0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Insecte pe care ți le-ai dori în grădină

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Insectele alcătuiesc grupul cel mai divers de animale de pe Pământ. Cea mai mare parte trăiesc pe uscat, existând cu mult peste 1.000.000 de specii, dintre care aproximativ 925.000 au fost cercetate și descrise.

Deși poate unele dintre insecte vi se par respingătoare, multe dintre ele sunt benefice plantelor. Fie că ajută la polenizarea florilor, fie că țin sub control populațiile de insecte dăunătoare.

Insectele polenizatoare cele mai cunoscute sunt albinele, fluturii și bondarii. Acestea realizează prin zborul lor ”din floare în floare” polenizarea. Astfel ajută florile și plantele să se dezvolte și să crească. Mai ales în cazul pomilor fructiferi, fără insecte care să le polenizeze florile, nu ne-am putea bucura de fructe. Sunt puține plante la noi în cazul cărora să funcționeze cu succes polenizarea artificială.

Viespile sunt alte insecte benefice în grădină. Pe lângă faptul că ajută la polenizare, acestea se hrănesc cu afide, viermi, omizi, larve, musculițe albe și alți dăunători. De asemenea, unele specii de viespi (parazitare) își depun ouăle în interiorul insectelor dăunătoare. Când ies din ouă, puii încep să se hrănească din insectele parazitate, omorându-le.

Buburuzele sunt inamicii purecilor de plante

Buburuză și purici de plante

Buburuzele sunt insecte bine cunoscute tuturor și îndrăgite, pentru culoarea lor roșie aprinsă, cu puncte negre. Posibil să nu știți cu toții faptul că sunt foarte utile în grădină. Atât insecta adultă, cât și larvele, se hrănesc cu purici de plante, care sug seva lăstarilor tineri. O buburuză adultă, ca și larva ei, poate mânca într-o zi o cantitate de păduchi de plante cu o greutate de câteva ori mai mare decât corpul ei. Adică, aproximativ 270 – 300 de păduchi.

Larvă de buburuză

Libelula este o altă insectă folositoare. Zburând cu mare viteză, libelulele prind din zbor insecte dăunătoare. Libelulele sunt adevărați sanitari ai grădinii, deoarece o curăță de țânțari, de muște și afide.

Libelula

Poate vi se par de speriat, însă trebuie să știți că păianjenii sunt insecte benefice pentru gradină și nu ar trebui omorâți. Majoritatea speciilor de păianjeni din grădină se hrănesc cu omizi, muşte sau alte insecte care atacă legumele.

Păianjen și prada sa

Cum să atrageți insectele folositoare în grădină

Vă dăm și câteva sugestii, dacă vreți să încurajați insectele folositoare să se stabilească în grădină. Majoritatea insectelor benefice se hrănesc cu nectar și polen, așa că plantați în grădină flori cât mai variate, care să înflorească de primăvara timpuriu și până la venirea înghețului.

Puteți acoperi suprafețele de pământ gol cu straturi protectoare de frunze și resturi de iarbă. Acestea vor oferi umbră și adăpost insectelor precum buburuzele și păianjenii. Și, poate cel mai important sfat: renunțați la insecticide! Acestea omoară și insectele folositoare iar chimicalele din ele ajung să contamineze legumele sau fructele.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect