O femeie a murit, iar fiul ei a ajuns în stare gravă la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în propria locuință.
S-a întâmplat joi seara în Dumbrăveni. Pompierii sibieni au transmis o serie de recomandări pentru a preveni producerea unor asemenea tragedii.
Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise. În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute.
Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii.
La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul „gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Se recomandă utilizarea aprinzătorului electric. Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.
În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate sau racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune.
Este interzisă, de asemenea, amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40 de grade Celsius sau utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor.
Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
În același timp, este interzisă transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor și folosirea în stare defectă a buteliilor și instalațiilor aferente (furtun, reductor de presiune).