Regiunea separatistă Transnistria a anunțat că cere recunoașterea independenței, după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.
Rusia răspunde la pasul făcut de Republica Moldova, prin care a cerut aderarea la Uniunea Europeană, cu o cerere de independență anunțată aparent de separatiștii din Tiraspol, adresată ONU, OSCE și altor organizații internaționale. Aceștia justifică solicitarea prin faptul că Republica Moldova nu a consultat partea transnistreană când a cerut aderarea la UE.
Autointitulatul minister de externe din Tiraspol a invitat Guvernul Republicii Moldova la „un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”.
Tiraspolul a subliniat că tratează cu înțelegere decizia autorităților de la Chișinău, însă, la rândul său, Transnistria nu tinde spre UE.
„Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transmite suveranitatea Moldovei și a organelor sale către Bruxelles, precum și trecerea definitivă a teritoriului Moldovei în gestiunea Vestului, din punct de vedere militar-politic și economic”, se arată în comunicat.
De asemenea, instituția de la Tiraspol a subliniat că cererea de aderare la UE „este o mărturie a refuzului Moldovei de a purta un dialog cu Transnistria în parametrii unei conviețuiri comune, ceea ce se confirmă prin criza actuală, înregistrată în procesul de negocieri, paralizarea formatului „5+2”, refuzul unor întâlniri la nivel înalt, nerespectarea responsabilităților asumate prin pachetul „Berlin plus”, întărirea măsurilor restrictive și de blocaj față de Transnistria”.
Transnsitria apare pe hărțile rusești ale atacului în Ucraina ca o țintă a atacurilor care pleacă din Odessa. Chiar în ziua invaziei rusești în Ucraina, trupele Rusiei staționate în Transnistria au efectuate exerciții „de menținere a păcii”.