15.2 C
Sibiu
joi, aprilie 17, 2025

Un nou punct de colectare a uleiului uzat, în Sibiu

Cele mai citite

Sibienii au la dispoziție un nou punct de colectare a uleiului uzat, după ce posibilitățile de colectare fuseseră diminuate prin închiderea punctului Sigurec, de lângă Carrefour.
 Începând de săptămâna aceasta, sibienii pot colecta uleiul uzat și la biroul de Servicii Clienți din cadrul magazin Auchan. Uleiul astfel reciclat va fi utilizat în producția de biocombustibil, după cum susțin reprezentanții magazinului. După închiderea stației Sigurec – situată în parcarea Shopping City, numărul punctelor de colectare a uleiului alimentar folosit în Sibiu a fost redus la două, mai exact două benzinării MOL incluse în programul intern de reciclare. Cei de la Sigurec spun că decizia de închidere a punctului de colectare a fost determinată de un ”context legislativ nefavorabil”
Soma Sibiu, responsabilul local pentru colectare deșeurilor, nu oferă deocamdată o alternativă pentru reciclarea uleiului.
În prezent, cei mai mulți sibieni se debarasează de uleiul folosit aruncându-l în sistemul de canalizare, fără să se gândească că acest obicei are efecte uriașe asupra mediului. Un litru de ulei alimentar uzat ajuns în canalizare poluează un milion de litri de apă – necesarul pentru supraviețuirea unui om timp de 14 ani.
Legislația obligă, în acest moment, doar restaurantele să recicleze uleiul. Conform unui studiu realizat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat, iar 99% cantitatea totală estimată ajunge în canalizările orașelor, ceea ce duce, priontre altele, la defecțiuni în sistemul stațiilor de epurare.
Procesul de colectare a uleiului folosit este cât se poate de simplu. După folosire și răcire, acesta se depozitează într-un recipient de plastic, ce va fi la rândul său reciclat. Uleiul trebuie să fie strecurat și necontaminat de alte substanțe.  Cantitatea minimă acceptată de centrele de reciclare este de 0,5 litri.

Publicitate
Ultimele știri

Un Cabernet cu suflet moștenit: Povestea unei crame care a înflorit din tradiție

O vie moștenită de la bunic a devenit baza unei afaceri de familie care produce vinuri naturale, fără chimicale,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect