Sunt anunțate măsuri extrem de dure, în Spania, pentru risipa alimentară. Restaurantele și supermarketurile vor fi obligate să găsească modalități pentru evitarea risipei alimentare.
În Spania sunt propuse amenzi ce pot ajunge la 60.000 de euro pentru risipa alimentară. De asemenea, autoritățile au în vedere să oblige restaurantele să ofere mâncarea neterminată la pachet, iar marketurile să dea fructele nevândute pentru gemuri sau sucuri.
Proiectul de lege, care va intra în dezbaterea parlamentară, prevede că atât supermarketurile cât și restaurantele vor trebui să găsească modalități de distribuire a alimentelor către ONG-uri și bănci de alimente, înainte de termenul de expirare, anunță Biziday.
De asemenea, restaurantele vor trebui să ofere clienților recipiente gratuite pentru a-și duce mâncarea acasă, o practică neobișnuită în Spania. În cazurile în care, de exemplu, fructele devin prea coapte pentru a fi vândute, acestea vor trebui să fie folosite pentru gemuri sau sucuri, sau în cazurile în care nu mai sunt sigure pentru consumul uman, trebuie folosite pentru hrana animalelor sau transformate în compost.
Amenzile sunt cuprinse între două mii de euro și 60 de mii de euro. În conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară, atât a companiilor, cât și a consumatorilor, până în 2030.