În noaptea de sâmbătă spre duminică vom trece la ora de vară, astfel că vom dormi mai puțin. Ora trei dimineața va deveni ora patru și se va trece, astfel, oficial, la ora de vară. Ziua de duminică, 29 martie, va fi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore.
Acest sistem a fost introdus pentru prima dată în 1916, în Germania, fiind gândit îndeosebi pentru agricultorii care au nevoie de lumina zilei mai multă vreme. De acolo, s-a extins în peste 70 de ţări, România adoptând ora de vară în anul 1932. Trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie.
Mecanismul prin care se face trecerea orei, atât primăvara cât şi toamna, este folosit de 110 ţări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în anul 1932, dar și în perioada Primului Război Mondial, în anul 1917.
Acest sistem are ca scop declarat folosirea din plin a luminii Soarelui și, în acest fel, se economisește energia electrică necesară iluminatului. În Europa, Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au aplicat ora de vară, în timpul Primului Război Mondial, în scopul economisirii rezervelor de cărbune.
România va reveni la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie, când acea zi va avea 25 de ore, ora patru devenind ora trei dimineața.