Mitropolia Ardealului a transmis câteva recomandări credincioșilor și preoților în privința slujbelor de Florii și Înviere. Este vorba despre îndrumări și recomandări transmise preoților și credincioșilor pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu coronavirus.
„În contextul actual, în care cu toții ne confruntăm cu situația specială determinată de pandemia cu Covid-19, în consens cu prevederile transmise de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu părintească binecuvântare adresăm tuturor preoților slujitori, monahilor și monahiilor din Arhiepiscopia Sibiului următoarele îndrumări pastorale privitoare la perioada liturgică a Săptămânii Patimilor și Praznicului Învierii Domnului:
Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și pot fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie, la solicitarea acestora. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.
Pâinea binecuvântată, numită „Paşti”, va fi comandată (recomandabil prin centrele protopopești) la brutăriile autorizate, urmând a fi realizată în formă de mici prescuri. Acestea vor fi ambalate întregi, încă din brutărie, în condiții de maximă igienă, în pungi închise pentru evitarea atingerii lor de alte persoane.
Slujba de sfințire a acestora se va face în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie. În zilele de Vineri, 17 aprilie, şi Sâmbătă, 18 aprilie, (Săptămâna Patimilor), în intervalul orar 10,00 – 17,30, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în exteriorul locaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie și vor supraveghea respectarea aceloraşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat). Vinul va fi adăugat acasă de fiecare familie de credincioși.
De la aceste locuri speciale amenajate în afara locaşurilor de cult, credincioșii pot procura candelele/lumânările, pe care le vor aprinde în Noaptea de Paști la casele lor.
Preoții parohi, împreună cu membrii Consiliilor Parohiale, vor purta grijă față de credincioșii vârstnici şi bolnavi, care nu se pot deplasa la biserică. Pentru aceștia, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, în zilele de vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.
Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.
De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşii mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte. În acest sens, imediat după chemarea „Veniți de primiți lumină!”şi cântarea „Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule”, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul „Hristos a înviat!”, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti Ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.
La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a înviat!”, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.
Solicităm tuturor preoților parohi și membrilor Consiliilor Parohiale multă vigilență și responsabilitate pentru respectarea acestei discipline liturgice, precum și pentru respectarea tuturor celorlalte restricții impuse de autoritățile abilitate. Orice act de indisciplină a clericilor sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, transmite Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza.