16.3 C
Sibiu
joi, mai 29, 2025

Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaze al UE cu 15%. Ce țări se opun planului

Cele mai citite

Comisia Europeană propune statelor membre să reducă consumul de gaze 15%, în condițiile în care există riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia.

Într-un comunicat al Executivului comunitar, se arată planul european de reducere a cererii de gaze până în primăvara viitoare. Toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie şi industria pot şi ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor, potrivit Agerpres.

banner
banner
banner

Șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, susține că în acest fel vor putea fi păstrate provizii pentru la iarnă în cazul în care Rusia taie livrările către Europa.

„Pentru a trece iarna, presupunând că există o întrerupere completă a gazului rusesc, trebuie să economisim gaz pentru a ne umple mai repede depozitele. Și pentru a face acest lucru trebuie să ne reducem consumul de gaz. Știu că este un lucru mare pe care îl cerem întregii Uniuni Europene, dar este necesar pentru a ne proteja”, a spus Ursula von der Leyen.

În prezent, Comisia Europeană le cere statelor membre să-și reducă în mod voluntar consumul de gaze, dar măsura ar putea deveni obligatorie în situații de urgență.

Ce țări se opun planului

Spania. Guvernul spaniol a declarat miercuri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat „justă” şi nici „eficientă”, scrie Digi24.

„Spania nu sprijină această propunere. Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte”, a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Portugalia este „total împotriva” propunerii UE ca statele membre să reducă voluntar consumul de gaz cu 15% din august până în martie, deoarece asta ar afecta producția de energie electrică prin centralele pe gaz în timp ce țara se confruntă cu o secetă extremă, a declarat joi secretarul pentru energie, Joao Galamba, relatează Reuters.

Și Grecia se opune planului UE ca țările să-și reducă consumul de gaz, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului, potrivit Reuters. În plus, Atena a prezentat joi un plan de urgență care prevede întreruperea electrică prin rotație ca ultimă soluție în cazul în care livrările de gaze rusești sunt întrerupte. ”Guvernul elen nu este de acord în principiu cu propunerea UE de reducere cu 15% a consumului de gaz”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Publicitate
Ultimele știri

Surpriză totală! Cine este noul viceprimar al Mediașului?

Lucian Costea a fost ales, joi după amiaza în funcția de viceprimar al Mediașului. Acesta este consilier al Partidului...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect