Marin Gherman, jurnalist ucrainean de limbă română, plecat din țară în urma izbucnirii războiului, publică un articol de analiză în Libertatea, unde încearcă să explice care ar putea fi cele două finaluri deloc plăcute ale actualului conflict. „Indiferent de rezultatul războiului, indiferent de învinși sau învingători, viața în Ucraina va deveni mult mai complicată decât până la război”, scrie jurnalistul.
„Ucraina ocupată de un Putin irațional și criminal ar deveni un Afganistan european, cu rebeli înarmați care vor lupta pentru retragerea regimului de ocupație. Ucraina triumfătoare va fi tot o societate radicalizată, ea va cere bani europeni, dar va respinge toate cerințele UE incongruente cu propriile viziuni naționaliste care au cimentat rezistența în fața Rusiei”, așa începe articolul scris de un ucrainean care cunoaște mai bine decât orice jurnalist străin viața din Ucraina, țara care a făcut parte cândva din URSS, care a stat în umbra Federației Ruse pentru mulți ani, dar care a reușit să se desprindă definitiv de trecutul său, în ultimii ani.
Ce va fi dacă Ucraina învinge Rusia? Ce va fi dacă Ucraina va fi învinsă? Cum va fi acest stat, dacă va mai exista: un colac de salvare pentru Europa sau o dificultate insolvabilă pentru Europa? Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă Marin Gherman, în analiza sa, extem de profundă.
„Dacă războiul nu se producea în 2022, Moscova pierdea aproape orice șansă de a prelua controlul asupra Ucrainei pe căi non-militare”, spune jurnalistul. El își argumentează afirmațiile pe faptul că în ultimii ani, tot mai mulți rusofoni, altădată atașați conceptelor Moscovei, au început să fie loiali Kievului, pentru că acesta le oferea posibilități de a călători fără vize în UE, pentru că se producea o apropiere de lumea civilizată. „E un lucru mai puțin cunoscut în afara Ucrainei, dar în ultimii ani au început să fie construite drumuri, poduri, case, școli, proiect cunoscut ca „Marea Construcție” a președintelui Zelenski”. Noul regim de la Kiev a reușit să îndepărteze populația ucraineană de Moscova, în timp ce populația de etnie rusă a început să-și piardă din drepturi: școli de limbă rusă închise, posturi favorabile Kremlinului, de asemenea închise, rețele de socializare rusești interzise, susține Marian Gherman, care amintește că, și din punct de vedere religios, Ucraina a reușit să se desprindă de Moscova. Toate acestea au fost motive puternice pentru Putin să înceapă un război, fără de care ar fi pierdut definitiv Ucraina. Numai că ieșirile din acest război nu sună deloc bine, oricare ar fi ele.
Marin Gherman îl citează și pe Thomas L. Friedman care scria în The New York Times: „Sunt terifiat. Putin nu are nicio ieșire bună și asta mă sperie cel mai mult”. De ce e așa grav? „Pentru că Putin, ca să nu-și recunoască înfrângerea, e în stare de orice”, mai scrie jurnalistul.
În ceea ce privește viitorul posibil al Ucrainei în Uniunea Europeană, el ete văzut în culori mult mai sumbre decât pare în discursurile lui Volodimir Zelenski. „În mod paradoxal, o victorie a Ucrainei în acest război va fi o provocare la fel de mare pentru Vest și UE ca și înfrângerea în acest conflict armat”, spune Gherman. „Statul ucrainean distrus cu o cruzime inumană de Vladimir Putin nu numai că va solicita sprijinul UE, dar va considera că este o obligație a Bruxelles-ului să sprijine financiar refacerea Ucrainei. Societatea radicalizată va cere bani europeni, dar va respinge toate cerințele UE care nu vor coincide cu propriile viziuni naționaliste care au cimentat rezistența în fața Rusiei”, concluzionează jurnalistul ucrainean.
Marin Gherman are 35 de ani și scrie de 14 ani în presa de limbă română din Cernăuți, Ucraina. A lucrat pentru Agenţia BucPress din Cernăuţi și pentru site-ul Veridica. După ce războiul a început, ziaristul a venit, împreună cu familia, în România. Au hotărât să locuiască, să lucreze și să continue școala copiilor aici. – SURSA: LIBERTATEA.RO
Citește întreg articolul aici: Adevărul despre Ucraina este mult mai complicat și uneori neplăcut de auzit