5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Reținuți fără mandat până la 12 ore. Poliția a primit puteri mai mari

Cele mai citite

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege care crește limita de timp în care polițiștii au dreptul de a reține persoanele pentru verificări până la 12 ore în sediul poliției, fără mandat. Proiectul a fost inițiat de fostul guvern Câțu și urmărește să asigure polițiștilor suficient timp pentru a verifica identitatea persoanelor conduse la secție.

O persoană care nu deține acte de identitate sau ale cărei acte prezintă suspiciuni că nu ar fi reale va putea fi reținută până la 12 ore fără să existe obligația unui mandat de reținere emis de procuror sau judecător, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Proiectul de lege care completează Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Polției Române dă mai multă putere polițiștilor în acest sens. Proiectul a fost votat de Camera Deputaților, care este cameră decizională, astfel că proiectul merge la promulgare. La finalul celor 12 ore de reținere, indiferent de rezultatul investigațiilor, persoanele trebuie puse în libertate, dacă între timp un procuror nu a emis un mandat de reținere.
Modificările prevăzute de proiectul de lege stabilesc un termen de 8 ore pentru „verificarea situației de fapt”, care trebuie efectuată „de îndată”, fără a depăși cele 8 ore. Însă al doilea aliniat introdus în lege spune că „În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin.4, aceste termen se prelungește cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării”. Legea mai stabilește că polițistul trebuie să permită persoanei reținute să părăsească sediul poliției atât la finalizarea activităților de verificare, chiar dacă nu s-au împlinit cele 8 sau 12 ore, cât și la expirarea acestor termene, chiar dacă nu a fost finalizată verificarea.
Potrivit Legii 218/2002, un polițist are dreptul să conducă la sediul poliției o persoană în patru situații bine definite (Art. 36):

  1. nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  2. din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  3. prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
  4. luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Polițiștii nu au dreptul să introducă o persoană condusă la sediu într-un centru de reținere sau arest preventiv, cu excepția situațiilor în care s-a dispus reținerea sau arestarea printr-un mandat.
Persoanele conduse la secție au mai multe drepturi prevăzute de lege, printre care cel de a fi informate despre motivele conducerii la poliție, de a fi asistate de un avocat, de a informa familia și de a fi consultate de un medic.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CSU Sibiu în colaps… sportiv și managerial

Baschetul sibian este în colaps. Două înfrângeri jenante și rușinoase, în fața Universității Cluj-Napoca, în deplasare, și acasă, cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect