționale (drobul, ouăle, carnea de miel) trebuie să fie asezonate cu vegetale, legume de sezon la grătar sau cuptor. Desertul e de dorit a fi consumat ca masă individuală, între mesele principale, iar mesele să fie la o distanță de cel puțin 5-6 ore, pentru a ajuta organismul să digere mai ușor.

Totodată, ne mai spune medicul, e important de evitat alimentele prăjite (de preferat gătite la cuptor sau pe grătar) și să nu combinăm mai multe alimente grase la aceeași masă (ex: drob, ouă, friptură de miel, tort). Se recomandă micul dejun cu aperitive (ouă, drob, legume), pranzul cu friptură de miel cu legume, iar tortul sau prăjiturile ca și gustări între mese.

Care sunt principalele probleme digestive

Patologia cel mai des întâlnită după sărbători este cea hepatică (steatohepatitele), pancreatitele acute, colecistitele, gastroenterocolitele acute și nu în ultimul rând, boala de reflux gastroesofagian. Principalele probleme digestive asociate consumului excesiv de alimente specifice Sărbătorilor Pascale sunt greața, balonarea, uneori chiar vărsături alimentare, crampe abdominale însoțite de tulburări de tranzit, constipație sau diaree, datorate în mare parte suprasolicitării sistemului digestiv, care trebuie să metabolizeze o cantitate prea mare de alimente grele, mai ales ca Paștele vine după o perioadă prelungită de post.

Dr. Coman Daniela – Georgiana atenționeză că în perioada de Paște se declanșează sau se agravează problemele digestive mai cu seamă la pacienții cu patologii cronice, cum ar fi patologia hepatică (hepatitele, cirozele hepatice, litiaza biliara veziculară), digestivă (gastritele, boala de reflux gastroesofagian), pancreatita acută și, de asemenea, diabetul zaharat, în principal datorate consumului excesiv de zahăr, grăsimi, consum excesiv de alcool.

În caz de apariție a acestor simptome, Dr. Coman Daniela – Georgiana recomandă o alimentație mai ușoară, medicamente prokinetice, absorbante de gaze (simeticona, cărbune medicinal) și enzime digestive.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect