-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiu, următoarea destinație a drumeților din Europa

Cele mai citite

Din 26 septembrie până în 3 octombrie are loc la Sibiu cea de-a 5-a ediție a celui mai mare eveniment de drumeție din Europa, numit Eurorando. Sunt așteptați la Sibiu drumeți de pe întreg continentul.
În ultimele zile Sibiul a îmbrăcat din nou haine de mare sărbătoare. Centrul orașului a fost decorat cu steaguri și stegulețe care poartă în vânt vestea unui mare eveniment – Eurorando – evenimentul care strânge laolaltă drumeții din Europa, prezentându-le cu mândrie plaiurile noastre.
Pe înțelesul tuturor, Eurorando este un eveniment organizat odată la 5 ani într-o țară din Europa, de către ERA – European Ramblers’ Association, asociația drumeților din Europa și cea mai mare organizație de drumeții de pe continent. Din ea face parte și SKV, Siebenbürgischer Karpatenverein, asociația drumeților din România. Tot odată la 5 ani, simultan cu evenimentul dedicat publicului larg, în cadrul Eurorando se organizează și o întâlnire a drumeților din această asociație. Ultima oară acestea au avut loc în Suedia în anul 2016, iar acum a venit rândul Sibiului.
Ne pregătim așadar cu mult fast să găzduim săptămâna următoare drumeți de pretutindeni și să le oferim cea mai bună experiență turistică a județului. Organizatorii pregătesc aceste evenimente încă din anul 2018, iar datorită pandemiei formatul de anul acesta va fi unul restrâns, urmând ca anul viitor să se organizeze o nouă ediție, în mod excepțional, tot în Sibiu, adresată unui număr mai mare de participanți. Reprezentanții Sibiu Reisen, cei care se ocupă de logistica organizării evenimentului, se așteaptă ca marea masă a drumeților să vină la Sibiu anul viitor. Anul acesta s-au anunțat însă deja grupuri din Spania, Cehia, Franța și Germania, iar la conferința ERA vor fi prezenți participanți din 16 țări, o parte dintre ei fizic, la Sibiu, iar o parte vor interacționa online. Pentru anul viitor vor fi organizate și drumeții cu ghidaje în limba română, astfel încât să beneficieze de experiențele aparte ale ecoturismului și publicul local.
Vizitatorilor le-a fost pregătit un itinerar de 15 trasee alese și gândite de SKV, care pot fi găsite și pe site-ul Eurorando.eu. „Implementarea acestora este rezultatul unei munci foarte concentrate și foarte bune a Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, a colegilor de la Anii Drumeției, și a Consiliului Județean Sibiu. Ei s-au ocupat de marcarea și curățarea traseelor”, îmi spune Ionuț Martin, cel care se ocupă de logistica evenimentului, fondatorul agenției Sibiu Reisen. „Cele 15 trasee sunt nucleul Eurorando, iar pe lângă acestea participanții mai pot opta și pentru 5 excursii culturale. Mulți dintre cei care vin în Sibiu nu au fost niciodată în România, în Transilvania, și atunci, de-a lungul șederii lor timp de o săptămână, le dăm și posibilitatea de a face câte o excursie culturală, fie ea doar în județul Sibiu sau cu o scurtă ieșire, cum ar fi Sighișoara sau Brașov”, completează el.
Inițiativa evenimentului a venit din partea SKV. Marcel Șofariu, președintele asociației a mai organizat o conferință ERA în Brașov, praticipanții fiind atunci foarte încântați. „Domnul Șofariu și-a dorit foarte mult să aducă Eurorando în România și s-a gândit că Sibiul este cel mai accesibil având și aeroportul în proximitate, având și munții în jurul nostru – nu mă gândesc acum doar la Făgăraș care merg la peste 2.500 de metri, ci și zona colinară, de exemplu. Posibilitățile de drumeție sunt destul de vaste în acestă zonă. Trebuie să vă spun că am câștigat: cei de la ERA au decis unde să se organizeze Eurorando 2021, iar în competiție erau Barcelona și Sibiu, și am rămas noi în fața celor de la Barcelona”, mărturisește Ionuț Martin.
Marcel Șofariu își explică alegerea: „Ar fi mai multe motive cu un numitor comun: Sibiul. Aici am cunoscut dealurile, munții și pădurile în tinerețe. La început cu părinții și prieteni de familie, buni cunoscători ai locurilor și drumeți pasionați. Apoi excursiile cu școala, taberele de iarnă, schiul, orientarea turistică, expedițiile cu prietenii. Am aflat că potecile și cabanele pe la care umblam au fost construite de o asociație și câțiva dintre entuziaștii care își pierdeau vremea cu noi aveau hărți, cărți și insigne cu inițiale magice: SKV. A urmat aderarea la această asociație, apoi intrarea în ERA și aducerea aceste organizații în România și la Sibiu.
Anul acesta este prima oară când un eveniment Eurorando va fi organizat în estul continentului. „Eram conștienți că doar frumusețea peisajelor și țuica, brânza nu sunt suficiente. Dar era o bună ocazie să ne mobilizăm pentru a corecta deficiențele de infrastructură, mult mai mari decât erau percepute la nivelul celor care le îngrijeau și gestionau”, mai povestește Șofariu.
Pentru anul ce vine, publicul larg este invitat să se înscrie din timp la drumețiile organizate în cadrul Eurorando – ar fi și păcat să lăsăm nedescoperite și nebătute atâtea poteci care sunt atât de aproape de noi.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect