În acest weekend, țara noastră trece la ora de vară, astfel că în noaptea de 27 spre 28 martie vom da, din nou, ceasurile înainte. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.
Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației. În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică (27/28 martie 2021), a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
Trezirea cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit trece fără urmări pentru majoritatea oamenilor, însă pentru persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase: oboseală, irascibilitate, scăderea imunităţii, insomnia sau chiar agravarea simptomelor unor boli. Chiar și performanța la locul de muncă scade pe termen scurt, spun specialiștii. Aceştia recomandă o odihnă corespunzătoare cel puţin în primele zile după schimbarea orei şi ajustarea dozelor de medicamente în cazul bolnavilor cardiaci. O posibilă explicaţie a acestor perturbări afective are legătură cu creşterea intensităţii luminoase, cred specialiștii.