7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Analiza americanilor: Dacă Putin cucerește Ucraina, îi va da o bucată din ea Ungariei, pentru că va accepta să iasă din NATO și UE. Apoi va „elibera” și alte țări între care și România

Cele mai citite

O analiză de politică internațională încearcă să anticipeze care ar putea fi pașii următori ai lui Vladimir Putin, în cazul în care va avea succes cu Ucraina. Ipotezele de lucru au o concluzie cutremurătoare: Ungaria ar putea cere ieșirea din NATO și UE, în schimbul unor teritorii, iar alte țări din Europa de Est ar putea urma în planul de „eliberare”.

Planul președintelui rus Vladimir Putin este clar, scrie publicație The Hill, citată de Rador. Terorizează Ucraina până când vor fugi din țară suficienți ucraineni. Apoi ocupă țara fără a întâmpina rezistență. Dacă acest lucru va presupune epurarea etnică a 40 de milioane de oameni, atunci așa să fie, scrie publicația americană The Hill, citată de Rador și de alte publicații.
Odată ce Ucraina va fi controlată de Putin, el îi va arunca fără îndoială o bucată din ea Ungariei, pentru că va fi acceptat să iasă din NATO și UE. Va bate palma și cu Marine Le Pen să părăsească NATO, dacă ea va câștiga alegerile din Franța. În orice caz, va merge mai departe pentru a „elibera” și Lituania, Letonia, Estonia, România și Polonia – cel mai probabil pe fondul nepăsării lui Donald Trump, dacă el va fi reales, susține sursa citată. Occidentul mărește lent, dar constant costul războiului de agresiune al lui Putin. Rusia a pierdut accesul la sistemul financiar mondial; și-a pierdut, probabil pentru totdeauna, grosul enormelor ei rezerve valutare; a pierdut capacitatea Aeroflot-ului și altor companii aeriene rusești de a zbura și ateriza în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta și importa o gamă de produse non-energetice în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta petrol în SUA și Regatul Unit; a pierdut capacitatea de a exporta cărbune în UE. Putin a fost forțat totodată să dea faliment în privința datoriilor Rusiei și să naționalizeze activele deținute de străini. Situația aduce cu cea a lui Lenin în 1918 – în Rusia nu vor mai veni investiții străine ani buni după ce Putin va fi fost înmormântat.
PIB-ul Rusiei este în cădere liberă, cu un declin anual de 15% estimat pentru 2022. Hiperinflația – prețurile cresc acum cu o rată anuală de 20% – e la ordinea zilei. Restricțiile de capital impuse băncilor înseamnă că puterea de cumpărare a conturilor curente (doar parțial accesibile) și altor active nominale ale rușilor va scădea cu 20%. Iar toate acestea numai în anul în curs. Mai mult chiar, zeci de mii de ruși sunt concediați. Și pentru a fi mai clar, o prăbușire cu 15% a PIB-ului e de cinci ori mai mare decât scăderea maximă a PIB-ului înregistrată în cursul Marii Crize [din 2008-9 – n.trad.]. Ultima oară când SUA au cunoscut un asemenea declin a fost în vremea Marii Crize Economice [din 1929-33 – n.trad.]. Aceasta ar fi fost speranța pentru o strategie pe termen lung. Dar e prea târziu acum pentru o strategie pe termen lung. A-l opri pe Putin înainte să decimeze Ucraina presupune acum ca Germania și alte state UE să-și sisteze imediat importurile de petrol și gaze din Rusia, totalizând 100 de miliarde de dolari pe an, mai relatează jurnalistul The Hill.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect