Monitorizarea Holter ECG este o investigație paraclinică ce evaluează timp de 24 sau 48 ore ritmul inimii.
Un dispozitiv Holter ECG înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul activităților de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 sau 48 ore. Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasati pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor.
De ce se face monitorizarea Holter ECG?
» pentru a ajuta la detectarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmii cardiace)
» pentru a ajuta la evaluarea durerii toracice
» pentru a ajuta la verificarea activității inimii după un infarct miocardic acut
» pentru a ajuta la verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac
» pentru a ajuta la verificarea efectului unor medicamente
» pentru a ajuta la descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin.
Cum se face monitorizarea Holter ECG?
Electrozii sunt atașați cu fire de un monitor portabil cu baterii. Monitorul este purtat într-o husă, care este prinsă pe o curea în jurul taliei, pe umăr sau după gât. În timpul purtării monitorului Holter trebuie desfășurat activități obișnuite. Nu se va deconecta firele sau electrozii. Acest lucru va întrerupe înregistrarea. Se înregistrează toate evenimentele în jurnal – este foarte important să se completeze într-un jurnal fiecare activitate făcută și momentul în care se întâmplă. Câteva exemple de activităti sunt: mersul pe jos; urcatul scărilor și exercitiile fizice. Se notează orice fel de simptome și momentul în care apar.
Următoarele simptome sunt importante pentru a fi înregistrate: durere în piept sau disconfort, orice altă durere, dificultăți de respirație, amețeli sau stare de confuzie, leșin, palpitații ale inimii (accelerare sau discontinuități ale bătăilor inimii), oboseala, greața.
Ce trebuie evitat?
Anumite lucruri pot interfera cu înregistrarea Holter ECG ducând la alterarea rezultatului final. În timpul purtării monitorului Holter trebuie evitat: apropierea de magneți, detectoare de metal sau zone de înaltă tensiune.
Rezultatele testului Holter ECG
Înregistrarea va fi analizată de un computer care va tipări un raport. Medicul va analiza raportul și jurnalul dumneavoastră și va explica semnificația rezultatelor. În functie de acest test, medicul vă poate recomanda alte explorări sau tratamente suplimentare.
Conf. univ. dr. Liliana Coldea
Medic primar cardiologie
Medic primar medicină internă
www.misanmed.ro
str. Hipodromului, nr. 3B; tel: 0269-245-516; 0369-801-555; 0748-200-207; program: Luni – Vineri: 7:00-20:00; Sâmbătă: 8:00-13:00