0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ouă vopsite natural, cu plante

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare. Unele legende creștine explică ”înroșirea” ouălor de Paști ca fiind o recreere a imaginii ouălor pe care s-a scurs sângele lui Iisus răstignit pe cruce.

Sunt ani de zile de când nu mai folosesc coloranți chimici pentru vopsirea ouălor pentru Paști. Prefer să consum ouă vopsite natural, cu plante. În felul acesta, culorile obținute poate nu sunt perfecte, dar sigur sunt mult mai sănătoase și prietenoase cu mediul.

Pentru a nu se sparge în timpul fierberii, este bine să scoateți ouăle din frigider cu o seară înainte. Indicat este ca acestea să stea la temperatura camerei minimum patru ore. Ouăle se spală cu apă, dacă vreți și cu detergent, pentru a fi bine degresate și a permite culorilor să adere mai bine la suprafața lor.

În trecut se foloseau culori naturale obţinute din diferite flori, frunze, fructe şi coji de copac uscate. Saşii din zona noastră întrebuinţau de Paşti nu numai roșul, ci şi alte culori (galben, verde, albastru). Culoarea roşie era obţinută din șovârf, scoarţă de arin roşu şi măr pădureţ, cimbrişor, măceş sau coada-cocoşului. Culoarea galbenă se prepara din scoarţă de păr pădureţ sau frunze de măr sălbatic, coji de romaniţă sau păpădie.

Cojile de ceapă sunt cel mai ușor de folosit colorant natural

Ce am folosit eu pentru a avea ouă vopsite natural sunt cojile de ceapă galbenă și roșie, amestecate. Pentru aceasta, folosesc cojile de la aproximativ zece cepe, adunate din timp. Sigur puteți să luați coji de ceapă, gata căzute în lăzile din marile magazine. Culoarea obținută este un maro-roșcat, depinde de culoarea naturală a ouălor. Dacă acestea sunt albe, rezultă câteodată chiar o nuanță de roșu intens. Ouăle spălate se pun într-o oală împreună cu cojile de ceapă și o lingură-două de oțet. Se fierb împreună la foc mic, jumătate de oră. Se lasă să se răcească, dar nu complet, pentru a putea să le dați un lustru folosind o bucată de slănină.

Ouă vopsite cu coji de ceapă

Dacă doriți să obțineți ouă cu model, o metodă simplă este să folosiți bucăți din sacii pentru legume, cei de plastic, cu găurele. Prindeți strâns pe ouă plasa, cu ajutorul unor elastice. Veți obține niște modele geometrice, foarte decorative. Pentru ouă vopsite natural și cu model de frunze sau flori, se foloseau mai demult ciorapi de nylon, ce țineau strâns frunza aplicată pe coajă în timpul vopsirii. Am folosit cu succes pentru aceasta plasa fină de la usturoiul căpățână, legată la fel strâns, cu un elastic.

Pentru culoarea galbenă, puteți fierbe ouăle împreună cu două linguri de turmeric și o lingură de oțet. Pentru ouă albastre, puteți folosi o jumătate de varză roșie, tocată, pe care o puneți la fiert împreună cu ouăle (și cu puțin oțet), timp de 15 minute. Ouăle se lasă peste noapte în zeama rezultată. Dacă au coaja albă, vor ieși albastre, dacă sunt din cele roșcate, culoarea rezultată va fi mai curând spre verde. În prima fotografie vedeți ouă vopsite natural cu coji de ceapă și cu turmeric.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect